یشم

کراسولا یا همان گیاه یشم که نام انگلیسی آن Jade plant است، یکی از زیباترین گیاهان برگی است که در فضای خانه و آپارتمان به خوبی رشد می‌کند و فضای خانه را زیبا تر میکند. گیاه یشم یک درختچه مینیاتوری است که دارای برگ‌ هایی به رنگ سبز یشمی، گوشتی و آبدار است. گل یشم بومی جنوب آفریقا است. و پرورش و نگهداری از آن به شیوه‌ ای است که امروزه به یک گیاه آپارتمانی پرطرفدار تبدیل شده است. این یشم دارای بیش از 1400 گونه است که کراسولا یشم، کراسولا خرفه‌ای، کراسولا نقره‌ای یا کراسولا قاشقی و… از مهمترین انواع این گیاه زیبا و دوست داشتنی هستند.

انواع کراسولا (گیاه یشم)

کراسولا پافیلی:

نام انگلیسی کراسولا پافیلی crassula pafili و از خانواده ی crassulaceae است. این گیاه بومی جنوب افریقا و مناطق گرمسیری است.

کراسولا پافیلی دارای ساقه‌های ضخیم، چوبی و برگ‌های بیضی شکل هستند که به آنها ظاهری مینیاتوری و درخت مانند می‌دهد.

این گیاه به دلیل شکل مینیاتوری خود در میان افراد بسیار معروف است.

کراسولا گیاهی بسیار مقاوم است و می‌ تواند تا سال‌ ها در فضای گرم و خشک زندگی کند.

نگهداری از کراسولا پافیلی:

نور مورد نیاز کراسولا پافیلی:

کراسولا علاقه شدیدی به نور دارد و حتی بهتر است چند ساعت در زیر نور مستقیم خورشید قرار گیرد تا گیاه شاداب و سرزنده شود. البته قرار گرفتن بیش از حد در زیر نور مستقیم خورشید، می تواند باعث سوخته شدن برگ ها و کاهش نور باعث فاصله افتادن بین برگ ها می شود. درنتیجه اگر قصد دارید این گیاه را در منزل خود نگهداری کنید، بهتر است مکانی را برای این گیاه فراهم آورید که هم با تابش نور مستقیم و هم نور غیر مستقیم خورشید در ارتباط باشد.

آبیاری مناسب:

این گیاه به آبیاری بیش از حد بسیار حساس است و زود دچار پوسیدگی ریشه می‌شود. در فصل گرما بهتر است صبر کنید تا خاک گلدان خشک شود و سپس اقدام به آبیاری کنید. اما در زمستان می توانید آبیاری را تا دو هفته یکبار و حتی ماهی یکبار هم کاهش دهید.

دمای مناسب کراسول پافیلی:

این گیاه در برابر گرما و سرما مقاوم است اما باید توجه داشته باشید که گیاه نباید زیاد در سرما قرار گیرد زیرا گیاه مقاومت خود را از دست می دهد و دچار یخ زدگی می شود. نتیجه می گیریم که دمای بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد برای نگهداری از کراسولا بسیار مناسب می باشد  و زیر 10 درجه سانتی گراد باعث سرمازدگی این گیاه خواهد شد.

خاک مورد نیاز کراسولا پافیلی:

خاک مناسب برای کراسولا پافیلی خاکی است که سبک باشد و زهکشی بسیار بالایی داشته باشد تا مانع از تجمع آب و رطوبت زیاد در خاک شود. بهترین ترکیب برای خاک این گیاه، مخلوطی از خاک برگ، کوکوپیت و پرلیت است که می‌توان به آن مقداری ورمی کمپوست هم اضافه کرد.

میزان رطوبت مورد نیاز:

کراسولا همانند دیگر گیاهان می باشد که به رطوبت بسیار کمی نیاز دارند و رطوبت زیاد باعث نابودی این گیاهان می شود. برای تامین رطوبت مورد نیاز این گیاه می توانید درون زیرگلدانی را پر از سنگریزه کنید و مقداری آب روی آنها بریزید. حال گلدان را برروی سنگریزه ها قرار دهید و فقط مراقب باشید که گلدان با آب در تماس نباشد. از این طریق رطوبت کافی برای گیاه تامین می شود.

