بگونیا

بگونیا دارای بیش از 1000 گونه ی متفاوت است که بگونیای عروس در ایران یافت میشود. این گیاه دارای رنگ های قرمز، سفید و صورتی و همچنین دارای برگ های براق و ساقه های سرخ است. نام علمی بگونیا Cracklin Rosie begonia و از خانواده ی Begoniaceae است.

ای گیاه میتواند از 60 تا 90 سانتی متر رشد کند و بومی آمریکای جنوبی و مناطق مرطوب است.

انواع مختلف بگونیا

بگونیا رکس:

بگونیا رکس با نام انگلیسی Begon و نام علمی BEGONIA REX متعلق به خانواده ی BEGONIACEAE است. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و مناطق گرمسیری است.

این گیاه دارای ساقه هایی گوشتی و خزنده همراه با برگ هایی قلبی شکل و رنگارنگ است که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.

بگونیا رکس به دلیل برگ های مخملی و زیبایی که دارد و نگهداری آسان گزینه ای مناسب برای نگهداری در خانه است.

نگهداری از بگونیا رکس:

نور مورد نیاز:

این گیاه زیبا، گیاهی نور دوست است اما قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید باعث آسیب رساندن به آن می شود.

در صورتی که تنها قسمتی از این گیاه در معرض نور آفتاب است هر هفته آن را 45 درجه بچرخانید تا برگ های آن به یک اندازه بزرگ شوند.

آبیاری مناسب:

آبیاری این گیاه را باید به طوری انجام بدهید که خاک آن همیشه مرطوب باشد اما از غرقابی کردن آن اجتناب کنید. به این نکته نیز توجه داشته باشید که آبیاری زیاد باعث بروز بیماری های قارچی در بگونیا رکس می شود. در مقابل آبیاری کم و خشک بودن خاک برای مدت طولانی باعث چروکیده شدن برگ ها می شود.

دما و رطوبت مورد نیاز گیاه بگونیا رکس:

این گیاه به سرما حساس است و بهترین رشد را در دمای 15 الی 35 درجه ی سانتی گراد دارد. دمای کمتر از 14 درجه سانتی گراد باعث توقف رشد گیاه می شود.

بگونیا رکس رطوبت زیاد را دوست دارد اما نباید آب با برگ های آن تماس داشته باشد. به همین دلیل غبارپاشی روشی مناسب برای این گیاه نیست. بنابراین بهتر است رطوبت مورد نیاز این گیاه را به وسیله ی کاشت خزه یا استفاده از جزیره تامین کنید.

خاک مناسب بگونیا رکس:

بگونیا رکس خاک های سبک را می پسندد. استفاده از خاک های آماده ی گیاهان آپارتمانی برای این گیاه مناسب است.

مخلوطی از خاک باغچه، پرلیت، پیت ماس و کوکوپیت برای این گیاه مناسب است. برای تامین زهکشی مورد نیاز خاک مقداری ماسه نیز به ترکیب اضافه کنید.

کوددهی مناسب:

این گیاه به دلیل رشد زیادی که دارد به کوددهی زیادی نیاز دارد. بهتر است در فصول بهار و تابستان ماهی دو بار آن را توسط کود NPK و ماهی یکبار توسط کود آهن تقویت کنید. در فصل های سرد سال این مقدار را کمتر کنید و ماهی یکبار کوددهی را انجام دهید.

تعویض گلدان:

بگونیا رکس ریشه ی بزرگی ندارد. تنها در صورتی که رشد آن زیاد بود گلدان آن را با گلدانی بزرگ تر تعویض کنید.

مطالعه ی مقاله ی (داوودی) را به شما پیشنهاد میدهیم.

بگونیا بلک:

نام انگلیسی بگونیا بلک black begonia و نام علمی begonia black از خانواده ی Begoniaceae است. این گیاه بومی مطاطق مرطوب و برزیل می باشد.

نگهداری از بگونیا بلک:

نور مورد نیاز:

بگونیا به نور خورشید علاقه ی زیادی دارد و برای رشد خوب به نور طبیعی خورشید نیاز دارد. عدم گلدهی گیاه نشانه ای از نرسیدن نور خورشید به آن است.
بنابراین این گیاه را باید در مکانی قرار دهید که بیشترین نور آفتاب را دریافت کند.

آبیاری مناسب:

آبیاری این گیاه را زمانی باید انجام دهید که خاک گلدان آن خشک شده باشد. با توجه به دمای محیط، هفته ای یکبار آبیاری برای این گیاه مناسب است.
البته این میزان آبیاری در فصل تابستان افزایش می یابد.
توجه داشته باشید که آبیاری بیش از اندازه نیز باعث ترشح بیش از حد اتیلن و در نهایت زرد شدن برگ های گیاه زیبای شما می شود.

