گیاه سانسوریا، گیاهی مقاوم و دوست داشتنی که نگهداری بسیار ساده ای دارد. به کسانی که در نگهداری گل و گیاه مبتدی هستند پیشنهاد میشود که در ابتدا نگهداری از سانسوریا را تجربه کنند.
معرفی انواع سانسوریا
سانسوریا بانتل:
سانسوریا بانتل با نام علمی Bantel s sensation گیاهی متعلق به خانواده ی Asparagaceae است. زادگاه این گیاه چین و مناطق گرمسیری است.
سانسوریا بانتل را با نام های گیاه ماری و زبان مادر شوهر نیز می شناسند.
این گیاه می تواند تا ارتفاع 180 الی 240 سانتی متر رشد کند، این یکی از دلایل محبوبیت سانسوریا میان مردم است.
این گونه از سانسوریا دارای برگ هایی بلند و سبز رنگ با حاشیه ها و خط های زرد رنگ است.
این گیاه در چین با نام کنج خانگی نیز شناخته میشد. زیرا معتقد بودند خدایان، هشت فضیلت زندگی را به افرادی که این گیاه را در منزل پرورش بدهند، هدیه می دهد. این هشت فضیلت شامل زندگی طولانی، هوش، رفاه، هنر، شعر، سلامتی، زیبایی و قدرت هستند.
نگهداری از سانسوریا بانتل:
نور مورد نیاز:
این گیاه حساسیت زیادی در رابطه با نور اما بهترین رشد را در محیطی با نور زیادِ غیر مستقیم و ساعاتی نور مستقیم دارد.
سانسوریا بانتل در تاریکی محیط نیز می تواند تا چند سال زنده بماند، اما این در صورتی است که تمامی امکانات لازم را برای آن فراهم کنید. برای مثال آبیاری نباید بیش از حد لازم انجام دهید.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که نور کم می تواند باعث از بین رفتن حاشیه های زرد رنگ گیاه شود.
آبیاری مناسب:
سانسوریا می تواند کم آبی را تحمل کند اما آبیاری زیاد و بیش از حد باعث صدمه زدن به گیاه می شود. به طور کلی برای تمامی گونه های سانسوریا هر دو هفته یکبار آّیاری کافی است.
آبیاری این گیاه را در فصل های گرم هر هفته انجام دهید اما در ماه زمستان و سرمای زیاد آبیاری را به ماهی یکبار کاهش دهید.
نکته: آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه گیاه می شود، و این امر یکی از رایج ترین مشکلات سانسوریا است.
دما و رطوبت مورد نیاز گیاه سانسوریا بانتل:
سانسوریا بانتل هوای گرم را ترجیح داده و اگر در معرض دمای کمتر از 10 درجه سانتی گراد باشد، آسیب میبیند. این گیاه را در محیطی قرار دهید که از سرمای کولر و وسایل سرمایشی دور باشد. بهترین دما برای نگهداری سانسوریا بین 21 الی 32 درجه سانتی گراد گزارش شده است.
در صورتی که گیاه در محیطی خشک نگهداری شود، می تواند تا دمای 5 درجه سانتی گراد را تحمل کند. اما در خاک مرطوب، احتمال پوسیده شدن برگ ها افزایش می یابد.
خاک مناسب سانسوریا بانتل:
این گیاه به خاک گلدان نرم و خوب زهکشی شده نیاز دارد و خاک ماسه ای را بیشتر ترجیح می دهد. می توانید از خاک گلدان کاکتوس همه منظوره برای پرورش گیاه سانسوریا بانتل کمک بگیرید.
کوددهی مناسب:
این گیاه در فصل زمستان به کوددهی نیاز ندارد. اما در فصل های دیگر آن را توسط کودهای ملایم کاکتوس یا کودهای همه منظوره تقویت کنید.
تعویض گلدان:
هنگام انتخاب گلدان این گیاه از گلدان های محکم استفاده کنید، زیرا این گیاه دارای ریشه هایی سخت است که می توانند گلدان های ضعیف را شکسته و از آن ها بیرون بزند.