کوددهی:

برای اینکه گیاه شما رشد بهتر و سریع تری داشته باشد باید از خاک آن مراقبت کرد و این مراقبت کردن می تواند با دادن مواد تقویتی و کوددهی صورت گیرد. حال برای تقویت و کوددهی بهتر است فصل هایی مثل بهار که گیاه درحال رشد کردن و جوانه زدن می باشد صورت گیرد و یکبار در ماه این عمل انجام گیرد و بهتر است در فصل های سرد که گیاه به خواب زمستانی میرود از کود برای تقویت این گیاه استفاده نکنید.

کراسولا خرفه ای:

نام علمی کراسولا خرفه ای Crassula ovata و از خانواده ی Crassulaceae (ساکولنت) است. این گیاه بومی جنوب آفریقا و مناطق گرمسیری میباشد.

کراسولا نعی ساکولنت است که دارای بیش از 150 گونه میباشد.

این ساکولنت دارای برگ های گوشتی، زیبا و همیش سبز است.

رشد این گیاه کند است به طوری که در هر سال تا 5 سانتی متر رشد میکند.

بهترین زمان برای فرمدهی به این گیاه و تبدیل آن به بونسای، زمانی است که ساقه ها جوان و به رنگ سبز باشند.

در صورت خاص بودن شرایط نگهداری، کراسولا در بهار به گل می‌نشیند و گل های سفید ستاره ای تولید میکند.

عده‌ای بر این باورند که کراسولا خرفه ای (یشم) نماد شانس است و برای صاحب خود برکت می‌ آورد.

نگهداری از کراسولا خرفه ای:

نور مورد نیاز:

گیاه کراسولا خرفه ای دوستدار نور زیاد است و در نور مستقیم و زیاد (حداقل 4 ساعت نور مستقیم در روز)، ساقه های ضخیم تر و برگ های پهن و بیشتری تولید می‌ کند. البته همانطور که گفته شد نگهداری آن داخل آپارتمان نیز ممکن است و نور کم را نیز تحمل می‌ کند. بهترین مکان برای نگهداری کراسولا‌ پشت پنجره جنوبی است تا بهترین نور را بدون آسیب به برگ ها دریافت کند. در صورت فراهم بودن نور زیاد‌، اطراف برگ ها به رنگ قرمز متمایل می‌ شود که زیبایی فراوانی به گیاه می‌ دهد. مواظب نور زیاد خورشید در روزهای گرم تابستان باشید، چرا که ممکن است به برگ ها و ساقه ‌گیاه آسیب وارد کند.

آبیاری مناسب کراسولا خرفه ای:

آبیاری کراسولا خرفه نیر مانند کراسولاهای دیگر به آبیاری کمی نیاز دارد و اصولا در تابستان بین هر دو آبیاری خاک باید خشک باشد ولی در زمستان این خشکی خاک باید تا عمق 1 الی 2 سانتی متری خاک برسد و سپس آبیاری را شروع کنیم. این گیاه به آبیاری زیاد حساس می باشد و در صورت آبیاری زیاد برگ ها شروع به ریزش می کنند و ساقه پوسیده می شود. و در طرف مقابل خشکی بیش از حد نیز باعث کم شدن ضخامت برگ های کراسولا می شود و اگر طولانی مدت باشد برگ ها ریزش پیدا می کنند.

خاک و کوددهی:

این گیاه در مورد خاک حساس نبوده و در هر خاکی که مواد مغذی آن خوب و کافی باشد رشد می‌ کند. بهترین خاک برای کراسولا خاکی است که زهکشی خوبی داشته باشد تا از پوسیدگی ریشه جلوگیری کند.

