انواع بیماری های توت فرنگی

توت فرنگی گیاهی علفی، چند ساله و از تیره گل سرخیان می باشد. توت فرنگی تازه دارای ویتامین سی و عنصر پتاسیم می‌ باشد. کشت توت فرنگی در ایران به صورت گلخانه‌ ای و کاشت در زمین در حال پیشرفت است. اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که این محصول در معرض بسیاری از بیماری ها است. در این مقاله می توانید انواع بیماری ها توت فرنگی را مطالعه کنید و آن ها را بشناسید.

انواع بیماری های توت فرنگی

شته ریشه توت فرنگی:

شته ها با مکیدن شیره گیاهی توت فرنگی از بافت ریشه تغذیه می کنند، به طوری که بوته توت فرنگی به شدت ضعیف می شود. میوه های خشک، رنگ پریدگی برگ ها، کوچک بودن برگ ها و کاهش رشد از علائم وجود این شته ها هستند. شته ریشه توت فرنگی بیشتر در محل هایی که مورچه ها وجود دارند فعالیت می کند. مورچه ها از شته ها محافظت کرده و باعث می شوند شته ها فعالیت بیشتری روی ریشه ی توت فرنگی داشته باشند. مورچه ها تغذیه ی خود را از شیره ی گیاهی دفع شده ی توسط شته ها به دست می آورند.

مبارزه:

  • نصب کارت زرد در نزدیکی منافذ و راهرو ها.
  • از بین بردن علف های هرز.
  • استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک نظیر کفشدوزک ها، بالتوری، انگل شته، مگس شته.
  • کنترل شیمیایی:
  1. استفاده از سم دیکلرووس ec 50% به میزان 2.5 تا 3 لیتر در هکتار.
  2. استفاده از حشره کش تپکی wg 50% به میزان 0/25-0/2 در هزار.
  3. هماگروپراد به میزان 10 در هزار هم پوره و حشرات کامل را به طور کامل کنترل می کند.

مدیریت:

  1. کنترل مورچه ها از طریق شخم عمیق در آغازین مراحل دوره رشد، جمعیت شته ها را کاهش می دهد.
  2. سموم شته کش جمعیت ساکن برروی قسمت های هوایی گیاه را کاهش می دهد. اما تاثیر زیادی بر جمعیت های داخل خاک و اطراف ریشه ندارد.

رابطه مورچه و شته:

یکی از مواردی که در علم محیط زیست و زیر شاخه ها به آن پرداخته اند، رابطه ی غذایی مورچه و شته است.

در این رابطه ی غذایی که به صورت همیاری زندگی کردن نامیده می شود هر دو حشره سود می برند. در واقع مورچه ها، شته ها را به بخش های جوان گیاهان می رسانند تا شته بتواند از شیره ی گیاه به وسیله ی خرطوم خود تغذیه کند و سپس مورچه شهد دفع شده از شته را مصرف می کند.
مورچه حشره‌ ای اجتماعی است و تقریبا تمام مناطق کره زمین به جز قطب شمال و قطب جنوب و مناطقی مانند جزایر دور افتاده و غیرقابل دسترسی، مورچه وجود دارد.

کپک خاکستری توت فرنگی:

عامل کپک خاکستری توت فرنگی:

دلیل ایجاد این بیماری، قارچی با نام Botrytis cinerea می باشد که گل و میوه را آلوده می کند. این بیماری از ابتدای میوه ها شروع می شود و به دیگر قسمت های گیاه منتقل می شود. خسارت ناشی از بیماری در مزارع  و گلخانه ها بسیار بالا می باشد. به صورتی که در صورت عدم مدیریت صحیح و کنترل آن، تشكیل میوه صورت نمی گیرد و در صورت تشكیل، میوه ها بد شكل شده و بازار پسندی ندارند.

علائم کپک خاکستری توت فرنگی:

لکه های کوچک قهوه ای اطراف کاسه گل ها از علائم  اولیه ی وجود این بیماری هستند.به طور کلی این بیماری باعث پوسیده و له شدن میوه ها می شود. در صورتی که این بیماری را درمان نکنید قارچ های خاکستری روی میوه ها به وجود می آیند که همین مشکل باعث مومیایی شدن و خشک شدن میوه ها می شود.