این گیاه به طور کلی به صورتی قائم رشد می کند به همین دلیل گلدان های بلند و باریک برای آن مناسب تر هستند.
به طور کلی این گیاه رشد آرامی دارد و نیازی به تعویض هر ساله ی گلدان ندارد.
سانسوریا کراواتی:
سانسوریا کراواتی با نام انگلیسی Mother in laws tongue و نام علمی Sensevieria trifasciata از خانواده ی liliaceae است.
این گیاه بومی آفریقا و مناطق گرمسیری می باشد.
سانسوریا گیاهی دائمی و همیشه با برگ های مستقیم، شمشیری و ضخیم است.
بعد از بالغ شدن این گیاه از کناره ی برگ ها ساقه های گل دهنده ای خارج می شوند که دارای گل های ریز و معطری هستند.
سانسوریا ساقه ندارد و برگ ها مستقیم از خاک خارج می شوند، اما دارای ساقه های زیر زمینی می باشد که به ریزوم شهرت دارند و برگ ها از روی این ساقه خارج می شوند.
نگهداری از سانسوریا کراواتی:
نور مورد نیاز:
این گیاه به نور زیاد برای رشد مناسب نیاز دارد اما نور دریافتی آن نباید به طور مستقیم باشد. به عبارتی بهترین مکان برای نگهداری از این گیاه پشت پنجره های جنوبی است.
توجه کنید که اگر رگه های طلایی کناره های سانسوریا کراواتی ابلق از بین رفتن این نشان می دهد نور مناسب به گیاه نمیتابد.
آبیاری مناسب:
برای آبیاری این گیاه اجازه دهید بین دو آبیاری خاک گلدان به طور کامل خشک شود، سپس آبیاری را تمدید کنید.
آبیاری را به طوری انجام دهید که آب از زهکش گلدان خارج شود. پس از آن آب جمع شده را از زیر گلدان خارج کنید تا سانسوریا دچار پوسیدگی ریشه نشود.
نکته قابل توجه این است که سانسوریا کراواتی تا چندیدن روز می تواند خاک خشک را تحمل کند اما آبیاری بیش از اندازه باعث خم و پژمرده شدن آن میشود.
دما و رطوبت مورد نیاز گیاه سانسوریا کراواتی:
بهترین دما برای رشد این گیاه بازه بین 15 الی 30 درجه ی سانتی گراد است.
سانسوریا گیاهی بومی در مناطق گرم و خشک است اما دمای بالا باعث پژمرده شدن آن و دما زیر 0 درجه ی سانتی گراد نیز باعث یخ زدگی در گیاه می شود.
این گیاه به رطوبت متعادل اتاق علاقه دارد و برای رشد و طراوت خود به رطوبت بالایی نیاز ندارد.
خاک مناسب سانسوریا کراواتی:
خاک مناسب برای سانسوریا کراواتی خاکی سنگین است.
بهترین مخلوط برای این گیاه ترکیبی از ماسه، رس، مواد آلی و کمی کود برگ جنگی و کود دامی پوسیده می باشد.
کوددهی مناسب:
برای کوددهی این گیاه از کودهای گیاهای زینتی استفاده کنید. کوددهی هر دو هفته یکبار برای این گیاه مناسب است.
بهترین زمان برای کوددهی فصول بهار و تابستان می باشد.
تکثیر سانسوریا کراواتی:
قلمه زدن بهترین روش برای تکثیر این گیاه است. این کار را در اواخر خرداد تا اواسط مرداد انجام دهید.
سانسوریا پاکوتاه:
نام علمی سانسوریا پاکوتاه Sansevieria Trifasciata hahnii و از خانواده ی Asparagaceae است. این گیاه بومی چین و مناطق گرمسیری می باشد.
نگهداری سانسوریا پاکوتاه نیز مانند ظاهرش، زیبا و دلنشین است. این گل که واریته ای از انواع سانسوریا است، گیاهی با برگ های دوست داشتنی جذاب و ظاهری کوچک، مناسب برای مکان های مختلف میباشد. ویژگی های ذکر شده ی سانسوریا پاکوتاه و داشتن برگ های پهن محبوبیت این گیاه را میان مردم چندین برابر می کند.