دما و رطوبت مورد نیاز گیاه بگونیا بلک:

این گیاه به رطوبت علاقه ی زیادی دارد. اما از غبارپاشی این گیاه خودداری کنید زیرا این گیاه مستعد بیماری های قارچی است بنابراین بهترین حالت برای تامین رطوبت این گیاه روش درست کردن جزیره است.
همچنین برای تامین رطوبت این گیاه می توانید آن را میان گیاهان دیگر قرار دهید تا رطوبت آن ها را جذب کند.
توجه کنید که در روش ساخت جزیره کف گلدان شما نباید با آب در تماس باشد.
بهترین دما برای رشد بگونیا بلک 15 الی 26 درجه ی سانتی گراد است. این در حالی است که برخی از انواع بگونیا در هوای خنک رشد بهتری دارند.

خاک مناسب بگونیا بلک:

گیاه بگونیا بلک به خاک غنی از مواد آلی و زهکشی بالا نیاز دارد. زیرا ماندن آب در گلدان و عدم خروج آن باعث پوسیدگی ریشه و ساقه ی گیاه می شود.

کوددهی مناسب:

برای گلدهی این گیاه نیاز است کوددهی را هر هفته انجام دهید.
برای تقویت گیاه می توانید از کود 36-12-12 که دارای پتاس بالا ای است هر یک ماه یکبار به گیاه بدهید، یا از کود 20-20-20 هر دو هفته یکبار برای تقویت گیاه استفاده کنید.
روش دیگر برای تقویت این گیاه اضافه کردن یک لایه ورمی کمپوست به خاک است.
از جهتی دیگر نیز گل های بگونیا علاقه ی زیادی به فسفر دارند بنابراین شما می توانید از پودر مغذ استخوان برای گلدهی بیشتر این گیاهان استفاده کنید.

تکثیر کردن گیاه بگونیا بلک:

برای تکثیر این گیاه می توانید از روش های قلمه زدن و کاشت بذر استفاده کنید.
برای کاشت بذر لازم است آن ها را یک سانتی متر زیر خاک بگذارید و در نور مناسب خورشید قرار دهید.
برای قلمه زدن گیاه نیز یکی از شاخه های بدون گل را توسط یک تیغ تمیز با طول 10 سانتی متر بریده و در خاک قرار دهید.
بهتر است شاخه را به صورت اریب ببرید و در خاک بکارید. ممکن است با گذاشتن قلمه در آب نیز گیاه شما رشد کند اما بهتر است آن را در خاکی با ترکیب خاک برگ و ماسه رودخانه و پرلیت و یا کوکوپیت بکارید.
بعد از کاشت گیاه آن را در محیطی با نور غیر مستقیم قرار قرار دهید و بعد از گذشت یک الی دو روز گیاه را آبیاری کنید.

بگونیا ببری:

نام بگونیا خال دار یا بگونیا ببری از کلمه ی Begon که کلمه ای فرانسوی می باشد برگرفته شده است. این کلمه به معنی حامی گیاه شناسی می باشد.

نام علمی این گیاه Begonia Tiger و نام لاتین آن Tiger begonia می باشد.

این گل از خانواده ی Begoniaceae بوده و بومی مناطق مرطوب و زادگاه آن برزیل است.

برگ های این گیاه شبیه به پوست ببر است و دلیل نامگذاری این گیاه همین مسئله است.

دم برگ کاملا بلند و گلبرگ ها نمایان، برگ ها حاشیه دار و کرک های بسیار ظریف در کناره ی آن به چشم می خورند.

نگهداری از بگونیا ببری:

دمای و رطوبت مورد نیاز بگونیا ببری:

بهترین دما برای نگهداری از بگونیا ببری دمای کمینه 13 و بیشینه 20 درجه سانتی گراد در طول سال است.

در تابستان هر 4 روز یکبار گیاه را غبارپاشی کنید. اگر درجه حرارت زیر 10 درجه است، از غبارپاشی استفاده نکنید.هوای سرد و مرطوب باعث به وجود آمدن قارچ ها به ویژه قارچ بوتریتیس می شود. بهترین روش برای تامین رطوبت، استفاده از زیرگلدانی است که با آب و ماسه پر شده است. گلدان را روی ماسه ها قرار دهید تا ریشه ها  نتوانند از آب زیرگلدان استفاده کنند. رطوبتی که از تبخیر آب زیر گلدان به وجود می آید برای تامین رطوبت گیاه مناسب است.

نور مناسب بگونیا ببری:

این گیاه به نور غیرمستقیم و متوسط نیاز دارد، توجه داشته باشید که هرگز گیاه را در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار ندهید زیرا نور مستقیم خورشید باعث سوختگی و از بین رفتن گیاه می شود. در صورتی که این گیاه نور مناسبی دریافت نکند گیاه رشد علفی پیدا کرده و ضعیف می شود.

آبیاری مناسب:

توجه داشته باشید که این گیاه از آبیاری بیش از حد و غرقابی شدن بیزار است بنابراین سطح خاک گیاه بین دو آبیاری باید خشک شده باشد. برای آبیاری این گیاه از آبی فاقد املاح استفاده کنید.