کنترل بیماری:

  1. جمع آوری اندام ها یا میوه های آلوده در طی دوره تولید.
  2. سوزاندن یا دفن اندام های جمع شده دور از گلخانه یا مزرعه.
  3. هرس بوته ها و حذف برگ ها و ساقه های پیر و اضافی.
  4. کاهش نیتروژن خاک با استفاده کمتر از کودهای ازته.
  5. براشت به موقع میوه‌ها در کاهش بیماری کپک‌ها خاکستری توت فرنگی تاثیر بسزایی دارد.

سفیدک سطحی توت فرنگی:

بیماری سفیدک سطحی توت فرنگی (سفیدک پودری) در ابتدا باعث تولید بافت های سفید و کوچک در زیر برگ ها می شود. آلودگی و رشد توده سفید قارچ در سطح زیرین برگ، لبه برگ های آلوده به سمت بالا پیچیده می شوند.

در نهایت دو طرف برگ های آلوده به بنفش تغییر رنگ داده و از بین می روند. در صورت آلودگی گل ها، بافت پودری سفید روی میوه تشکیل شده و باعث تولید میوه های نامتقارن و زشت می شود.

بالا بودن شدت آلودگی قبل از زمان گلدهی، ممکن است منجر به عدم تولید محصول گردد.

نشانه های سفیدک سطحی توت فرنگی:

سفیدک پودری می تواند روی برگ، گل ها و میوه ها گسترش پیدا کند ولی عموما ابتدا در برگ مشاهده می شود، به این صورت که پشت برگ های جوان توده های کوچک غیر عادی سفید رنگ کرکی مسیلیوم دیده می شود.

علائم:

  • پیچ خوردگی جزئی لبه های برگ به سمت بالا.
  • ظهور لکه های قهوه ای در سطح زیرین برگ.
  • گسترش لکه ها در سطح زیرین برگ و آلودگی تمام برگ و تغییر رنگ سطح بالایی برگ به رنگ قرمز.
  • کوچک و سفت شدن میوه ها و عدم رسیدن طبیعی.

مبارزه:

  1. برای این کار از ترکیبات و مواد شیمیایی مختلفی استفاده به عمل آمده است که می‌توان به گوگرد و الوزال اشاره کرد.
  2. از سم پنکونازول به نسبت 100 cc در 500 لیتر آب استفاده کنید. 1 cc در 5 لیتر آب. سعی کنید تمامی قسمت‌ های گیاه را سمپاشی کنید. می توان 1 قاشق جوش شیرین نیز در محلول حل کرد.
  3. از گوگرد پودری بر روی گیاه پاشیده می شود اما باید در ایام سرد و بیرون از گلخانه باشد.
  4. از کود کی تی سول ترکیبی از گوگرد با پتاسیم هم می شود استفاده کرد.

روش ارگانیک:

با یک دستمال نم دار برگ و شاخه‌های قارچ گرفته را از سفیدک پاک کنید. گیاه را در معرض هوا قرار دهید. در بیشتر مواقع اگر سفیدک پودری بیش از اندازه پیشرفت کرده باشد با روش‌ های فیزیکی کنترل نمی شود و باید از روش‌ های شیمیایی استفاده کرد.

طوقه خوار توت فرنگی:

لارو سه گونه ristotelia fragaria ،Tyloderma fragaria ،Synanthedon bibionipennis با ایجاد دالان و اسیب به طوقه موجب ضعیف و همچنین خشک شدن بوته های توت فرنگی می شوند که به آن ها طوقه خوار توت فرنگی گفته می شود.

در گونه سوم، لارو طوقه گیاه را تو خالی می کند، به طوری که قسمتی یا همه گیاه خشک می شود. پس از تفریخ تخم، لاروها بلافاصله به طرف طوقه می خزند و داخل مغز طوقه را سوراخ می کنند.

علل به وجود آمدن طوقه خوار توت فرنگی:

این آفات غالبا به دلیل حمل گیاهان هلوده منتشر می شوند، بنابراین زمان انتشار نشاء دقت کرده و بوته های آلوده را حذف کنید.

تهاجم به بوته های سالم و کشت های جدید توسط طوقه خوار ها بسیار نادر است. کشت آلوده و بوته های وحشی می توانند باعث آلودگی کشت های جدید بشوند.