نگهداری از سانسوریا پاکوتاه:
نور مورد نیاز:
نور مناسب برای نگهداری از سانسوریا پاکوتاه و تامین نیاز های آن حساسیت بالایی دارد. در برآورده کردن نیاز نوری این گیاه به نور خورشید باید تعادل را برقرار کنید. به همین دلیل لازم است که برای تامین این نیاز این گیاه زیبا را در معرض نور غیر مسستقیم آفتاب قرار دهید. در این صورت این گیاه تغذیه ای بهتر خواهد داشت و طرح و نقش های روی برگ ها زیبا تر خواهند شد و برگ ها نیز دچار سوختگی نمی شوند.
آبیاری مناسب:
این گیاه به خشکی خاک مقاوم است و باید آبیاری را با خشکی کامل خاک انجام دهید. به آبیاری بیش از حد حساس و آسیب پذیر است و در صورت خیسی مداوم خاک، ریشه هایش را از دست می دهد. اگر گیاه را مدت زیادی تشنه نگه دارید با قهوه ای و خشک شدن برگ های آن مواجه خواهید شد.
دما و رطوبت مورد نیاز گیاه سانسوریا پا کوتاه:
دمای مناسب برای نگهداری گیاه سانسوریا پاکوتاه دمای بین 10 الی 35 درجه سانتیگراد است. دماهای بیشتر از 35 درجه باعث آسیب جدی و از بین رفتن گیاه خواهد شد و در دماهای پایین نیز برگهای گیاه دچار یخزدگی میشود.
انواع سانسوریا به رطوبت محیط حساسیت زیادی ندارند و رطوبت محیط برای آن ها کافی است. این گیاه را هرگز نزدیک به دستگاه بخور سرد قرار ندهید و روی برگ های آن را آبپاشی نکنید.
خاک مناسب سانسوریا پاکوتاه:
خاک مورد نیاز سانسوریا پاکوتاه خاکی است که دارای شن، ماسه و مواد مغذی داشته باشد. داین خاک به دلیل نداشتن بافت ساخت و متراکم، انتقال آب را بهراحتی انجام می دهد. به همین دلیل برای جلوگیری از پوسیده شدن ریشه و روان شدن آب در بین ذرات خاک، باید از چنین خاکی استفاده کرد که زهکشی شده است. نکته قابل توجه این است که از سوراخ بودن گلدان و زهکشی کامل برای خارج شدن آب از بین ذرات خاک نیز باید اطمینان کامل داشته باشید.
کوددهی مناسب:
این گیاه به طور ذاتی رشد پایینی دارد اما می توانید با استفاده از کودهای مخصوص گل های زینتی یا 20-20-20 آن را هر 3 هفته یک بار تغذیه کنید تا رشد بهتری داشته باشد و پاجوش های بیشتری بزند. تقویت این گیاه باید از فصل بهار تا پاییز انجام شود.
تکثیر کردن گیاه سانسوریا پاکوتاه:
اگر به تکثیر این گیاه علاقه دارید، ابتدا توسط روش قلمهگیری برگ های سالم و جوان سانسوریا را جدا کنید. سپس هر یک از این برگها را به قطعههای کوچک و مساوی تقسیم کنید و برای چند روز آنها را در جای مناسبی نگهداری کنید تا قلمهها مناسب کاشت در خاک گلدان شوند. بعد از اینکه قلمهها را از جایی که بریدهاید در خاک کاشتید، تمام شرایط ایدهآل را برای آن فراهم کنید، زیرا بهدلیل نداشتن ریشه ضعیف و آسیبپذیر هستند.
تکثیر کردن گیاه به روش پاجوش نیز یکی از روش های مناسب برای تکثیر است. شما می توانید با جدا کردن این پاجوش ها و کاشتن آن ها در خاکی با زهکشی بالا گلدان زیبای دیگری از این گیاه داشته باشید.
سانسوریا بلک:
گیاه سانسوریا بلک با نام علمی Dracaena trifasciata Hahnii از خانواده ی Asparagaceae است. این گیاه بومی قاره آفریقا و جنوب آسیا و مناطق گرمسیری می باشد.
