نام علمی شوید Anethum graveolens dhi و از خانواده ی Umbelliferae (چتریان) میباشد. این سبزی بومی اورپا و مناطق سردسیری است.
شوید یکی از سبزی های پر خاصیت است که طرفداران بسیاری دارد. برگ های تازه و خشک شده سبزی شوید معطر می باشند و برای طعم دهی در خیلی از غذاها به کار برده می شوند. این سبزی در کنار طعم بی نظیرش، دارای خواص بی شمار و ویتامین ها و مواد معدنی فراوان است به این ترتیب علاوه بر طعم دادن به انواع غذاها دارای مصارف درمانی نیز می باشد.
خواص شوید
- ضد سرطان
- کاهش کلسترول
- بهبود هاضمه
- تسکین درد قاعدگی
- بهبود علائم افسردگی
- خواص ضد میکروبی
- افزایش کیفیت خواب
- خواص ضد التهابی
- استحکام استخوان ها و…
نگهداری از شوید
نور مورد نیاز:
این گیاه برای رشد خوب به نور زیاد و مستقیم خورشید نیاز داره پس بهترین مکان برای گلدان آن پشت پنجره جنوبی است البته از نورهای مصنوعی هم میتوانید برای رشد این گیاه استفاده کنید.
آبیاری مناسب شوید:
شوید در تمامی مراحل رشد به آب کافی برای رشد نیاز دارد. قبل از سبز شدن گیاه، خاک باید دارای رطوبت باشد و پس از سبز شدن سه روز یک بار آبیاری شود.
خاک و کوددهی:
بهترین خاک برای شوید، خاکی است که در ترکیب خود ورمی کمپوست وجود داشته باشد. بهترین ترکیب مخلوطی از خاک باغچه، کوکوپیت، پیت ماس است.
اصولا بهترین کود هایی که می توانید برای پرورش و کشت شوید استفاده کنید، کودهای پتاس و فسفر هستند. این گیاه نیاز به کود دهی زیاد ندارد. به محض این که مقدار کمی رشد کند، می توانید کمی کود برای تقویت ساقه های آن استفاده نمایید.
دمای مورد نیاز:
گیاه شوید در همه مناطق قابل کاشت است. این گیاه در مناطق سرد، باید در بهار بعد از اتمام سرما کاشته شود. در مناطق گرم می توان اواخر زمستان اقدام به کاشت نمود. بذر شوید در دمای 15 تا 27 درجه سانتی گراد جوانه می زند.
بهترین دما برای جوانه زنی بذر شوید 15 تا 21 درجه سانتی گراد است.
زمانی که می خواهید بذر شوید را بکارید، اطمینان حاصل کنید که دمای خاک بالای 15 درجه سانتی گراد باشد. در دمای زیر 15 درجه و بالای 27 درجه، بذر شوید یا جوانه نمی زند و یا روند جوانه زنی خیلی طول می کشد.
مطالعه ی مقاله ی (پیازچه) را به شما پیشنهاد میدهیم.
کاشت شوید:
کاشت شوید در باغچه:
برای کاشت شوید در باغچه نیاز است که شما ابتدا با بیل باغچه را شخم بزنید و با استفاده از ابزار کشاورزی زمین را صاف کنید و سپس بذر تهیه شده را روی خاک پخش کنید. پس ار آن در صورت داشتن کود حیوانی پوسیده روی بذر ها را بپوشانید و اگر کود ندارید با استفاده از خاک الک شده به مقدار 0/5 الی 1 سانتی متر روی بذر ها را بپوشانید و با استفاده از آبپاش بذرها را آبیاری کنید.
کاشت شوید در گلدان:
- بعد از تهیه بذر مرغوب، آنها را برای یک شب درون دستمالی مرطوب یا ظرفی از آب بخیسانید. این کار به رشد بهتر بذرها کمک زیادی خواهد کرد.
- سپس خاکی حاصلخیز و شاداب را برای شوید تهیه کنید.
- برای کاشت شوید میتوانید از انواع گلدانها در اندازههای مختلف استفاده کنید. بهتر است از گلدان هایی با سطح زیاد و ارتفاع متوسط استفاده کنید تا بتوانید مقدار شوید بیشتری را درون آن پرورش دهید. برای جلوگیری از سوختن و آسیب دیدن ریشه های گیاه با افزایش دمای خاک در گلدان های پلاستیکی و فلزی، توصیه میشود از گلدان های سفالی استفاده کنید. همچنین دقت داشته باشید که گلدانی که انتخاب میکنید باید دارای سوراخ های زهکشی زیادی باشد تا آب اضافه به سادگی از انتهای آن خارج شود.
- بعد از پر کردن گلدان با خاک، سطح آن را با بیلچه کاملاً صاف کرده و به کمک یک آبپاش سطح خاک را کاملاً مرطوب کنید. دقت داشته باشید که برای این کار نباید خاک را بیش از حد خیس کنید و مرطوب شدن آن کافی است.
- سپس گودال هایی به عمق 5 میلی متر در خاک ایجاد کنید و میان گودالها حدوداً 10 سانتی متر فاصله بگذارید تا فضای کافی برای بوته زدن در اختیار گیاه قرار گیرد.
- سپس با استفاده از خاک روی بذرها را بپوشانید و اندکی خاک را فشار دهید.
برداشت:
برداشت اندام های رویشی در خرداد تا اوایل تابستان انجام می گردد، برداشت بذر شوید با دست و از اواخر تیر ماه امکان پذیر است. برگ های برداشت شده را بلافاصله در سایه خشک می کنند در غیر این صورت برگ ها سیاه یا زرد می شوند.
عملکرد اندام های رویشی تازه 20 الی 25 تن در هکتار است که از آنها حدود 80 کیلوگرم اسانس حاصل می گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!