به کاهش شدید میزان سبزینگی در اندام سبز گیاهان (مخصوصا برگ ها) و از دست دادن کلروفیل کلروز گفته می شود.
در این حالت رگبرگ ها سبز و سایر قسمت های به رنگ زرد متمایل می شود. کلروز اساسا یک بیماری نیست بلکه کمبود عناصر موثر در عمل فتوسنتز (آهن، منیزیم و …) است که در صورت عدم تامین این کمبود ها می توان باعث از بین رفتن قسمتی یا کل گیاه شود.
کلروز شدید معمولا در کشتهای دائمی (باغات) مشاهده می شود. ولی در سایر کشت ها مثل کشت های گلخانه ای و فضای باز هم به وفور دیده می شود.
علل بروز کلروز
اساسی ترین عامل بروز کلروز و از دست دادن سبزینگی در گیاهان کمبود عناصر آهن و پتاسیم است. اما مسئله مهم تر این است که آهن چهارمین عنصر فراوان در خاک های زراعی است.
همه عناصر موجود در خاک برای ریشه قابل جذب نیستند و به دلایل شرایط محیطی اطراف ریشه و خود ریشه، قابلیت جذب آهن به مرور کاهش می یابد. در سال های اول کشت، درختان کمبود آهن خود را بروز نمی دهند. ولی با گذشت زمان در باغاتی مثل درختان سیب که ماندگاری درختان بیشتر می باشد، کمبود آهن یا همان کلروز به وفور مشاهده می شود.
مطالعه ی مقاله ی (فلس) را به شما پیشنهاد میدهیم.
مبارزه به کلروز
- برای مبارزه می توان از ترکیبات کلاتی اهن استفاده کرد. سکوئسترین آهن 138 گرانول؛ بهترین نتیجه را در خاک های ایران داده است مقدار مصرف این کود برای هر درخت حدود 50 تا 100 گرم بسته به اندازه و شدت زردی دارد. این مقدار کود به تنهایی یا مخلوط شده با ماسه در سطح خاک زیر سایه انداز درخت به صورت یکنواخت می پاشند و آن را بلافاصله با شخم زیر خاک می برند. 1 یا 2 هفته پس از استفاده برگ ها مجددا سبز و شاد می شوند.
- افزودن مواد آلی به خاک می تواند از سبزردی جلوگیری کند افزایش 20 تا 30 تن کود دامی در هکتار به خوبی کمبود آهن را برطرف می کند. و در واقع قابلیت جذب آهن را افزایش می دهد.
- افزایش اسید از جمله اسیدسولفوریک که به طور موضعی به خاک باعث خنثی شدن آهک می شوند بررسی های انجام شده نشان می دهند. که اگر آهک بخش کمی از حجم خاک محدوده سیستم ریشه درختان با اسیدسولفوریک خنثی و پی اچ آن به زیر عدد 7 برسد، نیاز درخت به آهن به خوبی تامین می شوند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!