نام دیگر این گیاه زبان مار و زبان مادر شوهر است.
سانسوریا بلک زیباترین گونه از سانسوریا ها است که دارای رنگ سبز تیره و حاشیه ای طلایی میباشد. این گیاه یکی از گیاهان زینتی و شیک آپارتمانی است که در طراحی و دکوراسیون بسیار زیاد از آن استفاده می شود. همچنین مطالعات نشان داده که سانسوریا می تواند نقش مفیدی در تصفیه هوا داشته باشد.
نگهداری از سانسوریا بلک:
نور مورد نیاز:
این گیاه می تواند نور کم را تحمل کند اما در نور زیاد رشد بهتری خواهد داشت. وجود نور مناسب و کافی برای سانسوریا بلک باعث شادابی بیشتر آن خواهد شد. همچنین در صورتی که نور کمتر شود ممکن است رنگ برگ ها پریده تر شود.
آبیاری مناسب:
بهترین آبیاری برای سانسوریا بلک در زمستان ها یکبار در هفته و در تابستان ها هفته ای دوبار است.
دما مورد نیاز گیاه سانسوریا بلک:
سانسوریا بلک دمای کم و زیاد را به خوبی تحمل می کند اما بهترین دما برای نگهداری از این گیاه که در آن بازه دمایی سانسوریا بهترین رشد را دارد، دمای بین 20 تا 30 درجه ی سانتی گراد است. توجه داشته باشید که دمای پایین در زمستان باعث آبکی شدن برگ ها و در نهایت نابودی گیاهتان می شود. به همین در زمستان ها که هوا بسیار سرد و تابستان ها که هوا گرم است باید مراقب گیاهان زیبایتان باشید.
خاک و کوددهی مناسب سانسوریا بلک:
مناسب ترین خاک برای سانسوریا خاک سنگین است. به طور کلی ترکیبی از شن، رس، مواد آلی و ماسه برای این گیاه مناسب است. این گیاه در خاک های سنگین رشد بهتری نسبت به خاک های سبک دارد و خاک سنگین به جوانه و پاجوش زدن گیاه سرعت می بخشد.
بهترین کودها برای این گیاه، کود NPK، کود کریستالون، هربان است.
گیاهان آپارتمانی بدلیل داشتن خاک محدود و تغذیه مصنوعی برای داشتن سیر رشد طبیعی و مناسب خود نیاز به دریافت مواد موثر و کود دارند.
تکثیر سانسوریا بلک:
تکثیر سانسوریا از طریق پاجوش و قلمه زدن است.
برای تکثیر این گیاه به روش قلمه زدن، باید برگ ها را به اندازه های 10 سانتی متری ببرید و در دمای 18 تا 20 درجه ی سانتی گراد و عمودی در گلدان بکارید. پس از گذشت مدت زمانی می توانید ریشه و جوانه ها را در محل بریدگی مشاهده کنید.
قلمه ها را در محیطی مرطوب قرار دهید تا زودتر ریشه دهند.
شاید این مقاله هم برای شما جذاب باشد.
سانسوریا مهتابی (نقره ای):
نام انگلیسی سانسوریا مهتابی Sansevieria Moonshine و از خانواده ی liliaceae است. زادگاه اصلی این گیاه آنگولا و گیاهی گرمسیری است.
نام های دیگر این گیاه عبارتند از سانسوریا نقره ای و سانسوریا سیلور.
این گیاه به دلیل قیمت کم و مقاوم بودن در برابر بی ابی و نور کم محبوبیت زیادی دارد. اما مهم ترین دلیل محبوب بودن این گیاه میان مردم، رنگ برگ های آن است که زیبایی خاصی را به محیط می دهند.
همانطور که گفته شد سانسوریا مهتابی نسبت به شرایط محیط سازگار است و نیازی به مراقبت و صرف کردن زمان زیادی ندارد.
نگهداری از سانسوریا مهتابی:
نور مورد نیاز:
سانسوریاها نور غیر مستقیم را دوست دارند و نور مستقیم زیاد باعث خرابی آن ها می شود. بنابراین کنار پنجره ای که در طول روز نور گیاه را تامین کند جای خوبی برای این گیاه است.
