گشنیز

نام علمی گشنیز Coriandrum sativum، نام انگلیسی آن Coriander و از خانواده ی Umbelliferae (جعفری) است. این گیاه بومی جنوب اروپا و شمال آفریقا و جنوب غرب آسیا و مناطق گرمسیری است.

گشنیز گیاهی علفی، بی برگ، به ارتفاع 30 تا 60 سانتی متر و دارای ساقه راست، شفاف و کم و بیش شیاردار است.

این گیاه دارای گلهایی کوچک، ریز، سفید رنگ یا صورتی و مجتمع به صورت چتر مرکب است.

چتر اصلی آن فاقد انولوکر ولی چترهای فرعی آن دارای زائده هایی در پایه خود است.

ساقه گشنيز مستقيم، منشعب و با انشعابات گرزنی و سبزرنگ است.

خواص گشنیز

  1. مفید برای دیابت
  2. ضد التهاب
  3. درمان فشار خون
  4. مفید برای قلب
  5. مفید برای دستگاه گوارش (روغن گشنیز)
  6. ضدعفونی کننده
  7. درمان جوش و لکه صورت
  8. مفید برای چشم و…

نگهداری از گشنیز

نور مورد نیاز:

این سبزی به نور زیاد و کامل نیاز دارد و حتما باید محلی را که بیشترین نور به گیاه برسد را برای کاشت در باغچه و پشت پنجره جنوبی برای کاشت در گلدان را انتخاب کنید.

آبیاری و رطوبت مناسب گشنیز:

گشنیز برای جوانه زدن به آب زیادی نیاز دارد و لازم است بستر کاشت تا زمان جوانه زدن همواره مرطوب و نه خیس و غرقابی باشد. بعد از رشد جوانه‌ ها نیز توجه به آبیاری منظم گیاه ضرورت دارد و روزانه باید آبیاری انجام شود.

این گیاه به رطوبت ملایم نیاز دارد. از محیط با رطوبت بیش از حد و باران های مکرر بیزارند.

خاک و کوددهی:

مخلوط کوکوپیت، پیت ماس، خاک باغچه ترکیب خوبی برای کاشت گشنیز در گلدان است. همچنین اضافه کردن مقداری شن و ماسه به این ترکیب به زهکشی بهتر خاک کمک خواهد کرد.

بهتر است ابتدای کاشت از کود حیوانی در ترکیب خاک این سبزی استفاده کنید و از کود های شیمیایی دیگر استفاده نکنید زیرا شما دنبال محصول ارگانیک هستید اما اگر دوست دارید کود هم به گیاه داده شود بهتر است هفته ای کیبار از کودهای نیتروژن بالا استفاده کنید و یا از کود کامل ماهی یکبار استفاده کنید.

کاشت گشنیز:

انتخاب بذر و خاک:

اولین نکته در کاشت سبزی در منزل انتخاب خاک و بذر مناسب برای پرورش گیاه است. بهتر است بذر گشنیز را در بسته‌ بندی‌ های استاندارد تهیه کنید. همچنین پیشنهاد می‌ شود خاک هم به دلیل استفاده در محیط خانه، بهداشتی و عاری از حشره و تخم علف هرز باشد تا به راحتی سبزی سالم و ارگانیک مدنظرتان را در منزل پرورش دهید.

قرار دادن بذر در آب:

قبل از کاشت گشنیز در گلدان، باید بذر آن را به مدت دو روز در آب ولرم بخیسانید تا پوست سخت آن شکسته شده و قدرت جوانه‌ زنی بذر بیشتر شود. بعد از دو روز بذر‌ها را از آب خارج کنید و آن‌ ها را در یک صافی بریزید تا آب اضافی آن‌ ها گرفته و کاملا خشک شوند. هنگامی که بذر‌های گشنیز کاملا خشک شدند، آماده کاشت هستند.

انتخاب گلدان و کاشت:

گلدانی که انتخاب کنید که دارای عمق حداقل 20 سانتی متر و دهانه 15 سانتی متر باشد. همچنین می‌ توانید از جعبه‌ های میوه برای کاشت گشنیز استفاده کنید. اطمینان از وجود سوراخ زهکش در کف گلدان از مهم‌ ترین نکاتی است که باید به آن توجه داشته باشید، زیرا ماندن آب در پای گلدان باعث از بین رفتن گیاه خواهد شد. گلدان را با خاک حاصلخیز مناسب پر کنید و از زهکش کافی در کف گلدان مطمئن شوید. بذر گشنیز را در عمق نیم سانتی متری سطح خاک و با فاصله دو تا پنج سانتی متری از یکدیگر بکارید و روی آن را با کود حیوانی یا کمپوست بپوشانید.

مطالعه ی مقاله ی (شوید) را به شما پیشنهاد میدهیم.

برداشت گشنیز:

برداشت گشنیز را زمانی که گیاه به اندازه کافی رشد کرد و ارتفاعی تا حدود 20 سانتی متر پیدا کرد، می‌ توان انجام داد. شما می‌ توانید برگ‌ های تازه این سبزی پرخاصیت و معطر را سه بار قبل از به گل رفتن گیاه برداشت کنید. برداشت را از 2 سانتی متر بالا‌تر از سطح زمین انجام دهید تا بوته بتواند رشد مجدد خود را انجام دهد.
توجه: 
همچنین هنگامی که گیاه گشنیز به گل رفت می‌ توانید با تکاندن گلها، بذر‌ های آن را جمع‌ آوری کنید و از خواص تخم گشنیز بهره‌ مند شده و مقداری از آن را برای کشت‌ های بعدی خود ذخیره کنید.

گالری تصاویر گشنیز

مقالات مشابه

کاشت گشنیز-smartpot
اسفناج-smartpot
کاشت شوید-smartpot
کرفس-smartpot
کاکوتی-smartpot
کاشت سوسنبر-smartpot
شاه تره-smartpot
ترخون-smartpot
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + چهارده =