کوکوپیت

خاک کوکوپیت در واقع نوعی بستر کشت می باشد که از الیاف پوست، پوشش میوه نارگیل و در برخی موارد از پوست درخت نارگیل و به صورت فشرده تهیه می شود. نخستین بار در قرن نوزدهم از آن به عنوان بستر کشت در باغبانی استفاده گردید ولی به خاطر کیفیت نامناسب مصرف آن کاهش یافت، در اواخر قرن بیستم با روش های مدرن تکنولوژی، کوکوپیت بهتری تولید گردید.

انواع کوکوپیت

کوکوپیت مشابه پیت ماس است، اما رنگ آن قهوه‌ ای تیره است. تراکم این محصول به‌ اندازه‌ ای است که آب زیادی را در خود نگه می‌ دارد و به همین دلیل نمی‌ توان آن را تنها استفاده کرد، چون ممکن است ریشه‌ ها از آب غرق شوند.

الیاف نارگیل رشته‌ های نخ مانندی هستند که اکسیژن از طریق آن به‌ راحتی می‌ تواند به سیستم ریشه‌ ی گیاه نفوذ پیدا کند. فیبر نارگیل به‌ تنهایی قابلیت جذب زیادی ندارد و باگذشت زمان تجزیه می‌ شود و درنتیجه مقدار اکسیژنی که به ریشه‌ های گیاه می‌ رسد کاهش می‌ یابد. به همین دلیل برای استفاده‌ی مجدد مناسب نیست.

کوکو چیپس تکه‌ های کوچکی از الیاف نارگیل است که خصوصیات بهتری نسبت به پیت و فیبر را دارد. کوکو چیپس آب را به‌ خوبی در خود نگه می‌دارد و منافذ هوایی خوبی هم دارد.

اگر کشاورز باتجربه‌ ای هستید، می‌ توانید ترکیب موردنظر خود را با انواع مختلف کوکوپیت تهیه کنید، تولیدکنندگان کوکوپیت محصولات ترکیبی هم تولید می‌ کنند. کوکوپیت‌ های خشک‌ شده‌ ی آجری‌ شکل رایج‌‌ تر هستند، فقط باید به آنها آب اضافه کنید، ولی ممکن است به‌ خوبی فرآوری نشده باشند.

مزایای کوکوپیت

مطالعه ی مقاله ی (خاک برگ) را به شما پیشنهاد میدهیم.

صرفه جویی در مصرف آب
پتانسیل کوکو پیت برای نگهداری آب، نسبت به دیگر انواع بستر کاشت، بسیار زیاد است و از این رو هم در مصرف آب صرفه جویی و هم به رشد بهینه گیاه کمک می‌ کند. این ماده شبیه اسفنج عمل کرده و آب را تا 20 برابر وزن خود در خاک نگه می دارد، در نتیجه رطوبت خاک بالا رفته، باعث صرفه جویی قابل توجه در مصرف آب در بخش کشاورزی می‌ شود.

PH مناسب برای رشد گیاه
محدوده PH خاک کوکوپیت خنثی تا کمی اسیدی (6.5 تا 5.5) است که محدوده مناسب برای بیشتر گیاهان محسوب می‌ شود. در این محدوده از PH عناصر غذایی به راحتی در اختیار ریشه گیاه قرار خواهند گرفت.

تهویه مناسب
خاک کوکوپیت که از مخلوط خاک معمولی با کوکوپیت به دست می‌ آید از قدرت تهویه بسیار خوبی برخوردار است. الیاف نارگیل حتی زمانی که از آب اشباع شده باشد تخلخل هوایی بسیار خوبی دارند و در نتیجه ترکیب این ماده با خاک از تراکم و فشردگی خاک پیشگیری کرده و ضمن اصلاح خاک از سفت شدن و فشردگی آن جلوگیری می‌ کند.

عاری از بیماری‌های خاکزی و آفات

یکی از مهمترین مزایای کوکوپیت، عاری بودن آن از انواع بذر علف هرز، آفت و بیماری است. الیاف نارگیل به دلیل اینکه در بالای درخت و بالاتر از سطح زمین رشد می‌کنند از بسیاری از آلودگی‌های با منشا خاک عاری هستند.

کمک به حفظ محیط زیست
کوکوپیت ماده‌ای کاملا آلی است. و هیچ گونه تأثیر نامطلوبی بر محیط زیست ندارد و بعد از تجزیه شدن به طبیعت برمی‌ گردد.

ماندگاری بالا
کوکوپیت نسبت به دیگر انواع بستر کاشت ماندگاری بیشتری دارد. و حداقل برای چهار سال و حداکثر تا 10 سال می‌ توان از آن به عنوان بستر کاشت استفاده کرد.

کاهش زمان جوانه زنی و رشد سریع ریشه
کیفیت ذاتی الیاف نارگیل و تهویه مناسب این بستر باعث شده تا استفاده از خاک کوکو پیت برای جوانه زدن بذر‌ها و کاشت قلمه به عنوان بهترین بستر کاشت، شناخته شود. تجربه نشان داده است، کوکو پیت سرعت جوانه‌زنی بذر‌ها و ریشه‌ دار شدن قلمه‌ها را افزایش می‌ دهد.

مقالات مشابه

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − 13 =