اگر نیازز نوری این گیاه تامین بشود برگ های پهن و خوش رنگی را مشاهده خواهید کرد و به مرور حتما پاجوش هم میزند. اما اگر نور آن کم باشد باریک و رنگش هم تیره تر می شود.
آبیاری مناسب:
برای این نوع از سانسوریا، آبیاری زیاد، حکم یک سم مهلک را دارد. سانسوریا مهتابی به دلیل داشتن برگهای گوشتی، توانایی نگهداری و ذخیرهسازی آب را دارد، تا در مواقع کم آبی از آن بهره ببرد. بنابراین نیاز نیست برای آبیاری این گیاه حساسیت زیادی داشته باشید. آبیاری زیاد گل سانسوریا باعث گندیده شدن ریشه آن، فاسد شدن و تغییر شکل برگها و در نهایت، جدا شدن برگ ها می شود.
برای دانستن زمان مناسب آبیاری این گیاه، کافی است که میزان رطوبت و نم بودن خاک را بررسی کنید. اگر با لمس کردن یا دیدن، متوجه رطوبت و خیسی خاک شدید، به آن آب ندهید. اما در صورتی که مشاهده کردید خاک گلدان به طور کامل خشک شده است، آن را متناسب با اندازه ی گل و گلدانتان آبیاری کنید.
دمای مورد نیاز سانسوریا مهتابی:
بهترین دما برای رشد سانسوریا مهتابی دمای بین 15 تا 24 درجه ی سانتی گراد است. این بازی ی دمایی نشان میدهد که گیاه سانسوریا مهتابی نسبت به دمای بسیار زیاد و بسیار کم واکنش نشان میدهد. یکی از دلایل لوله ای شدن برگ های این گیاه دمای نامناسب است.
خاک مناسب سانسوریا مهتابی:
خاک مورد نیاز این گیاه، خاک سبک است تا آب را در داخل خود نگه ندارد. بهترین ترکیب برای نگهداری از سانسوریا مهتابی ترکیبی از خاک برگ با سنگریزه است. اما همانطور که گفته شد این گیاه بسیار مقاوم است و در خاک های دیگر نیز رشد می کند.
خاک کاکتوس نیز یکی از بهترین خاک ها برای نگهداری از این گیاه است، در صورتی که از این خاک استفاده میکنید لازم است مقداری ورمی کمپوست نیز به آن اضافه کنید تا گیاهتان تقویت شود.
کوددهی مناسب:
سانسوریا مهتابی رشد کندی دارد به همین دلیل می توانید با استفاده از کودهای مخصوص گل های آپارتمانی این گیاه را تقویت کرده و آن را به رشد بیشتر تشویق کنید.
کود را مانند دستورالعملی که روی آن درج شده است برای گیاه استفاده کنید و همچنین توجه داشته باشید که کوددهی را باید در فصول پاییز و زمستان متوقف کنید زیرا در این بازه زمانی گیاه شما در خواب است و نیازی به کوددهی ندارد.
تکثیر کردن سانسوریا مهتابی:
این گیاه را با 2 روش پاجوش و تقسیم برگ تکثیر می کنند.
در صورتی که گیاهتان پاجوش های بزرگی دارد بهتر است آن ها را از گیاه اصلی جدا کنید و در گلدانی دیگر بکارید.
بهترین زمان برای کاشتن پاجوش ها در گلدانی دیگر فصل بهار یعنی فصل رشد گیاه است.
برای این کار باید گیاه را به طور کامل از گلدان خارج کنید و پاجوش ها را توسط یک چاقوی تیز استریل شده یا یک تیغ به طور کامل و همراه با ریشه ببرید.
هر یک از پاجوش های گیاه را درون گلدانی جدید بکارید و در شرایط ذکر شده از آن ها نگهداری کنید.
