تربچه

نام انگلیسی تربچه Raphanus Sativus و از خانواده ی Brassicaceae است. این سبزی بومی جنوب آسیا و اروپا و مناطق معتدل است.

تربچه گیاهی است یک ساله که مزه ای تند یا شیرین دارد و دارای مقدار زیادی آب است.  آب تربچه اگر به طور خالص مصرف شود، خاصیت پاک ‌کنندگی و نرم‌ سازی بدن به خصوص در مخاط‌ بینی، سلول‌ ها، مجاری معده، کیسه صفرا، کبد، روده‌ ها، کلیه و ریه‌ ها را دارد و برای معالجه روماتیسم موثر است.

انواع تربچه:

  1. قرمز گرد
  2. قرمز نوک سفید
  3.  سفید گرد
  4. گرد صورتی
  5. تربچه بلند که حالت کشیده دارد.

خواص تربچه

  1. منبع غنی آنتی اکسیدان ها
  2. جلوگیری از سرطان
  3. سلامت دستگاه گوارش
  4. سلامت قلب
  5. قند خون و دیابت
  6. لاغری و کاهش وزن
  7. سنگ کلیه
  8. آرتروز
  9. سلامت کبد و…

نگهداری از تربچه

نور مورد نیاز:

برای پرورش تربچه بذر را در مکانی با نور کامل بکارید، هر چقدر سرعت رشد گونه انتخاب شده بیشتر باشد نیاز نوری نیز بیشتر خواهد بود. برخی از واریته های تربچه می توانند تا حدی سایه را تحمل کنند.

آبیاری مناسب:

به‌ دليل حجم و شاخ و برگ کم تربچه اين گياه به آبیاری زيادى نياز ندارد و نگهدارى ظرفيت مزرعه بين 60 تا 70 درصد کفايت مى‌کند. مهم‌ تر از آن يکنواختى در آبيارى است، زيرا نوسانات شديد در آبيارى باعث ترکيدن غده‌ها خواهد شد.

آبيارى نامرتب و خشکى هوا در پوک شدن غده‌ها نيز اثر دارد. همچنين آبيارى و رطوبت زياد هم باعث بروز بيمارى مختلف خواهد شد.

دمای مورد نیاز:

این گیاه تا دمای منفی 3 درجه سانتی گراد را تحمل میکند، تربچه از جمله سبزیجات فصل سرد است. این گیاه در گرمای بیش از حد، پوک خواهد شد، تربچه گیاه گلخانه سرد است. بازه دمایی برای پرورش تربچه 6 تا 30 درجه سانتی گراد است.

مطالعه ی مقاله ی (پیازچه) را به شما پیشنهاد میدهیم.

خاک و کوددهی:

تربچه دارای رشد سریع می باشد، بنابراین به یک خاک غنی و حاصلخیز نیاز دارد. برای رسیدن هر چه زودتر به محصول، خاک ماسه ای یا ماسه ای–لومی پیشنهاد شده است. خاک باید عاری از سنگ و سنگ ریزه، کلوخ، توده های انباشته ی خاکی باشد. محل تخم ریزی باید بصورت یکنواخت باشد.

اگر شما در سطح خانگی این گیاه را پرورش می دهید استفاده از کود شیمیایی 10-10-5 (نیتروژن – فسفر- پتاسیم ) توصیه می شود. شما می توانید از آب آکواریوم برای فراهم کردن نیتروژن برای این گیاه استفاده کنید. کود دامی برای بهبود شرایط خاک پیشنهاد می شود.

کاشت تربچه:

مراحل کاشت تربچه در گلدان:

  1. گلدان مورد نظر خود را با خاک مناسب پرکنید. خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد و با کودهای آلی غنی شده باشد. همچنین می‌ توانید به جای گلدان از ظروف پلاستیکی موجود در منزل نیز استفاده کنید، فقط کافی است ته آن سوراخی برای خروج آب اضافی ایجاد نمایید.
  2. برای پر کردن گلدان به ارتفاع حداقل 15 سانتی‌ متر داخل آن خاک بریزید و سطح آن را مرطوب کنید. اضافه کردن مواد مغذی به خاک بهتر است قبل از کاشت بذر انجام شود زیرا این گیاه دوره رشد کوتاهی دارد.
  3. برای اینکه از سبز شدن بذرها مطمئن شوید، پیشنهاد می‌ کنیم آنها را یک شب بخیسانید. به این منظور بذرها را در یک دستمال یا گونی مرطوب قرار دهید.
  4. بذرهای این سبزی را بر روی سطح رویی خاک بکارید و به عمق نروید. می‌ توانید بذرها را به آرامی بر روی سطح خاک بپاشید و سپس روی آن را با لایه نازکی از خاک در حد چند میلی متر بپوشانید. فاصله بین بذرها را 2 تا 4 سانتی متر در نظر بگیرید.
  5. گلدان‌ ها را به محلی گرم و دور از وزش مستقیم باد منتقل کنید. لازم است بستر کاشت تربچه همواره مرطوب و نه غرقاب نگه داشته شود و حداقل روزی 6 ساعت برابر نور خورشید به گیاه بتابد.
  6. چنانچه رشد تربچه‌ ها کند بود، می‌ توانید به آن مقداری کمپوست اضافه کنید.
  7. سبزی تربچه خیلی زود رشد می‌کند (بذر تربچه 4 تا 7 روز بعد از کاشت سبز می شود)، بنابراین بعد از گذشت سه هفته به تربچه‌ های خود سر بزنید. زمانی که تربچه ها به اندازه مورد نظرتان رسیدند آن‌ ها را برداشت کنید. (تربچه‌ های کوچک تر طعم بهتری دارند. همچنین بزرگ شدن زیاد تربچه باعث سفت شدن و آسیب به ریشه گیاه می‌شود.)
  8. در حالت معمول باغبان‌ ها، هنگامی که قطر تربچه‌ ها، به 2/5 سانتی متر رسید، برداشت را آغاز می‌ کنند. اما اگر قصد دارید از برخی تربچه‌ ها برای تهیه بذر استفاده کنید، باید اجازه دهید گیاه برای مدت بیشتری درخاک باقی بماند.

برداشت:

در تابستان و بهار هر 6 روز یکبار برداشت را انجام دهید، در پاییز روزانه برداشت را انجام دهید.

گالری تصاویر تربچه

مقالات مشابه

کاشت گشنیز-smartpot
اسفناج-smartpot
کاشت شوید-smartpot
کرفس-smartpot
کاکوتی-smartpot
کاشت سوسنبر-smartpot
شاه تره-smartpot
ترخون-smartpot
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + هجده =