خاک و کوددهی مناسب:

بهترین ترکیب خاک برای این گیاه مخلوطی از شن و دانه های ریز+ کمپوست است. به عبارتی می توانید از خاک هلندی برای این گیاه استفاده کنید.

این گیاه را هر  هفته با کود های مایع یا جامد تقویت کنید.

تعویض گلدان بگونیا ببری:

بگونیا ببری برای داشتن رشد ایده آل گلدان کوچک را ترجیح می دهد اما در صورت متراکم شدن ریشه ها باید گلدان آن را با گلدانی با اندازه مناسب و زهکش دار به همراه خاک مناسب تعویض کرد.
در این مورد می توان مخلوطی از شن دانه ریز و کمپوست را مورد استفاده قرار داد.

تکثیر گل بگونیا ببری:

همان طور که گفته شد ازدیاد این گونه از بگونیا به وسیله ی قلمه و تقسیم ریشه صورت می گیرد، برای این منظور:

  1. در فصل بهار هنگامی که برگ های جدید ظهور می کنند دو عدد گلدان و خاک برگ مرطوب تهیه و گیاه مادری را از گلدان خارج کنید.
  2. به آرامی گیاه را به دو یا سه قسمت تقسیم کنید و مواظب باشید که هر قسمت دارای ریشه و ساقه باشند و به برگ های گیاه صدمه وارد نشود.
  3. گیاهان تقسیم شده را در گلدان ها، کاشت و در سایه نگهداری کنید.

بیماری های بگونیا

خشک شدن برگ های بگونیا:

دلایل مختلفی باعث بروز چنین مشکلی می شود. علاوه بر این مهم است که این مشکل از کدام قسمت برگ ها آغاز می شود. با این حال دلیل اصلی خشک شدن برگ ها دمای بالا و آب و هوای نامناسب است. به طور کل اگر نوک برگ ها خشک شود نشانه گرم بودن هوا و کمبود آب به صورت همزمان است. اما اگر همه برگ ها خشک شوند به دلیل آفتاب زیاد است، زیرا بگونیا علاقه ای به نور زیاد آفتاب ندارد. بنابراین سعی کنید آن را پشت شیشه پنجره نگهداری کنید.

ریزش برگ ها:

اگر گیاه شما هم دچار چنین مشکلی شد گیاه را به محلی پرنور انتقال دهید و برای تقویت گیاه از کودهای گیاهان زینتی استفاده کنید.

سوختن نوک برگ های بگونیا:

آبیاری نامنظم و هوای نامساعد می تواند از دلایل بروز این مشکل باشد. به همین دلیل آبیاری کم و نور زیاد باعث سوختن نوک برگ ها و در نهایت سوختگی کل برگ می شود. یکی دیگر از دلایل بروز این مشکل می تواند کوددهی نامناسب باشد.

گاهی خاک نامناسب نیز ممکن است مانع عملکرد صحیح ریشه در جذب آب و رطوبت شده و گیاه را دچار تنش خشکی می کند. در این صورت سریعا اقدام به تعویض خاک گلدان نمایید. 

بهترین مکان برای نگهداری از بگونیا نزدیک به دیگر گیاهان آپارتمانی است. زیرا در این مکان گیاه می تواند رطوبت مورد نیاز خود را از تبخیر آب در گلدان های دیگر به دست بیاورد.

بیماری های پوسیدگی بگونیا:

نشانه های بیماری به صورت زردی یک یا چند برگ در یک طرف ساقه نمایان می شود. در آلودگی شدید، برگ ها پژمرده ، ساقه می پوسد  و آوندهای گیاه قهوه ای تا قهوه ای متمایل به قرمز می شوند. عدم آبیاری بارانی و محلول پاشی با سموم مسی در کنترل و کاهش بیماری موثر است.

زرد شدن برگ های بگونیا:

شیوه صحیح آبیاری انواع بگونیا مرطوب نگه داشتن خاک است. این رطوبت باید به حدی باشد که خاک غرق آب نشود، در غیر این صورت ریشه گیاه می پوسد. علت اصلی خشک و زرد شدن برگ بگونیا آبیاری بیش از حد است. البته برای اینکه رطوبت بیش از حد اطراف ریشه جمع نشود به خاکی نیاز است که کاملا زه کشی شده باشد. ته گلدان آن را نیز سوراخ کنید تا آب اضافی از ته آن خارج شود و داخل خاک نماند.

مشکلات رشدی گیاه:

رشد زیاد گیاه: بالا رفتن سن گیاه موجب این مشکل می شود که در این حالت تامین مواد مورد نیاز گیاه کار دشواری است.

رشد کند گیاه: تعویض بی موقع گلدان و انتخاب گلدانی با سایزی بسیار بزرگ تر موجب ایجاد این مشکل می شود.

مقالات مشابه

بگونیا
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − شش =