سانسوریا هانی:
نام لاتین سانسوریا هانی Mother in laws tongue و نام علمی Sansevieria Hahnii از خانواده liliaceae است. سانسوریا یک گیاه دایمی و همیشه سبز با برگهای ضخیم، مستقیم، شمشیر مانند بومی آفریقا است. بعد از بالغ شدن از کنار برگ ها ساقه گل دهنده ای خارج می شود که دارای گل های ریز زرد و معطر می باشد. این گیاه فاقد ساقه است و برگ ها مستقیم از سطح خاک خارج می شود. اما این گیاهان دارای ساقه هایی زیر زمینی به نام ریزوم می باشند که برگ های گیاه به طور مستقیم از این ساقه های زیر زمین میرویند.
نگهداری از سانسوریا هانی:
نور مورد نیاز:
سانسوریا هانی به نور غیر مستقیم آفتاب نیاز دارد. بهترین مکان برای نگهداری از این گیاهان کنار پنجره های جنوبی است.
آبیاری مناسب:
در زمستان هر 2 هفته یکبار و در تابستان یکبار در هفته آبیاری کافی است. این گیاه درای ساقه ای گوشتی است به همین دلیل به آبیاری زیادی نیاز ندارد و آبیاری زیاد باعث پوسیدگی گیاه میشود. در بین آبیاری های گیاه اجازه دهید که سطح خاک گلدان به طور کامل خشک شود.
دمای مورد نیاز گیاه سانسوریا هانی:
این گیاه طیف گستردهای از دما را تحمل میکند و حتی قادر به تحمل دمای زیر 10 درجه سانتی گراد نیز می باشد. با این وجود بهترین رشد را در دمای 20 الی 30 درجه سانتی گراد خواهد داشت. شب های بسیار سرد باعث سیاه و آبکی شدن برگ های سانسوریا می شود و این مسئله 1 الی 4 هفته بعد از سرما ظهور می کند.
خاک و کوددهی مناسب سانسوریا هانی:
بهترین خاک برای نگهداری از سانسوریا هانی خاک لوم که ترکیبی از شن، رس، مواد آلی و مقدار کمی کود دامی یا برگ پوسیده است، می باشد.
توجه داشته باشید که استفاده ی بیش از حد مواد آلی برای این گیاه باعث پوسیدگی ساقه ی گیاه و از بین رفتن آن می شود.
کوددهی سانسوریا هانی را می توانید به اندازه ی 3 گرم در یک لیتر آب و هر هفته یک دفعه در فصول رشد انجام دهید.
تکثیر کردن گیاه سانسوریا هانی:
این گیاه را می توانید از با دو روش تکثیر کنید یکی از روش ها تکثیر گیاه و روش بعدی تکثیر گیاه توسط قلمه آن است. یکی دیگر از روش های تکثیر این گیاه تکثیر از طریق ریزوم (تقسیم بوته) است.
سانسوریا بونسل:
سانسوریا بونسل به (Snake Plant) به معنی گیاه مار، (Magic Sword) شمشیر جادویی و (Mother in law tongue) زبان مادر شوهر معروف است. و همچنین مطعلق به خانواده ی Asparagaceae میباشد. سانوسوریا بونسل بومی جنوب آفریقا و آنگولا است.
این گیاه در تصفیه هوای محیط بسیار مفید بوده و گازهای مضر موجود در محیط را جذب کرده و سبب بهبود کیفیت هوای میشود. سانسوریا در طول شب اکسیژن آزاد کرده و می تواند در آرامش خواب بسیار مؤثر و مفید باشد.
سانسوریا بونسل دارای برگ های راست لوله ای به شکل نیزه و به رنگ راه راه سبز و خاکستری است. برگ های این گیاه تا 3 سانتی متر ضخیم شده و ارتفاع آن در محیط خانه تا حدود 50 سانتی متر می رسد.
اگر نور کافی به این گیاه بتابد و در مکانی روشن نگهداری شود، این گیاه یک بار در سال در بهار یا اواسط تابستان شکوفه می دهد. اندازه آن 3 سانتی متر و به رنگ سفید مایل به سبز است و گل آن لوله ای شکل بلوری با رنگ صورتی میباشد.
