![درخت آلوچه-smartpot.ir](http://smartpot.ir/wp-content/uploads/2024/03/درخت-آلوچه-smartpot.ir_-260x185.jpg)
امروزه علاوه بر مشکل خشکسالی در کشور، شور بودن آب و خاک در مناطق خشک و نیمه خشک نیز یکی دیگر از عواملی هستند که رشد درختان را تحت تاثیر قرار می دهند. رشد درختان به طور مستقیم تحت تاثیر خاک شور و به طور غیر مستقیم تحت تاثیر آب شور قرار میگیرد. بنابراین بهتر است در مناطق خشک و نیمه خشک از درختان مناسب خاک شور استفاده کنید.
دلایل و تشخیص شوری خاک
به طور کلی خاک های موجود در مناطق خشک و نیمه خشک شور هستند. اما برخی از عوامل طبیعی و انسانی وجود دارند که باعث شوری خاک می شوند.
این عوامل عبارتند از:
- عوامل آب و هوایی ( تبخیر و تعرق، بارندگی و باد)
- انتقال نمک به وسیله آب
- استخراج بیش از حد آب از سفره های آب زیرزمینی
- نقص در سیستم زهکشی
- طراحی نامناسب سیستم آبیاری و …
شوری خاک در صورتی که زیاد باشد مانع رشد گیاهان می شود. آسیب شوری خاک به گیاهان مشابه علائم کمبود آب آن ها است. زیرا در صورت شور بودن خاک نمک های موجود آب را مسدود می کنند و گیاه نمی تواند آب مورد نیاز خود را جذب کند.
عوامل زیر نشان دهنده ی شوری خاک هستند:
- توقف رشد
- خشک شدن حاشیه برگ ها
- گل سوزی
- کمبود کلروفیل (رنگ پریدگی برگ ها)
- افت شدید یا حتی توقف باردهی
- دویدگی (رشد طولی بیش از حد و نازک بودن قطر طوقه)
- نابودی کلی گیاه
درختان مناسب خاک شور
انار: درخت انار توانایی رشد در خاک شور را دارد و به عبارتی در مناطقی که درختان دیگر به دلیل شوری خاک نمی توانند رشد کنند درخت انار به خوبی رشد می کند و میوه می دهد اما این در صورتی است که آب مورد نیاز درخت انار تامین شود. به این نکته نیز باید توجه کرد که برخی از انواع درخت انار نمی توانند در این مناطق رشد کنند و طبق پژوهش ها درختان انار چاه افضل، پوست سیاه اردکان و نرک لاسجرد سمنان و… توانایی رشد در خاک شور را دارند.
پسته: درختان پسته یکی از مقاوم ترین درختان در برابر عواملی مانند کم آبی، خشکی، شوری آب و خاک هستند. این درخت در برابر کم آبی مقاوم است اما برای تولید اقتصادی به آبیاری مناسب نیاز دارد.
توت: درختان توت دارای انواع متفاوتی هستند و در آب و هوای گرم تا معتدل و گاهی نیز آب و هوای سرد رشد می کنند. مناسب ترین خاک برای توت ها خاک شنی لومی است اما برخی از انواع آن هستند که در خاک های شور هم رشد می کنند.
علاوه بر سه درخت ذکر شده درختان و نهال های دیگری مانند نهال بادام، زرشک، زردالو، سنجد، عناب و گل محمدی نیز می توانند در خاک های شور رشد کنند.
مطالعه ی مقاله ی (درختان همیشه سبز) را به شما پیشنهاد می دهیم.
درجه بندی شوری خاک:
- درجه 0: خاک هایی که درجه ی شوری آن ها صفر باشد هیچ محدودیتی برای رشد درختان ندارند.
- درجه 1 : میزان نمک در خاک به میزانی است که در روند رشد گیاهان حساس به شوری اختلال ایجاد می کند ولی در روند رشد گیاهان مقاوم به شوری یا شوری دوست هیچ محدودیتی ندارد.
- درجه 2: میزان شوری خاک به حدی است که حتی رشد معمولی گیاهان را نیز مختل می کند.
- درجه 3: در این درجه از شوری میزان شوری خاک به حدی زیاد است که فقط گیاهان و درختان مقاوم به شوری توانایی رشد در این خاک ها را دارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!