دستگاه نشاکار از ادوات و تجهیزات مورد نیاز کشاورزی مکانیزه است که در کاشت نشاء گیاهان مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در پروسه نشاکاری، ابتدا گیاهان را در نواحی ویژه های از مزرعه و یا در ظروف کشت خاص پرورش می دهند و هنگامی که جوانه ها به گیاهان کوچک یا نشا تبدیل شدند، به مکان کاشت اصلی منتقل می شوند. پروسه نشاکاری اگر با دست انجام شود بسیار زمانگیر و پر زحمت است و به همین دلیل بسیاری از کشاورزانی که زمین های وسیعی دارند ترجیح می دهند با خرید دستگاه نشاکار، راندمان و سرعت کار خود را افزایش دهند.
انواع مختلف دستگاه نشاکار
نشاکاری چیست؟
اصطلاح نشا کاری به پرورش گیاهان کوچک در ظروف کشت خاص یا نواحی خاصی از مزرعه گفته می شود که بعدا به مکان هایی منتقل می شوند که در آنجا فرآورده ی قابل برداشت را تولید خواهند کرد.
دستی:
یکی از پرطرفدارترین و محبوب ترین ابزار کشاورزی باغداران، نشاکار دستی یا نشاکار راه رونده است. چرا که هم قیمت پایینی دارد و هم جابه جایی و استفاده از آن ساده و راحت است. این دستگاه را با نام نشاکار نیمه اتوماتیک نیز می شناسند. نشاکار دستی کوچک و سبک است و امکان جابجایی راحت تری دارد. به همین جهت بسیاری از کشاورزان که به کار کشت گوجه فرنگی می پردازند و زمین کوچک و متوسطی دارند، اقدام به خرید دستگاه نشاکار دستی می کنند.
این دستگاه به شکل یک لوله بلند است و کشاورز همان گونه که راه می رود، به صورت دستی در یک ردیف نشاها را از درون لوله نشاکار به مکان کاشت هدایت کرده و دستگاه نشاکار آن را در عمق مورد نظر قرار داده و تثبیت می نماید و در نهایت کاشت نشا را به آخر می رساند.
انواع مختلف نشاکار دستی:
- دستگاه نشاکار دستی چهار ردیفه.
- دستگاه نشاکار دستی شش ردیفه.
ماشینی:
نشاکار موتوری، نشاکار سوار شونده و نشاکار اتوماتیک از دیگر نامهای نشاکار ماشينی است هم می گویند. برای استفاده از این نشاکار، تنها کافی است تا کارگر سوار دستگاه شود و آن را روشن نماید. با حرکت دستگاه عمل کاشت نشا انجام خواهد شد. این دستگاه برای زمینهایی که متراژ بالایی دارند، بسیار کاربردی و به صرفه خواهد بود. از این مدل نشاکار در مدل های 6 و 8 ردیفه موجود است و به منظور عملیات نشاکاری شالی استفاده می شوند. این نشاکار چهار چرخ بوده و به صورت خودرو است که می تواند عملیات نشاکاری را با سرعت و عملکردی بالاتر انجام می دهد.
انواع مختلف نشاکار ماشینی:
- عمیق کار
- دو ردیفه آترانس
- انتقال نشا
شاید این مقاله هم برای شما جذاب باشد.
ویژگی های نشاکار
عمق مناسب کاشت نشاء برنج:
عمق نشاکارى باید نسبتا کم باشد عمق مناسب کاشت نشاء برنج 3 الی 4 سانتی متری سطح شالیزار می باشد. پنجه ها به طور معمول 5 تا 10 روز پس از نشاکاری شروع به رشد می کنند. زیرا نشا کارى عمیق مانع گسترش طبیعى ریشه مى شود به این معنى که چون ریشه جدید از گره هاى فوقانى ریزوم ظاهر مى شود اگر نشاکارى عمیق باشد ریشه زائى و رشد طبیعى گیاه به تأخیر مىافتد با کاشت عمقی نشا برنج پنجه زنی را به تاخیر می اندازد.
مزایای دستگاه نشاکاری:
سبزیجاتی که به وسیله نشا کشت می شوند نسبت به سبزیجاتی که در مزرعه با بذر تولید می شوند فصل رشد کوتاه تری دارند. به همین منظور تولید کنندگان با هدف تولید محصول زودرس، کاهش زمان تولید و تولید دو یا چند مرتبه محصول در طول یک فصل رشد، از نشا استفاده می کنند. تولید نشا در محیط های کنترل شده این مزیت را دارد که از تنش های محیطی، عوامل بیماری زا، آفات و امراض مصون هستند.
از آنجا که امروزه معمولا در سطوح تجاری از بذرهای هیبریدF1 برای تولید سبزیجات استفاده می شود و در اکثر موارد قیمت این گونه بذرها بالا است، استفاده از نشا می تواند راهکار مناسبی برای کاهش هزینه های تولید باشد، چون در این سیستم از تک تک بذور استفاده می شود و نیازی به تنک کردن و حذف علف های هرز مزرعه در اوایل دوره دیده نمی شود. با استفاده از نشا می توان کوددهی و آبیاری را با راندمان بالاتری در اوایل دوره رشد اعمال نمود.
علاوه بر موارد یاد شده، مزایای دیگری را نیز می توان برای استفاده از نشا در تولید سبزیجات متصور شد که در زیر به عمده ترین آن ها اشاره میشود:
- کوتاه تر شدن دوره پرورش گیاهان.
- مدیریت مطلوب تر آفات و بیماری ها.
- تولید و عرضه محصول به بازار پیش از موعد (زودرسی).
- امکان کنترل بهتر در مراحل داشت.
- امکان استفاده از فصل رشد به مدت بیشتر.
- استفاده بهینه از فضای زمین.
- امکان انتخاب گیاهان قوی و سالم جهت کاشت.
- نیاز به بذر کمتر.
- بالاتر بودن کیفیت گیاهان به دست آمده.
- یکنواختی بیشتر در محصول که معمولا در کشت مستقیم کمتر مشاهده میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!