سرخرطومی یونجه

نام علمی سرخرطومی Hypera postica است. این آفت هم در دوران لاروی و هم به شکل حشره بالغ به یونجه خسارت زده و جز مهم‌ ترین آفات یونجه در ایران به شمار می‌ رود.

حشرات ماده بالغ با اندام خرطومی مانند خود سوراخ‌ هایی روی ساقه یونجه ایجاد کرده و در این حفرات اقدام به تخم‌ ریزی می‌ کنند. لارو های خارج شده از تخم شروع به تغذیه از برگ‌ها کرده و این تغذیه باعث مشبک شدن برگ‌ ها و یا سفید شدن برخی از آن ها می‌ شود.

ظاهر سرخرطومی یونجه

حشره کامل به طول 5.5 و عرض 2 تا 3 میلی متر، خاکستری روشن تا تیره با خط های موازی و نقش های ویژه روی بالپوش ها، چشم ها برآمده و پیشانی در بخش جلو فرورفتگی دارد.

سر حشره به خرطوم بلندی تبدیل شده است که در انتهای آن قطعات دهانی قرار دارند.

قطعات دهانی کوچک و تنها آرواره بال از بیرون دیده می شود. در قسمت کناری سر دو شیار دراز به نام scrobe وجود دارد.

نخستین بند شاخک دراز و کشیده است و در این شیار جای دارد. شاخک geniculate و 11 بندی و در انتها به ماسوی سه بندی تبدیل می شود.

تخم حشره بیضی شکل و سفید متمایل به شیری و دارای ابعاد 2.0 ×8.0 میلی متر است که به تدریج تیره می شود. پس از گذشت دو هفته تخم ها به تدریج سیاه رنگ می شوند. و الرو های سفید رنگ به طول 1 میلی متر از تخم خارج می شوند. الروها Curculioniform و پر جنب و جوش هستند.

شفیره از نوع آزاد، کشیده و به رنگ سفید شیری با فلس های بال به رنگ قهوه ای روشن است.

شاید این مقاله هم برای شما جذاب باشد.

خسارت سرخرطومی و مبارزه با آن

خسارت سرخرطومی یونجه:

اولین علایم خسارت سرخرطومی یونجه عبارت است از:

سوراخ های کوچکی که دراثر تغذیه لارو از انت های برگ های جوان در طول ماه های فروردین و اردیبهشت دیده می شوند. با بزرگتر شدن اندازه لارو ها میزان خسارت بیشتر میشود. و در اثر خسارت شدید ناشی از تغذیه آفت به خاطر خشک شدن قسمت های فوقانی برگ ها و جوانه ها مزارع یونجه از دور به رنگ سفید یا خاکستری دیده می شوند.

خسارت در چین اول شدید تر است و در اثر تغذیه لارو های افت ممکن است چین اول به کلی نابود شود. در چین دوم علاوه بر تغذیه لارو ها سرخرطومی های بالغ با تغذیه از جوانه های انتهایی موجب تاخیر در رشد و جلوگیری از سبز شدن مجدد مزرعه می شوند. شدت خسارت آفت در مزارع یونجه با واریته شرایط آب و هوایی شرایط رشد و همچنین درجه فعالیت موثر دشمنان طبیعی آفت بستگی دارد. زمانی که 25 الی 40 درصد برگ ها خورده شوند و یا تعداد سه لارو سرخرطومی یا بیشتر در هر ساقه دیده شود لازم است یک تصمیم مدیریتی برای کنترل آفت اتخاذ گردد. این تصمیم لزوما استفاده از یک حشره کش نیست.

مبارزه:

مدیریت تلفیقی آفات عبارت است از یک رهیافت عمومی شناخته شده برای مبارزه با آفات. که شامل ترکیبی از فنون مختلف برای محدود کردن جمعیت حشره که همراه با روش های موثر جهت افزایش عملکرد و کیفیت آن به کار گرفته می شود.

مقالات مشابه

قارچ فوزاریوم-smartpot
کرم ریشه گیاهان
آفت ملخ گیاهان
سرخرطومی
فلس
شته گیاه
سفیدک
کپک خاکستری
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 + چهار =