نگهداری از سانسوریا بونسل:
نور مورد نیاز:
سانسوریا را در یک مکان پر نور و فیلتر شده قرار بدهید، مکان هایی مثل پنجره شمالی یا جلوی یک پنجره روشن و آفتابی که توسط یک پرده پوشانده شده باشد. اگر چه گیاه سانسوریا کم نوری را به خوبی تحمل می کند اما نور مناسب باعث شادابی و خوش رنگ شدن برگ ها می شود و همچنین نور شدید باعث زرد شدن لبه های برگ ها می شود.
آبیاری مناسب سانسوریا بونسل:
قبل از آبیاری اجازه دهید تا خاک کاملا خشک شود و بعد با آب سیراب کنید به صورتی که آب از زیر گلدان خارج شود. بعد از خارج شدن آب گلدان، حتما آب زیر گلدانی را تخلیه کنید و هیچ وقت آبی در زیرگلدانی نماند. سانسوریا همچون ساکولنت های دیگر که آب را در داخل برگ های خود ذخیره می کند به آب زیاد حساس است و می تواند ریشه گیاه را از بین ببرد پس از باتلاقی کردن خاک گیاه پرهیز کنید.
دمای مورد نیاز:
سانسوریا را در دمای اتاق نگهداری کنید و از سرما محافظت کنید که در دمای زیر ۱۰ درجه سانتی گراد آسیب می بیند. گیاه را در تابستان هر ۳ هفته یک بار با کودهای عمومی برای گیاهان خانگی به مقدار نصف توصیه شده روی دستور بسته بندی کود تغذیه کنید. توجه کنید که کود دهی بیش از اندازه باعث از بین رفتن برگ های گیاه می شود.
خاک و کوددهی:
سانسوریا به خاک نیمه سبک با زهکشی خوب نیاز دارد، از این رو ترکیب خاک کاکتوس، خاک برگ و خاک باغچه پیشنهاد می گردد.
کود کامل مخصوص این گیاه را می توانید تهیه کنید و مطابق با دستورالعمل آن به گیاه بدهید.
رطوبت مورد نیاز سانسوریا بونسل:
گیاه سانسوریا به رطوبت بالایی نیاز نداشته و رطوبت معمولی محیط نیز برای گیاه کفایت می کند.
هرس کردن:
در صورت نیاز می توان برگ های سوخته و زرد شده را از گیاه جدا کرد. همچنین بعد از گل دهی و میوه دادن گیاه، سنبله ای که گل بر روی آن تشکیل شده بود را به وسیله قیچی مناسب از انتها هرس نمائید.
تعویض گلدان:
گیاه سانسوریا علاقه زیادی به جابه جا شدن نداشته و گلدان کوچک را بیشتر از گلدان بزرگ دوست دارد. بهترین گلدان برای این گیاه گلدان سفالی است. گلدان را عوض نکنید، مگر اینکه در حال ترکیدن باشد.
تکثیر سانسوریا بونسل:
سانسوریا هم از طریق پاجوش تکثیر میابد و هم از طریق ریشه دار کردن برگ های بریده شده از گیاه که به راحتی در آب و خاک ریشه دار می شوند و می توان به صورت گسترده تکثیر کرد. روش تکثیر سانسوریا بونسل تقسیم ساقه های زیر زمینی و جدا کردن پا گیاه در بهار به ویژه نژادهای ابلق، گرفتن قلمه برگ به قطعاتی در حدود 8 سانتی متر و ریشه دار کردن آن ها در خاک کاکتوس است.
بیماری های سانسوریا
اگر به این گیاه علاقه دارید بهتر است که قبل از خرید بیماری های سانسوریا بونسل را بشناسید تا بتوانید از گیاهتان در برابر آن ها محافظت کنید.
رشد نکردن سانسوریا:
اکثر اوقات گیاهانی که از گلخانه تهیه می کنیم پر ریشه هستند؛ یعنی بعد از چند هفته باید سایز گلدان آن ها بزرگ تر شود. کوچک بودن گلدان اولین دلیل رشد کم گیاه است. علت دوم کمبود مواد مغذی است که با کوددهی درست در فصل های رشد مشکل رفع می شود. مورد آخر هم آبیاری نامنظم گلدان است که بهتر است اصلاح شود.
