پوسیدگی

به زبان ساده، پوسیدگی ریشه گندیدن و پوسیدگی ریشه‌ های گیاه به علت نبود اکسیژن در بستر خاک است. درست مثل انسان، غوطه‌ وری در آب و دسترسی بسیار کم ریشه‌ ها به اکسیژن باعث خفگی و غرق شدنشان میشود.

سطح اکسیژن پایین همچنین نشانه‌ ی رشد بیش از اندازه‌ و تکثیر قارچ‌ هایی همچون پیتیوم، فیتوفتورا، ریزوکتونیا، بوتریتیس، کپک سیاه و فیوزاریم  است. زمانی که رشد پرگنه‌ ها (Colonies) آغاز میشود، آنها به سمت ریشه‌ های ضعیف شده حرکت و گیاه را آلوده میکنند.

پس از آلودگی، پوسیدگی ریشه‌ ها شروع میشود و گیاه نمیتواند اکسیژن، آب و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد خود را جذب کند و گیاه به‌ سرعت پژمرده و خشک می شود.

تشخیص پوسیدگی ریشه

تشخیص ریشه های پوسیده به آسانی امکان پذیر نیست زیرا توسط خاک احاطه شده اند و به راحتی نمی‌ توان همه آنها را مشاهده کرد. اما خوشبختانه یا متاسفانه پوسیدگی ریشه فقط در ریشه ها نمایان نمی‌شود و در برخی نقاط گیاه نیزبه صورت لک قهوه ای یا علائم دیگر مشخص می‌شود.

برای مثال اولین تصویری که پوسیدگی ریشه از خود نشان می‌دهد، بیحال شدن کلی گیاه است. در این حین صاحب گیاه فکر میکند که گیاه چون بیحال است به آب احتیاج دارد و آبیاری آن را زیاد می‌کند. در این هنگام پوسیدگی بدون تشخیص باقی میماند و با رطوبت بیشتر حتی تشدید نیز می شود.

شاید این مقاله هم برای شما جذاب باشد.

اقدامات لازم برای تشخیص:

  1. به آرامی ریشه های داخل خاک را بررسی کنید و یا گیاه را از خاک بیرون بیاورید و از سلامت ریشه ها مطمئن شوید.
  2. ریشه های سالم سفید، سفت و شفاف هستند. به دنبال تغییر رنگ خاکستری، قهوه ای یا مشکی در ریشه ها باشید.
  3. ریشه های پوسیده اغلب نرم و بد بو هستند و باید آنها را جدا کنید و تنها ریشه های سالم را نگه دارید.

درمان پوسیدی:

موثرترین درمان برای بیماری پوسیدگی ریشه کاشت دوباره‌ی گیاه آسیب‌ دیده در خاک تازه است.

اگر زود متوجه شدید، گیاه را به گلدان جدید انتقال دهید. تا میتوانید خاک آلوده‌ی ریشه ها را با تکان‌ های آرام بریزید و سپس گیاه را در خاک تازه و تمیز گلدان بکارید.

می‌ توانید برای درمان ریشه از گونه‌ های مفید همزیستی قارچ‌ ریشه به خاک اضافه کنید، یا به ریشه‌ های سالم پودر سولفور یا دارچین، یک ضدقارچ طبیعی، بپاشید تا به پیشگیری از آلودگی مجدد کمک کند.

همزیستی مفید قارچ‌ ریشه با ایجاد محیطی ناسازگار برای قارچ‌ ها و باکتری‌ های ناخواسته، قبل از آلوده کردن گیاهان آنها را از بین میبرد.

سولفور با اسیدی کردن خاک بعضی از مواد مغذی را در خاک کاهش می‌دهد و در عوض منبع غذایی پاتوژن‌ها را محدود می‌کند.

اگر پوسیدگی ریشه به‌ شدت گسترش یافته است، مطمئن‌ ترین گزینه‌ ی برای شما احتمالا نادیده گرفتن کل گیاه و شروع از اول است.

میتوانید گیاه آلوده را با استفاده از قیچی استرلیزه هرس کنید و فقط بخش‌ های سالم گیاه را نگه دارید و به خاک تازه منتقل کنید.

اگر کل شبکه‌ ی ریشه از دست رفت، تکه‌ های ساقه و برگ را از شاخ و برگ سالم بردارید و سعی کنید تا گیاهی جدید از آن تکثیر دهید.

مقالات مشابه

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 − 1 =