نام علمی چمن Dichondra repens و از خانواده ی Liliaceae است. این گیاه بومی چین، ویتنام، ژاپن، هند و مناطق معتدل میباشد.
چمن گیاهی دائمی و همیشه سبز است که از آن به عنوان گیاه پوششی استفاده میکنند. فرم رشدی این گیاه به حالت بوته ای فشرده از برگ هایی است که به رنگ سبز تیره هستند.
بهترین زمان برای کاشت این گیاه، اواخر زمستان و اوایل بهار است. زیرا در این زمان چمن به راحتی می تواند ریشه بدهد. کاشت چمن تازه در صورتی که در زمان و مکان مناسب انجام شود، بسیار راحت است.
توجه داشته باشید که شکل برخی از گیاهان کاملا شبیه چمن می باشد.
نگهداری از چمن
چمن عروس:
نام علمی چمن عروس Helxine Soleirolii و از خانواده ی Urticaceae است. این گیاه بومی شمال مدیترانه و مناطق معتدل است.
نام اصلی این گیاه هلکسین است.
برگهای چمن عروس ریز، انبوه و دایرهای شکل به رنگ سبز و یا سبز مایل به زرد است که به سرعت سطح و لبه گلدان را پوشانده و آویزان میشود.
این گیاه گلهای صورتی مایل به سفید کوچکی دارد که در فصل تابستان شکوفا میشوند.
نگهداری از چمن عروس به دلیل سازگاری این گیاه به محیط آپارتمان به راحتی امکانپذیر است. و میتوان از آن هم در ساخت تراریوم و هم روی سطح خاک گلدان بنسای استفاده کرد.
چمن عروس که یک گیاه رونده و جذاب است که بافتی بسیار ظریف و نازکی دارد که به صورت فشرده رشد می کنند. بیشترین استفاده ای که از این گیاه ظریف می شود در ساخت تراریوم و کاشت آن در پای گلدان های دیگر است.
این گیاه می تواند آنقدر رشد کند که از کناره های گلدان آویزان شود. البته در صورتی که مکانی در آن قرار داد از نور مناسبی برخورد دار باشد و قطعا می تواند برای محیط های آپارتمانی بسیار زیبا به چشم بیاید.
نگهداری از چمن عروس:
نور مورد نیاز:
چمن عروس دوستدار مکانی روشن اما به دور از تابش مستقیم نور خورشید است. این گیاه در مقابل نور مستقیم به هیچ عنوان دوام نمی آورد و سریعا دچار سوختگی می شود.
در مقابل اگر این چمن نور مناسب و کافی را دریافت نکند رشد آن به صورت علفی خواهد بود و دیگر هیچ زیبایی را نخواهد داشت. چمن عروس در مقابل سرما و گرما هیچگونه مقاومتی ندارد.
آبیاری مناسب چمن عروس:
گل چمن عروس نیاز به آبیاری منظم دارد و باید از خشکی کشیدن بیش از حد گیاه پیشگیری شود. در نظر داشته باشید، حتما در فاصله بین دو آبیاری خاک سطحی گلدان کمی خشک شده باشد. همچنین این گیاه به رطوبت هوای محیط هم نیاز دارد که می توانید با غبارپاشی دو بار در هفته رطوبت مورد نیاز را تامین کنید.
خاک و کوددهی:
تقریبا در تمامی انواع مخلوط های خاکی که برای گیاهان گلدانی تهیه می شود. می تواند رشد کند به شرط آنکه زهکش خوب و مناسبی داشته باشند. همچنین از آنجایی که این گیاه میحط کشت تا حدودی اسیدی را دوست دارد برخی از پرورش دهندگان بکارگیری پیت موس را در ترکیب مخلوط کاشت این گیاه توصیه میکنند.
برای کوددهی می توانید هر دو هفته یکبار در طی بهار و تابستان با کودهای محلول مخصوص گیاهان آپارتمانی البته با نصف غلظت معمول آن را غذادهی کرد. در صورت نیاز به تکثیر گلدان این کار را باید در فصل بهار انجام داد. در کاشت گیاه در گلدان جدید آن را خیلی عمیق نکارید. زیرا این گیاه ریشه هایی سطحی دارد و عمق 5 الی 7/5 سانتی متر برای آن کافی است.
هرس کردن:
همان طور که گفته شد چمن عروس، رشد سریعی دارد، بنابراین لازم است برای حفظ ظاهر و کمک به رشد بهتر گیاه، هرس به طور منظم انجام شود. برای هرس ابتدا شاخه هایی که بیش از اندازه بلند شده اند را جدا کنید و همچنین لازم است هر چند وقت یک بار برخی از ساقه های اضافه مرکز گیاه نیز حذف شود، این کار به افزایش رشد جوانه های جانبی و پرپشت شدن گیاه کمک می کند.
تکثیر کردن:
ساقه ها در صورت تماس با خاک به راحتی ریشه می دهند بنابراین برای تکثیر آن می توان از روش خوابانیدن ساقه استفاده کرد و بعد از ریشه دار شدن ساقه آن را از گیاه مادری جدا کرد و در گلدانی جداگانه به عنوان گیاهی مستقل کاشت. تقسیم بوته دیگر روش تکثیر این گیاه است که در فصل بهار و در زمان تعویض گلدان گیاه میتوان آنرا انجام داد.
مطالعه ی مقاله ی (چمن زن) را به شما پیشنهاد میدهیم.
چمن یال اسبی:
نام علمی چمن یال اسبی Ophiopogon japonicus و از خانواده ی Liliaceae است. این گیاه بومی چین، هند، ژاپن و مناطق معتدل است.