زرد شدن برگ های سانسوریا:
در صورتی که برگ گیاه شما زرد شده باشد، آبیاری زیاد و پوسیدگی ریشه اصلی ترین علت ان است. برای شناسایی و حل این مشکل باید خاک را تا انتهای گلدان چک کرده و از خشک بودن آن مطمین شوید. در صورتی که مدت زیادی از آبیاری گذشته است، اما خاک همچنان مرطوب است، باید خاک را تعویض کنید و ریشه ها را بررسی کنید. ریشه های سیاه و نرم شده ی گیاه را از آن جدا کنید و ریشه های خشک و سفت را در گلدان بکارید و در محیطی خشک قرار دهید.
زرد شدن برگ سانسوریا می تواند به دلیل کافی نبودن نور محیط و از بین رفتن مواد مغذی خاک هم اتفاق بیافتد. اگر در اولین مرحله از خشک بودن خاک و عدم پوسیدگی ریشه مطمئن شدید گیاه را به مکانی پر نور تر منتقل کنید و از تقویت کننده ها و کودهای مناسب گیاه استفاده کنید.
بیماری قهوه ای شدن و سوختگی نوک برگ سانسوریا:
آبیاری کوتاه و نامنظم یکی از دلایل این بیماری است. به عبارتی خشک بودن خاک می تواند باعث قهوه ای و سختگی نوک برگ ها شود. قرار دادن گلدان در برابر آفتاب یا دمای بالا می تواند باعث به وجود آمدن این مشکل شود.
پوسیدگی ریشه سانسوریا:
یکی از شایع ترین مشکلاتی که در اثر آبیاری زیاد اتفاق میافتد، پوسیدگی ریشه گیاهان است. آبیاری بیش از حد سانسوریا باعث غرقابی شدن ریشه ی گیاه و از بین رفتن آن می شود. آبیاری زیاد باعث به وجود آمدن برخی از علائم می شود و در صورتی که به آن ها توجه نکنید، پوسیدگی ریشه اتفاق می افتد. بنابراین در صورتی که یکی از علائم زیر را در گیاه مشاهده کردید باید سریعا برای درمان آن اقدام کنید.
افتادگی و خم شدن برگ های سانسوریا:
این مشکل به چهار دلیل می تواند اتفاق بیافتد.
- اولین مورد کوددهی زیاد از حد است که وقتی با دست و دلبازی کوددهی می کنیم، باعث افتادگی برگ های گیاه می شود.
- مناسب نبودن عمق کاشت دومین موردی است که افتادگی برگ ها را در پی دارد. عمق مناسب کاشت برای سانسوریا جایی است که قسمت بالای ریشه که به آن طوقه میگوییم، زیر خاک باشد.
- علت سوم گذاشتن گلدان زیر کولر یا کنار پنجره در فصل گرم و کنار منبع گرمایی یا پنجره در فصل سرد است.
- علت نهایی که باعث بسیاری از بیماری ها در سانسوریا میشود، آبیاری زیاد است.
علت سیاه شدن برگ سانسوریا:
دلیل اصلی این مشکل بالا یا پایین بودن دما است. سیاه شدن برگ ها و جدا شدن آنها از پیاز گیاه، خم شدن قسمت بالایی برگ ها و ایجاد حالت پختگی در گیاه به دلیل گرمای بیش از حد است. بهتر است گیاه را در زمستان ها در مجاورت بالکن، پنجره یا درب ورودی قرار ندهید و آن را به محیطی با دمای بیشتر قرار دهید. اگر گیاه در فضایی با دمای بالا قرار دارد، درب پنجره ها را باز کنید تا تهویه صورت گیرد و هوا خنک تر شود.
بیماری باریک شدن برگ های سانسوریا:
برگ های باریک شده را می شود به دو دسته تقسیم کرد:
- برگ هایی که از اول باریک بوده اند.
- برگ هایی که ابتدا پهن رشد کرده است ولی به تازگی باریک شده اند.
اگر باریک شدن برگ سانسوریای شما از دسته اول است، کمبود مواد مغذی و نور کم علت آن است.
اگر از دسته دوم هستید محل نگهداری گیاه شما خیلی سرد یا خیلی گرم است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!