برای رشد بهتر و مطلوب گیاه بهتر است مواد غذایی برای گیاه فراهم شود. برای این کار از کودهای ارگانیک مثل کود npk، کود ورمی کمپوست، کود دامی و… در ترکیب خاک استفاده کنید به این منظور سالی یک‌ بار در فصل بهار خاک گلدان را عوض کرده و در ترکیب خاک جدید از این کودها استفاده کنید. اگر هم از کودهای شیمیایی استفاده می‌ کنید سعی کنید نصف دوز توصیه شده توسط شرکت سازنده را استفاده کنید تا آسیبی به گیاه وارد نشود.

دما و رطوبت مورد نیاز:

بهترین دما برای رشد این گیاه دمای بین 16 الی 22 درجه سانتی گراد است. همچنین این گیاه درجه های پایین را نیز تحمل می کند ولی برای دوری از خطر یخ زدگی بهتر است گیاه را حدود 10 درجه سانتی گراد نگهداری کنید تا خطر پوسیدگی را کاهش دهید.

در صورت بالا رفتن دمای محل نگهداری به نحوی که محل نگهداری گرم و خشک شد باید محیط را کمی مرطوب کنید که بهترین روش برای تامین رطوبت استفاده از جزیره یا دستگاه رطوبت ساز است. برخی از غبارپاشی استفاده میکنند که این کار باید با آب بدون املاح انجام بشود، سعی کنید غبارپاشی را ظهر انجام ندهید زیرا باعث ایجاد لک روی برگ ها خواهد شد.

تعویض گلدان کراسولا خرفه ای:

کراسولا نیازی به تعویض زود به زود گلدان ندارد. تا زمانی که علائم تعویض گلدان یعنی بیرون زدن ریشه ها، بیحال شدن برگها و… را مشاهده نکرده اید به تعویض گلدان اقدام نکنید.

تکثیر کردن:

تکثیر این گیاه آسان است به شکلی که می توان فقط یک برگ از این گیاه را جدا کرد و در بستری مناسب که نگهدارنده رطوبت است به شکل عمودی قرار داد تا ریشه تشکیل شود. به عنوان مثال میتوان از مخلوط شن و پرلیت برای کاشت قلمه های این گیاه استفاده کرد.

بعد از شکل گیری ریشه، گیاهچه ای کوچک شروع به رشد می کند اما توجه داشته باشید که برگ اولیه (که در ابتدا کار در خاک قرار می دهیم) در نهایت خواهد خشکید و از بین خواهد رفت. گلدان محتوی قلمه های برگی را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.

شکل گیری ریشه ها حدود یک ماه طول می کشد. آبیاری در زمانی که ریشه ها در حال شکل گیری است لازم نیست و حتی می‌ تواند موجب پوسیدگی قلمه ها شود. بنابراین مرطوب کردن بستر کاشت قبل از قرار دادن قلمه‌ ها کافی است.

مطالعه ی مقاله ی (سوسن چلچراغ) را به شما پیشنهاد میدهیم.

کراسولا مخملی:

نام انگلیسی گیاه کراسولا مخملی Velvet Crassula و از خانواده ی Crassulaceae است. این گیاه بومی آفریقای جنوبی و مناطق گرمسیری می باشد.

گیاه کراسولا مخملی از گیاهان زیبایی می باشد که بیش از 350 نوع متفاوت دارد.

اندازه گونه های کراسولا متفاوت می باشد. کراسولا ها دو نوع دارند، برخی برای آویزان کردن و برخی دیگر برای پوشش زمین می باشند. بعصی از کراسولا های مخملی در آب هوای گرم نیز تا ارتفاع 6 متر رشد می کنند.

نگهداری از کراسولا مخملی:

نور مورد نیاز:

این گیاه به نور غیر مستقیم آفتاب اما نور زیاد علاقه دارد. رنگ برگ‌های گونه های کراسولا در نور کافی درخشان و زیبا می‌شود. اگر کراسولا در فضای باز نگهداری می‌شود، آن را از نور مستقیم خورشید در فصل گرم تابستان محفوظ بدارید. بهترین نورگیری برای این گیاه دریافت نور آفتاب در صبح و سایه در بعد از ظهر ها است.