چمن یال اسبی گیاهی دائمی و همیشه سبز است. این گیاه ارتباط نزدیکی با لیریوپ دراد و حتی شباهت آن به چمن بیش از لیریوپ است. توده فشرده ای از برگ های سبز تیره و سست به پهنای 3 میلی متر و طول 30 سانتی متر تشکیل می دهد. گیاهان به آرامی با ساقه های زیرزمینی گسترش یافته و چمن سفت و خشنی به ارتفاع 15 تا 20 سانتی متر تشکیل می دهد.
گلهای این گیاه یاسی رنگ و کوچه هستند که در کنار هم یک گل آذین خوشه ای را تشکیل میدهند. این گل ها در بهار و تابستان شکوفا می شوند.
نگهداری از چمن یال اسبی:
نور مورد نیاز:
در صورت استفاده در مناطق گرم باید آن را در مکانی نیمه سایه کاشت و در مناطقی که تابستانی خنک دارد باید در مکان آفتاب گیر کاشته شود.
آبیاری مناسب چمن یال اسبی:
این چمن در کل به خشکی مقاوم است ولی برای اینکه رشد و استقرار بهتر داشته باشد و ظاهری خشبی پیدا نکند بهتر است آبیاری منظم بخصوص در تابستان صورت گیرد.
خاک و کوددهی:
ترکیب خاک باغچه و خاک برگ برای این گیاه مناسب می باشد. باید دقت داشت که این گیاه به خاک زهکشی شده نیاز دارد.
برای تغذیه ی این گیاه میتوانید از کودهای کامل در اسفند ماه استفاده کنید.
دما و رطوبت:
این گیاه مقاوم و نیمه مقاوم به سرما می باشد سرمای تا 5 درجه سانتی گراد زیر صفر را نیز تحمل می کند.
در مناطقی که رطوبت بیشتری دارد رشد این گیاه بهتر است.
هرس کردن:
با توجه به ارتفاع کم گیاه نیاز به هرس ندارد ولی در صورت تجمع برگ های پیر ظاهری نامطلوب پیدا می کند که می توان در اوایل بهار قبل از شروع رشد جدید گیاه را با چمن زن سربرداری و یا قیچی کرد.
تکثیر چمن یال اسبی:
برای تکثیر این گیاه هم میتوان از بذر و هم میتوان از تقسیم بوته استفاده نمود ولی بهترین و متداول ترین روش ازدیاد، تقسیم بوته است. برای این منظور وقتی گیاه به اندازه کافی رشد نمود، آن را از خاک خارج کرده و از قسمت ساقه زیرزمینی گیاه را به چند قسمت تقسیم مینمایند و هر قسمت به طور جداگانه کشت می شود.
چمن علفی (جگن):
جگن یا همان چمن علفی با نام علمی Carex brunnra متعلق به خانواده ی cyperaceae است. این گیاه بومی شرق استرالیا و شرق آسیا است.
جگن گیاهی کوتاه، گندمی و ساده با شرایط نگهداری آسان است که به راحتی می توان آن را در آپارتمان نگهداری کرد.
نام های دیگر این گیاه عبارتند از: زنبق زرد، علف جگن ژاپنی، Silver Variegated Japanese ،Greater Brown Sedge.
این گیاه دارای بیش از 40 گونه همراه با برگ هایی به رنگ سبز روشن و نوک تیز است. برگ های جگن تا 40 سانتی متر رشد می کنند.
نگهداری از چمن علفی (جگن):
نور مورد نیاز:
جگن گیاهی نور دوست است اما به محیطی نیاز دارد که نور مستقیم و شدید را دریافت نکند. به عبارتی این گیاه را باید در محیطی نیم سایه قرار دهید.
نور زیاد باعث بی رنگ شدن برگ های گیاه می شود.
آبیاری مناسب:
چمن علفی به آبیاری منظم نیاز دارد، آبیاری بیش از حد و مرطوب بودن زیاد خاک باعث پوسیدگی طوقه و ریشه گیاه و آبیاری کم نیز باعث خشک شدن گیاه می شود.
برای آبیاری مناسب یاه ملاک را خشک بودن خاک در نظر بگیرید. زمانی که سطح خاک به اندازه ی 3 سانتی متر خشک شد آبیاری را انجام دهید.
در زمستان مقدار آبیاری را کاهش دهید.
دما و رطوبت مورد نیاز گیاه جگن:
این گیاه در تابستان به دمای 24 درجه سانتی گراد و در زمستان به دمای 12 درجه سانتی گراد نیاز دارد. دمای بیشتر از 24 درجه و کمتر از 12 درجه باعث آسیب رساندن به این گیاه می شود.
برای تامین رطوبت این گیاه آن را هر دو هفته یکبار غبارپاشی کنید.
خاک مناسب چمن علفی:
خاکی مناسب این گیاه است که رطوبت کافی و زهکشی مناسب داشته باشد. خاک این گیاه می تواند خاکی گچی، رسی، لوم یا شنی باشد. در رابطه با اسیدیته خاک نیز باید بگوییم این گیاه حساسیتی در این باره ندارد.
کوددهی مناسب:
جگن نیازی به کوددهی ندارد. تنها در فصل رشد، به فاصله ی یک ماه آن را توسط کود فسفر دار یا پتاس دار تقویت کنید.
در فصول استراحت گیاه کوددهی را کاهش دهید یا به طور کلی متوقف کنید.
تعویض گلدان:
جگن رشد زیادی دارد به همین دلیل لازم است هر دو سال یکبار گلدان آن را با گلدانی بزرگ تر تعویض کنید.
این کار را اواخر اسفند یا اوایل بهار انجام دهید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!