یکی از پرکاربردترین سبزی های که می توانید خیلی راحت در خانه ان را به صورت کاملا ارگانیک پرورش بدهید گشنیز است، از این سبزی در بسیاری از غذا ها می توانید استفاده کنید البته از دانه های گشنیز هم می شود استفاده کرد. این گیاه می تواند خیلی راحت تا 50 سانتی متر رشد کند و در انتهای ساقه یک خوشه گل سفید خواهد داد که بهتر است اجازه ندهید تا به این مرحله برسد. اگر قصد کاشت گشنیز در باغچه را دارید بهتر است اوایل بهار اقدام به کاشت کنید، تا اواخر تابستان بتوانید برداشت کنید.
کاشت گشنیز
کاشت گشنیز در گلدان:
امروزه بسیاری از افراد به دلیل زندگی در آپارتمان ها سبزیجات خود را در گلدان های کوچک میکارند. برای کاشت گشنیز در گلدان مراحل زیر را انجام دهید.
- ابتدا گلدانی به اندازه دلخواهتان تهیه کنید.
- سپس خاکی مناسب (ترکیبی از 60 درصد خاک باغچه – 20 درصد ماسه _20 درصد کود دامی) را درون گلدان بریزید و بذرها را روی خاک بپاشید و روی آن حدود نیم سانتی متر کود دامی (اگر کود دامی در دسترس نبود از ورمی کومپوست استفاده کنید) یا خاک بریزید و خوب آب دهید.
- بهتر است روی آن نایلون فریزر بکشید و کنار پنجره جنوبی یا بالکن بگذارید.
کاشت گشنیز در باغچه:
ابتدا زمینی را که می خواهید عملیات کشت بذر در آن انجام دهید، به عمق حداقل 15 سانتی متر شخم بزنید و به خاک آن کود دامی (بهتر است کود دامی کهنه باشد) اضافه کنید و خاک و کود را به خوبی باهم ترکیب کنید.
خاک را به خوبی خرد کرده و سپس سطح روی آن را صاف کنید.
حال بذرهایی را که از قبل آماده کرده اید روی زمین بپاشید.
مراقب باشید بذر را خیلی نزدیک به هم و فشرده پاشیده نشوند. بعد از پخش بذرها روی خاک با استفاده از کود حیوانی روی بذرها را بپوشانید و بهتر است 10 روز اول با استفاده از آبپاش آن را آبیاری کنید تا بذرها جابجا نشوند.
حدودا 5 تا 10 روز بعد بذرها شروع به سبز شدن می کنند.
داشت گشنیز
- نور:
سبزی گشنیز برای رشد کافی نیاز به دریافت نور مستقیم خورشید برای مدت 4 تا 5 ساعت دارد. بهترین مکان برای کاشت گشنیز در گلدان نگهداری گیاه در پرنورترین قست خانه مانند بالکن و پنجره های نورگیر جنوبی است. در صورت کم بودن نور، ساقه های گشنیز شما بیش از حد بلند شده و سبزی کیفیت خوبی نخواهد داشت. - خاک:
مخلوط کوکوپیت + پیت ماس+ خاک باغچه ترکیب خوبی برای کاشت گشنیز در گلدان است. همچنین اضافه کردن مقداری شن و ماسه به این ترکیب به زهکشی بهتر خاک کمک خواهد کرد. - آبیاری:
گشنیز برای جوانه زدن به آب زیادی نیاز دارد و لازم است بستر کاشت تا زمان جوانه زدن همواره مرطوب و نه خیس و غرقابی باشد. بعد از رشد جوانه ها نیز توجه به آبیاری منظم گیاه ضرورت دارد و روزانه باید آبیاری انجام شود. - دما:
دمای مطلوب برای پرورش گشنیز دمای 18 تا 20 درجه سانتی گراد است. با این وجود این گیاه دانه تحمل دمایی زیادی داشته و دما های زیر صفر درجه را نیز تحمل می کند.
مطالعه ی مقاله ی (کاشت اسفناج) می تواند برای شما مفید باشد.
برداشت گشنیز
گیاهان 115 تا 125 روز پس از کاشت به میوه می نشینند: برداشت محصول در یک یا دو مرحله و توسط ماشین برداشت صورت می گیرد.
برداشت در یک مرحله: این روش زمانی انجام می گیرد که میوه رسیده و رطوبت آن کمتر از 30 درصد باشد، برداشت در یک مرحله مناسب نیست زیرا سبب کاهش محصول به مقدار 20 تا 25 درصد می گردد.
برداشت در دو مرحله: برداشت سبزیجات در دو مرحله بسیار مناسب تر است. برداشت را باید در مرحله ی اول زمانی که 30 الی 40 درصد از سبزیجات رسیده باشند انجام دهید. در این مرحله ساقه ها سبز هستند. ابتدا ساقه های حامل چتر را به طول 20 تا 25 سانتی متر می برند. سپس اندام های بریده شده را روی زمین قرار می دهند و 4 تا 5 روز بعد آن ها را جمع آوری می نمایند.
اگر رطوبت دانه ها بیش از 12 درصد باشند باید آن ها را پس از تمیز کردن خشک نمود. درجه حرارت مناسب برای خشک کردن میوه ها 40 درجه سانتی گراد می باشد. عملکرد میوه 0.8 تا 1 تن در هکتار است که از آن 10 تا 15 کیلوگرم اسانس استخراج می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!