آبیاری مناسب:

کراسولا مخملی نسبت به آبیاری حساسیت زیادی دارند و به آبیاری زیادی نیاز ندارند زیرا آن را درون برگ های خود ذخیره میکنند. شما در فصول گرم باید اجازه دهید خاک گلدان به طور کامل خشک شود سپس آبیاری را انجام دهید.
معمولا در فصل گرما هفته ای 2 بار و در فصل زمستان فاصله آبیاری را بیشتر نمائید آب دادن بیش از اندازه باعث از بین رفتن گیاه می‌گردد. اگر آبدهی گیاه کم باشد برگ‌ها ریزش پیدا می‌کنند و ضخامت آنها کم می‌شود

دمای مورد نیاز کراسولا مخملی:

بهترین دما برای رشد این گیاه بین 5 الی 7 درجه سانتی گراد استبهترین دما برای رشد این گیاه و جلوگیری از یخ زدگی و پوسیدگی ریشه 10 درجه سانتی گراد است و نباید دما از 10 درجه کمتر شود زیرا برای گیاه ضرر دارد.

خاک مناسب کراسولا مخملی:

بهترین خاک برای این گیاه خاک کاکتوس است که زهکشی بالایی دارد همچنین گلدانی را که برای این گیاه انتخاب می کنید باید دارای زهکشی بالایی باشد.

کوددهی مناسب:

کراسولا مخملی به کوددهی زیاد نیاز ندارد و می تواند بدون تقویت شدن توسط کود رشد مناسبی داشته باشد. بهتر است در فصل بهار این گیاه را توسط کود های آلی تقویت کنید. زیرا در این فصل، رشد فعال گیاه شروع می شود.

تعویض گلدان کراسولا مخملی:

در گیاهان جوان تر لازم است تا گلدان گیاه را هر 2 یا 3 سال تعویض کنید و به دلیل رشدی که در آن دوره داشته اند، گیاه را به گلدانی بزرگتر انتقال دهید.

کراسولای بالغ به تعویض گلدان نیازی ندارد و تعویض گلدان بعد از پنج سال برای آن کافی می باشد.
توجه داشته باشید که بهترین زمان برای تعویض گلدان این گیاه فصل بهار می باشد.

بهتر می باشد تا شما هر چند وقت یکبار ریشه گیاه خود را بررسی کنید، اگر مشاهده کردید که ریشه از گلدان خارج شده است و یا فضای لازم برای گیاه کراسولا وجود ندارد، یعنی وقت تعویض گلدان فرا رسیده است.

اگر زمان تعویض گلدان متوجه بیمار شدن ریشه ی گیاه شدید، آن بخش آفت زده را جدا کنید تا قسمت های دیگر گیاه را دچار بیماری نکند. سپس گیاه را با توجه و دقت بالا جا به جا کنید تا دچار مشکل نشود.

تکثیر کردن کراسولا مخملی:

تکثیر و ازدیاد این گیاه بسیار ساده است. شما می توانید ساقه های کوچک منشعب از بدنه را جدا کنید. انتهای ساقه را به صورت اریب ببرید. برگ های انتهایی ساقه ها را جدا کنید. برگ ها را دور نریزید زیرا میتوانید با همان ها نیز، گیاه را تکثیر کنید. در آخر ساقه ها را درون خاکی مناسب و دارای زهکشی بالا قرار دهید و همیشه آن را مرطوب قرار دهید. همان طور که گفته شد، می توانید از برگ های گیاه هم آن را تکثیر کرد. شما می توانید انتهای برگ را به صورت عمودی در بستر کاشت فرو کنید. بعد از مدت زمان یک ماه مشاهده خواهید کرد که ریشه ها به وجود آمده اند.

کراسولا آتشین:

کراسولا آتشین با نام علمی crassula flame متعلق به خانواده ی Crassulaceae است.

