
کپکی که به طور مکرر آن را روی توت فرنگی و گوجه فرنگی میبینیم بوتریتیس سینرا است که به کپک خاکستری (Gray mould یا Gray rot) معروف است.
این کپک انگلی ارتعاشاتی را به انبوه خارهای گیاه می فرستد. این پدیده می تواند در گلها و میوهها مخصوصا در پایان دوره ی گلدهی یا رسیدن میوه ها و عمدتا در محصولات غیرگلخانه ای که در معرض باران و رطوبت هستند رخ دهد.
کپک خاکستری گیاهان ضعیف یا گل های در حال مرگ را مورد حمله قرار میدهد. در حقیقت این پدیده از طریق تجزیه ی گیاهان در طبیعت و تبدیل آنها به مواد مغذی موجود در خاک به فرایند بازیابی گیاهان کمک میکند. بر همین اساس میتوان گفت قارچ ها نقشی حیاتی در چرخه ی طبیعی رشد بازی میکنند ولی وقتی محصولات کشاورزی شما را مورد هدف قرار میدهند به آفت تبدیل می شوند.
راه های مبارزه با کپک خاکستری
- تا جایی که امکان دارد مراقب گیاه باشید که صدمه نبیند و پس از هرس یا قلمه زنی بافت را کاملا ضدعفونی کنید.
- تراکم گیاهان را کم کنید هرچه تراکم بیشتر باشد سایه اندازی و رطوبت تجمع یافته بیشتر است. این شرایط برای تکثیر هر نوعی از بیماری مساعد است.
- فریز کردن در دمای صفر درجه سانتیگراد باعث میشود در رشد تأخیر ایجاد شود. این روش کاملاً عامل بیماری را از بین نمی برد اما از تکثیر گسترده آن در شرایط بهتر جلوگیری می کند.
- اصول بهداشتی را کاملاً رعایت کنید بافتهای مرده را از روی خاک جمع کنید این به تنهایی کافی نیست چون قارچ ها توانایی تولید 60000 اسپور روی بافت گیاهی به اندازه ناخن دست را دارد .برای به وجود آمدن آلودگی یک اسپورم هم کافی است.
مطالعه ی مقاله ی (قارچ گیاهان) را به شما پیشنهاد میدهیم.
عامل بیماری در گوجه فرنگی:
دلیل بیماری گیاهی کپک خاکستری گوجه فرنگی قارچ Botrytis Cinerea است. عامل بیماری در طول تمام فصل رشد به گیاه حمله میکند. این بیماری برای گسترش نیاز به دمای 17 الی 23 درجه سانتی گراد دارد. مهمترین عامل گسترش آلودگی وجود رطوبت است، اما باد نیز در انتقال بیماری موثر است. وجود زخم، شکستگی و یا بافت مردگی نقش مهمی در ورود عامل بیماریزا به گیاه دارد، که بعد از برداشت نیز ممکن است مشکل ساز باشد.
عامل بیماری در توت فرنگی:
عامل بیماری گیاهی کپک خاکستری توت فرنگی، قارچ Botrytis cinerea می باشد. شرایط آب و هوایی بسیار مرطوب و محدوده دمای 18 الی 24 درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. زمستان گذرانی عامل بیماری در داخل خاک صورت می گیرد. علف های هرز اطراف مزرعه یا گلخانه نقش فراوانی در ماندگاری عامل بیماری در محیط کشت این محصول ایفا می کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!