کود پتاسیم فسفات در دسته کود های فاقد نیتروژن طبقه بندی می گردد، حاوی 52 درصد P2O5 و 34 درصد K2O می باشد و حلالیت آن در آب با بالا رفتن حرارت افزایش می یابد. تهیه صنعتی این کود با ترکیب دو ماده اسید فسفریک و کربنات پتاسیم یا پتاسیم هیدروکسید صورت می پذیرد.
در فرآیند ساخت این کود معمولا از فسفریک اسید بیشتری استفاده می شود. زیرا حضور مقدار اضافی از این اسید از تشکیل فراورده های جانبی همچون مونو هیدروژن فسفات جلوگیری می کند. از آنجایی که مونو پتاسیم فسفات برای انحلال در آب نیاز به حرارت دارد، می توان آن را در دمای اتاق به حالت متبلور دراورد.
خواص و فواید کود پتاسیم فسفات
- به دلیل خواص منحصر به فرد، می تواند در سیستم آبیاری برای هر نوع محیط و خاکی استفاده شود.
- از نظر مصرف کاملا برای انسان ایمن است.
- به سادگی در آب قابل حل است.
- بر خلاف اسید فسفریک، به دلیل خاصیت اسیدی ملایم، برای تجهیزات سیستم آبیاری زمین، خاصیت خورندگی ندارد.
- برای مصرف به صورت محلول، مخلوط کود یا تغذیه خاک مناسب است.
- با اغلب کود های دیگر سازگاری دارد، بجز کود های حاوی کلسیم و منیزیم. برای حل این مسئله می توان از دو مخزن برای کود دهی استفاده کرد.
- هم برای محلول پاشی و هم برای سیستم آبیاری قطره ای مناسب است. خاصیت مونو پتاسیم فسفات باعث شده تا این کود از مسدود شدن سیستم آبیاری قطره ای جلوگیری کند.
مطالعه ی مقاله ی (کود مولیبدات آمونیوم) را به شما پیشنهاد می دهیم.
علائم کمبود پتاسیم و فسفر در گیاهان
پتاسیم:
- سوختن قهوه ای برگ ها
- پیچ خوردگی نوک برگ ها
- زرد شدن بین رگبرگ های برگ
- لکه های بنفش در قسمت زیرین برگ
- کاهش رشد گیاه، رشد ریشه و رشد دانه و میوه
- علائم کمبود پتاسیم ابتدا در برگ های مسن ظاهر می شود.
فسفر:
- رشد قسمت های هوایی و ریشه در گیاه کند و یا متوقف می گردد.
- رشد طولی گیاه افزایش می یابد و تولید ساقه ی جانبی به ندرت ظاهر می شود.
- در کمبود فسفر، تعداد برگ ها کاهش می یابد و جوانه ها از بین می روند. همچنین تعداد شکوفه ها و میوه ها کاسته می شود.
- رنگ حاشیه برگ ها، قرمز یا ارغوانی شده و پایین ترین برگ گیاه زرد شده و این زردی به دمبرگ منتقل شده و برگ ریزش می کند. به نظر می رسد یکی یکی برگ ها از پایین زرد شده و ریزش می کند.
نکته:در کمبود ازت، فقط پهنک زرد می شود و با یک ضربه ی دست به برگ، برگ می افتد. - در کمبود فسفر در بعضی از میوه ها، گوشت میوه نرم و شیره میوه خیلی ترش و خاصیت انبارداری آن کاهش می یابد.
- کمبود فسفر باعث می گردد که فعل و انفعالات و سوخت و ساز نظیر تبدیل قند به نشاسته کاهش یابد. تبدیل قند به نشاسته در سیب زمینی بسیار زیاد است و سیب زمینی با مزه شیرین خوب نیست.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!