این گیاه دارای برگ هایی گوشتی و در رنگ های قرمز، زرد و نارنجی است که  پس از رشد به حالت درختچه در می آید.

نگهداری از کراسولا آتشین:

نور مورد نیاز:

سرخی برگ های کراسولا آتشین به دلیل نور دریافتی آن است و هر چه نور دریافتی آن بیشتر باشد سرخی برگ ها بیشتر خواهد بود. در صورتی که این گیاه در مقابل نور کافی خورشید قرار نگیرد به مرور زمان برگ های آن رنگ زیبای خود را از دست می دهند.

آبیاری مناسب:

این گیاه به دلیل قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب به آبیاری منظم نیاز دارد. زمان مشخصی برای آبیاری کراسولا آتشین وجود ندارد و شما باید هر روزه سطح خاک را بررسی کنید و در صورتی که خشک بود، آبیاری گیاه را انجام دهید. آبیاری یا آبپاشی گیاه را به هیچ وجه در مقابل نور خورشید انجام ندهید.

در طول فصل زمستان و پاییز که دمای هوا کاهش پیدا می کند، آبیاری گیاه را باید کاهش دهید زیرا آب در بافت گیاه باقی می ماند اما در صورتی که مشاهده کردید خاک گیاه خشک است آبیاری آن را انجام دهید.

خاک مناسب کراسولا آتشین:

خاک مناسب برای کراسولا آتشین و انواع ساکولنت ها ترکیبی از ماسه بادی، خاک برگ و خاک کاکتوس است. وجود زهکشی مناسب برای این گیاه بسیار مهم و ضروری است. به همین دلیل باید همیشه سوراخ های زیر گلدان را بررسی کنید. وجود شن و ماسه نیز برای بهبود زهکشی گیاه ضروری است.

کوددهی مناسب:

برای تقویت کراسولا آتشین می توانید در فصل رشد هر دو هفته یکبار از کود کاکتوس استفاده نمایید.

تکثیر کراسولا آتشین:

  1. این گیاه زیبا را می توانید از طریق پاجوش های کوچکی که کنار آن میزند تکثیر کنید.
  2. میتوانید از ساقه، قلمه هایی جدا کنید و آن ها را در داخل خاک بکارید.

بیماری های گیاه یشم

قرمز شدن برگ ها:

دریافت نور غیر مستقیم برای گیاه یشم بسیار مهم و ضروری است. زیرا در صورتی که در معرض نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد و نور بیش از حد دریافت کند، دچار آفتاب سوختگی خواهد شد و برگ های آن به رنگ قرمز در می آید.

ریختن برگ های تازه ی یشم:

آبیاری زیاد در فصل زمستان و دمای پایین باعث ریزش برگ های تازه ی گیاه یشم می شود. در روز های سرد سال گیاه را به جای آبیاری اسپری کنید تا مرطوب بماند.

چروک شدن برگ ها، یکی از بیماری های گیاه یشم:

گیاهان یشم آب را درون برگ های خود نگه میدارند. چروک شدن برگ ها نشان دهنده ی آبیاری کم و نامناسب است. در ادامه این مشکل ممکن است باعث افتادگی برگ ها و پژمردگی گیاه شود. برای حل این مشکل باید گیاه را سریعا آبیاری کنید.

سفیدک سطحی یشم:

سفیدک سطحی مشکلی رایج نیست اما می تواند مشکل ساز باشد.

قهوه ای شدن گیاه یشم:

پوسیدگی ریشه باعث قهوه ای شدن برگ های یشم می شود. آبیاری بیش از حد گیاه و زهکشی نامناسب باعث غرقابی شدن ریشه ی گیاه می شود. غرقابی شدن نیز مانع جذب مواد مغذی می گردد.

مقالات مشابه

گیاه آئونیوم_smartpot.ir
پاندا
سدوم آبی
کالانکوئه
اشک تمساح
یشم
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − چهار =