نام انگلیسی نعناع Minte و از خانواده ی Lamiaceae (نعناعیان) میباشد. این گیاه بومی اروپا ، اسیا، آفریقا و امریکای شمالی و مناطق گرمسیری است.
نعناع گیاهی است علفی، دورگ و چندساله که اندام های هوایی آن تحت تاثیر سرمای زمستان از بین میرود ولی اندام های زیرزمینی (ریزوم ها و استولون ها) زنده بوده و فعالیت خفیفی دارند.
خواص نعناع
- سرشار از مواد مغذی
- بهبود سندرم روده تحریک پذیر
- تسکین سوء هاضمه
- بهبود عملکرد مغز
- کاهش درد سینه در مادران شیرده
- بهبود علائم سرماخوردگی
- بوی بد دهان
نعناع یک گیاه بسیار معطر و با طراوت است که به طور گسترده در آشپزی و در کرم ها، خمیردندان، آدامس، خوشبو کننده ها و… و همچنین در اشکال مختلفی مانند تازه، خشک شده، اسانس، دمکرده و پودر مورد استفاده قرار میگیرد.
ضخامت ریشه نعناع 3 الی 4 میلی متر و دارای گره های متعدد است که محل رویش ریشه های باریک و درنتیجه تشکیل گیاهان کوچک در اطراف پایه مادری میباشد.
نعناع دارای ساقه چهارگوش بوده وبه واسطه وجود آنتوسیانین ها به رنگ بنفش است.
نگهداری از نعناع
نور مورد نیاز:
بر خلاف گیاهان دیگر، نعناع می تواند سایه را تحمل کند اما برای داشتن رشد بهتر و بیشتر باید 3 الی 5 ساعت در نور غیر مستقیم خورشید قرار گیرد. برای داشتن یک گلدان نعناع پربار بهتر است آن را در نزدیکی یک پنجره شرقی یا جنوبی قرار دهید.
آبیاری مناسب نعناع:
برای رشد بهتر نعناع لازم است خاک گلدان همواره مرطوب و نه خیس باشد. بنابراین ابتدا از زهکش گلدان مطمئن باشید و بسته به دمای محیط، گیاه را روزانه دو بار به مقدار کم آبیاری کنید.
خاک و کوددهی:
خاک مناسب برای کاشت نعناع شامل مخلوطی از پیت ماس یا کوکوپیت همراه با پرلیت یا ماسه است، همچنین ترکیبی از کمپوست و خاک باغچه را نیز میتوان برای کاشت نعنا در گلدان استفاده کرد.
از کوددهی به این گیاه پرهیز کنید. چون باعث تغییر طعم گیاه می شوید با این حال اگر مشاهده کردید که گیاه شما کمبود تغذیه دارد و به خوبی رشد نمی کند مقداری کود مایع به آن بدهید.
مطالعه ی مقاله ی (مارچوبه) را به شما پیشنهاد میدهیم.
دمای مناسب نعناع:
این گیاه در آب و هوای معتدل و گرم و مرطوب به خوبی رشد می کند. به طور کلی در محدوده دمایی 12 الی 30 درجه سانتی گراد بهترین عملکرد را دارد.
برداشت نعناع:
برداشت این سبزی بسیار آسان است. برای استفاده از آن تنها کافی است که تعداد برگ های مد نظر خورتان را ببرید و اجازه دهید برگ های جدید رشد کنند. فقط مطمئن شوید که هنگام برداشتن برگ به گیاه آسیب نرسانید.
برای برش برگ ها از یک چاقوی ضدعفونی شده استفاده کنید. همچنین، مطمئن شوید که فقط 1/3 (یک سوم) گیاه را برداشت کنید، در غیر این صورت رشد گیاه ضعیف خواهد شد.
گیاه را از ریشه درنیاورید تا محصول شما از بین نرود.
هرس کردن:
مدتی بعد از کاشت نعناع در گلدان لازم است، به طور مرتب سرشاخه های گیاه را هرس کنید تا رشد جوانه های جانبی بیشتر و درنتیجه بوته های نعناع پرپشت تر شوند.
تکثیر نعناع:
نعناع را به وسیله تقسیم بوته و یا از طریق قلمه سبز و قلمه ریشه تکثیر می کنند.
بوته های تقسیم شده آن به فاصله 30 الی 40 سانتی متر از یکدیگر کاشته می شوند.
بعد از 4 تا 5 سال تمام زمین های مزرعه پوشانده میشود، لذا بعد از این مدت بوته ها از زمین خارج شده، بعد از تقسیم بوته دو مرتبه در محلی دیگر به کشت آن اقدام میشود.
این گیاه از طریق بذر قابل تکثیر است، ولی اکثرا بذر های این گیاه سبز نمی شوند و گیاهان تولید شده شبیه پایه مادری نیستند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!