بیماری آتشک

بیماری آتشک با عامل باکتریایی ارویا امیلوورا از آفت های مهم و بسیار مخرب و واگیردار درختان میوه دانه دار است. نام این بیماری آتشک از روی ظاهر درخت بیمار گرفته شده چرا که در زمان دچار شدن به بیماری درخت یا گیاه ظاهری به مانند یک گیاه آتش گرفته دارد.

یکی از بیماری های گیاهان که مهمترین آن ها به و گلابی است و در سراسر جهان به مسئله ای مهم تبدیل شده است. میزان خسارات آتشک (آتیشک) بر روی درختان سیب نیز مشاهده شده است که البته کمتر از گلابی و به است.

شناخت بیماری آتشک

اولین گزارش:

اولین گزارش از این بیماری در قرن هجدهم میلادی بوده است. این بیماری برای اولین بار در کشور ایالات متحده ی آمریکا روی درختان سیب، به و گلابی مشاهده شده است. این بیماری همراه با میوه های صادراتی آلوده به انگلیس و سپس به دیگر مناطق جهان منتشر شد. آتیشک در سال 1368 در ایران و در تهران مشاهده شد.

در مشاهدات انجام گرفته در ایران و در شهرهای تهران، قزوین و اذربایجان این نکته بیانگر شده است که در زمان ورود آتشک به منطقه در سال اول میزان خسارت بسیار بالا بوده و در سال های بعد با ریشه کن کردن میزبان های حساس بیماری به تعادل رسیده است. آتشک در اثر عفونت با یک پاتوژن رخ می دهد و مرگ سریع برگ، جوانه، شاخه و اندام های گیاهی را موجب می شود، قبل از مرگ برگ ابتدا زردی و قهوه ای شدن مشاهده می شود.

علائم بیماری آتشک:

علائم بیماری معمولا دراوایل بهار در گل ها ظاهر می شود. روی گل ها علائم آب سوخته دیده شده و بعد از پژمرده شدن، به رنگ قهوه ای در می آیند. علائم بیماری سپس روی برگ های اطراف گل آذین و نوک شاخه های جوان ظاهر می شود. بیماری به سرعت از محل آلودگی گل ها توسعه پیدا کرده و موجب مرگ سرشاخه های جوان می گردد.

روی شاخه های آلوده، شانکر ایجاد شده، پوست شاخه ها فرو رفته و رنگ آن ها تیره می شود. حاشیه بخش های آلوده ممکن است ترک بردارد. اگر لایه خارجی پوست شاخه ها درمحل شانکرهای تازه و فعال با چاقو بریده و برداشته شود، رگه های متمایل به قرمز در آنها دیده می شود که وجه تمایز این بیماری با آسیب سرما و دمای پایین است. قسمت های انتهایی شاخه حالت عصا به خود گرفته و خمیده می شود. دراین مرحله از بیماری، ممکن است تراوشات باکتریایی به صورت قطراتی روی شاخه های آلوده ظاهر شوند.

این تراوشات که حاوی میلیون ها باکتری هستند ابتدا شیری رنگ بوده، سپس به رنگ کهربایی متمایل به قهوه ای درمی آیند. این باکتری ها توسط حشرات، پرندگان، انسان، باد و باران به درختان سالم منتقل می شوند.

روی برگ علائم به صورت لکه های سیاه درطول رگبرگ اصلی و رگبرگ های جانبی دیده می شود. برگ ها به مرور قهوه ای و چروکیده شده و مدت ها روی شاخه آلوده باقی می مانند. در این زمان باغ حالت آتش گرفتگی به خود می گیرد.

چنانچه روی شاخه های آلوده میوه ای تشکیل شود، کوچک باقیمانده، چروکیده، چرمی و سیاه می شود. در هوای مرطوب روی میوه های آلوده، قطره های شیرابه فراوان ترشح می شود که در آغاز شیری رنگ بوده، به مرور قهوه ای شده و پس از خشکیدن براق می شوند.

پیشگیری و کنترل بیماری آتشک:

  • از کاشت توام چندین گیاه میزبان باکتری مانند سیب، به و گلابی در یک باغ خودداری شود.
  • انواع مقاوم به بیماری‌ به ‌تدریج جایگزین انواع حساس شوند.
  • از کاشت درختان بسیار حساس به این باکتری مانند به و زالزالک به عنوان بادشکن در اطراف باغ ها خودداری شده و به جای آن ها از درختان غیر ثمره استفاده شود.
  • عملیات هرس کردن باید تا حد امکان در فصل زمستان انجام گیرد.
  • حساسیت به بیماری آتشک سیب در خاک‌ های اسیدی بیشتر است. توصیه می شود PH خاک ها در باغ های جدید قبل از کاشت نهال ها با افزودن آهک کنترل و تنظیم شود.
  • هرس‌ های صحیح بسته به میزان و شرایط آلودگی بین 15 تا 30 سانتی متر پایین تر از محل مشاهده علائم ظاهری بیماری الزامی است.
  • با بازدید نهال ها، سرشاخه های درختان و گیاهان زینتی میزبان مانند رز، سعی شود بیماری در آلودگی های اولیه کشف و ریشه‌ کن شود.
  • شاخه های هرس شده منبع مهم آلودگی هستند، لازم است این شاخه ها فورا و با احتیاط در خارج از باغ سوزانده شود.
  • از انجام عملیات هرس در روزهای بارانی و مرطوب جدا خودداری شود.
  • با هر عمل هرس روی شاخه های آلوده درختان بیمار، ابزارهای هرس کاملا با بردوفیکس رقیق نشده ضدعفونی شود.
  • مصرف کودهای ازته به حداقل برسد.
  • در صورت شدت آلودگی و رسیدن شانکر یا پوست مردگی به تنه‌ اصلی، درخت باید به طور کامل حذف و سوزانده شود.
  • به‌ محض مشاهده علائم اولیه بیماری آتشک سیب شاخه‌های آلوده درختان بیمار به‌ سرعت هرس و سم پاشی شوند.
  • شکوفه ‌های ثانویه درختان حذف گردند.

شاید این مقاله هم برای شما جذاب باشد.

مقابله شیمیایی با آتشک:

در طول سال یعنی در پاییز و زمستان محلول پاشی ترکیبات مس و یا بردوفیکس به مقدار 10 در هزار و همچنین  در بهار تکرار این سم یعنی تركيبات مس و يا تركيبات بوردو به میزان 3 در هزار بايد استفاده كرد و تكرار آن نيز بسيار مفيد خواهد بود.

گالری تصاویر بیماری آتشک

مقالات مشابه

طوقه خوار توت فرنگی_smartpot.ir
سیکلامن-smartpot
دیپلادنیا-smartpot
سینگونیوم-smartpot
بیماری آتشک-smartpot
اسپاتی فیلوم-smartpot
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − 4 =