چغندر کن چیست؟

چغندر کن یا Sugar beet harvester یک ماشین کشاورزی برای برداشت چغندر قند است. ماشین های اولیه توسط تراکتور کشیده می­ شدند و تنها می­ توانستند یک ردیف را برداشت کنند.

دستگاه های مدرن فعلی ماشین هایی هستند که عمدتا دارای 6 ردیف واحد برداشت چغندر هستند. با حرکت ماشین به جلو، توده ای از حجم خاک زمین کنده شده و چغندرها از داخل زمین بیرون آمده و برداشته می شوند. این ماشین دارای غلتک ­های تمیز کننده چغندرها، ریل های انتقال و آسانسور تخلیه هستند، که در اینصورت چغندرها از خاک های اطراف خود جدا می شوند و به مخزن نگهداری دستگاه منتقل می شوند.

جمع آوری چغندر ها:

جمع آوری چغندر ها به دو صورت است یا در لبه پشته های ذخیره سازی جمع می­ شوند یا در زمان برداشت داخل وسیله نقلیه موتوری کمکی بارگذاری می شوند. برگ های چغندر از چغندر جدا می­ شود و برای تقویت خاک در مزرعه باقی می مانند و یا می توانند به عنوان خوراک حیوانات دامی از قبیل گاو و گوسفند استفاده شوند، برگ ها را می توان به صورت تازه یا به صورت خشک شده برای تغذیه حیوانات استفاده کرد.

انواع چغندر کن

  1. دیسکی
  2. شش ردیفه
  3.  سه ردیفه
  4. پشت تراکتوری

چغندر کن دیسکی:

دستگاه چغندر کن دیسکی، قابلیت استفاده و کار کردن در زمین هایی که  سفت و سنگلاخی بوده و دارای کلوخه هستند را دارد.  بنابراین وقتی شرایط برای آبیاری پیش از برداشت وجود ندارد به راحتی می توان از چغندرکن دیسکی استفاده کرد. دیسک ها زمینهای سنگلاخی و سفت را شکاف می­دهند و با حرکت پیچشی داخل زمین رفته و چغندرها را از زمین بیرون می­ آورند. این نوع از چغندرکن در انواع سه و شش ردیفه وجود دارند.

شش ردیفه:

ماشین برداشت چغندر کن شش ردیفه دارای دو محور است که می تواند چغندرهایی که در شش ردیف کشت پشته­ای، کاشته شده اند  را از زمین بیرون آورده و آنها را  از طریق واحد انتقال به سمت عقب دستگاه هدایت نماید. غلتکی که  در پشت دیسک ها وجود دارد قادر است که عملیات ردیف کردن چغندرهای برداشت شده را انجام دهد. طرز کار غلتک به این صورت است که با پیچ حلزونی به داخل زمین رفته و چغندرها را به سمت قسمت مرکزی در پشت دستگاه هدایت نموده و آنها را روی هم جمع می­ نماید.

 چغندر کن سه ردیفه:

دستگاه چغندر کن سه ردیفه، برای پشته های با عرض 50 سانتی متر بسیار مناسب است. و قابل برنامه ریزی برای کشت های با پشته های 40 و 60 ،40 و 50 سانتی متر است. توان دستگاه ۷۵ اسب بخار است. چغندرکن سه ردیفه چغندر ها را از خاک جدا کرده و تمیز می­کند. سرعت زیاد پردازش دستگاه، باعث کاهش هزینه های برداشت چغندرقند می ­شود.

چغندر کن پشت تراکتوری:

چغندر کن پشت تراکتوری، به پشت تراکتور متصل می­ شود و می تواند برای برداشت محصولات کشت پشت ه­ای از 45 تا 75 سانتی متر مانند چغندر قند، ذرت، سیب زمینی، و هویج به کار رود. این دستگاه در انواع مختلف حاوی سه، چهار، پنج و شش ردیف ابزار است که دارای تیغه های فولادی مخصوص است و امکان برنامه ریزی آن برای برداشت هر گونه کشت وجود دارد.

شاید این مقاله هم برای شما جذاب باشد.

اجزای چغندر کن

اجزای چغندر کن:

ماشین های برداشت چغندر کن دارای یک مخزن چغندر قند می باشند که این مخزن می تواند پس از پر شدن، چغندرها را به طور اتوماتیک تخلیه نماید و بدین ترتیب دیگر نیازی به یک تراکتور و تریلی در حال حرکت در کنار ماشین برای تخلیه چغندرهای برداشت شده در داخل تریلی نمی باشد.

سرویس و نگهداری ماشین های برداشت چغندر عبارتند از:

  1. جعبه دنده ها، گریس خورها و روغن خورها را طبق توصیه کارخانه سازنده روغن کاری نمایید.
  2. کشش تسمه های انتقال حرکت را تنظیم نمایید.
  3. کلاج های جغجغه ای که وسیله حفاظت ماشین محسوب می شوند، باید تنظیم باشند.
  4.  کشش زنجیرهای انتقال حرکت را تنظیم نمایید و توجه داشته باشید که زنجیرها با چرخ دنده های مربوط به خود در یک ردیف قرار گیرند.
  5. تمام صفحات محافظ را بازدید کرده و مطمئن شوید که محکم در جای خود قرار گرفته اند.چاقوی طوقه زن را همیشه تمیز نگهدارید. در صورت امکان، یک چاقوی اضافه همراه داشته باشید تا در صورت لزوم آن را تعویض نمایید.

گالری تصاویر چغندر کن

مقالات مشابه

فاروئر-smartpot
ریک یونجه-smartpot
دیسک کشاورزی-smartpot
برگ جمع کن-smartpot
چوب خردکن-smartpot
کودپاش-smartpot
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 5 =