جلوگیری از بیماری طوقه خوار توت فرنگی:

  • اقدامات بهداشتی از قبیل حذف بقایا و بوته های آلوده
  • اجتناب از کشت در خاک دارای سابقه بیماری
  • ضد عفونی خاک قبل از کاشت گیاه

    زمان کاشت توت فرنگی:

    توت فرنگی را از اواخر پاییز که در حال نیمه خواب است تا اوایل بهار قبل از بیدار شدن گیاه از خواب میتوان جا به جا نمود و در محل دیگری کاشت. بنابراین کاشت پاییزه و بهاره آن امکان پذیر است.

    در صورتی که کاشت پاییزه باشد محصول، تابستان سال آینده به دست می آید و اگر گیاه در بهار و قبل از بیدار شدن از خواب زمستانه کاشته شود. گل هایی که چند هفته بعد از کاشت روی بوته ظاهر می شود، بهتر است چیده شوند تا گیاه قوی شود.
    این بوته ها در بهار سال بعد داده و در تابستان میتوان از آنها محصول برداشت نمود. جوانه های گل در فصل پاییز با کوتاه شدن طول روز به وجود می آیند ولی به علت سرمای زمستانه، گل ها تا فصل بهار ظاهر نمی شود.

شاید این مقاله هم برای شما جذاب باشد.

لکه سفید توت فرنگی:

لکه سفید توت فرنگی که لکه برگی، لکه رامولاریایی، لکه میکوسفرلایی نیز نامیده می‌شود، در بیشتر مزارع توت فرنگی یافت می‌ شود. نمونه‌ های لکه سفید توت فرنگی از ارومیه، تبریز، گرگان و مازندران جمع‌ آوری شده‌ اند.

علائم:

علایم این بیماری بیشتر روی برگ ظاهر می شوند، ولی ممکن است روی میوه، دستک، و کاسه گل نیز دیده شوند. روی برگ ابتدا لکه های کوچک و مدور به رنگ ارغوانی تند با حاشیه نامشخص، معمولا در رویه بالایی پهنک ظاهر می شوند.

لكه ها با گذشت زمان بزرگ تر می شوند و قطرشان به 3 تا 6 میلی متر می رسد. در این مرحله قسمت مرکزی لکه ها ابتدا قهوه ای، سپس خاکستری و سرانجام سفید رنگ می شوند.

از ویژگی های لکه های این بیماری، وجود نواری به رنگ ارغوانی متمایل به قرمز در پیرامون قسمت های بافت مرده لکه ها است.

در سطح زیرین برگ نیز ممکن است لکه ها ظاهر شوند، اما معمولا کم رنگ تر از رنگ لکه های واقع در رویه بالایی پهنک هستند. گاهی چند لکه به هم متصل شده، باعث خشکیدگی بخش های وسیعی از برگ می گردند. در شرایط مناسب رطوبتی و دمایی محیط، ویژگی های لکه ها تغییر می کنند.

در این شرایط لکه های ایجاد شده روی برگ های جوان، فاقد بخش سفید در مرکز و حاشیه ارغوانی در پیرامون هستند. لکه های ایجاد شده روی دمبرگ، ساقه های رونده (دستک ها) و میوه تقریبا ویژگی های لکه های واقع در سطح فوقانی برگ را دارند.

راه های پیشگیری و کنترل لکه سفید توت فرنگی:

  • افزایش فاصله بین ردیف ها و بوته ها
  • استفاده از نشاهای مقاوم و عاری از بیماری
  • جمع آوری بقایای گیاهی بعد از برداشت
  • سم پاشی با بردوفیکس به شرح زیر:
  1. ضدعفونی بذر ها با بروفیکس 10 در هزار
  2. ضدعفونی بلافاصله بعد از کاشت با بروفیکس 10 در هزار
  3. سم پاشی با بروفیکس 5 در هزار قبل از گلدهی
  4. سم پاشی با بروفیکس 5 در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها

مقالات مشابه

طوقه خوار توت فرنگی_smartpot.ir
سیکلامن-smartpot
دیپلادنیا-smartpot
سینگونیوم-smartpot
بیماری آتشک-smartpot
اسپاتی فیلوم-smartpot
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − 4 =