آدنیوم

نام علمی آدنیوم Adenium obesum و از خانواده ی Apocynaceae (خرزهره) است. این گیاه صحرای بزرگ آفریقا، منطقه ساحل صحرا، شرق و شمال شرق آفریقا و شبه جزیره عربستان و گیاهی گرمسیری میباشد.

آدنیوم ساکولنتی است که تنه‌ ای گوشتی و غیر معمول دارد. این گیاه چند شاخه دارد که بر روی آن گل‌ های زیبا، رنگارنگ و شیپوری شکل رشد میکند. این گیاه دارای برگ هایی همیشه سبز، متناوب با آرایش مارپیچی، علفی یا چرمی است.

هر زمان که گل آدنیوم از خواب زمستانی خارج شود، گلدهی آن شروع می‌شود. آدنیوم تنها گلی است که از ابتدا به شکل بونسای بوده و از آن به عنوان بونسای هم استفاده می‌شود.

زمانی که آدنیوم روی گل است به بوته‌ی رز شباهت دارد، به همین دلیل به آن (رز کویر) نیز می‌گویند.

نگهداری از آدنیوم

نور مورد نیاز:

اگر این گیاه فقط نور صبح یا بعد از ظهر را دریافت کند کماکان رشد میکند اما ممکن است گل ندهد و اگر نور کافی را دریافت نکند ضعیف و کم‌ پشت میشود.

با وجود نور کافی، رز صحرایی یک دوره استراحت بین زمان گل‌ دهی خواهد داشت. گل‌ دهی این گیاه از اوایل بهار تا اواسط تابستان ادامه دارد و پس از حدود 6 الی 8 هفته استراحت، در اوایل پاییز مجددا گل می‌ دهد.
در طول زمستان باید شرایط استراحت گیاه را فراهم کنید و بهتر است گیاه را به مکانی گرم، نورگیر و با نور غیر مستقیم متتقل کنید.

آبیاری مناسب آدنیوم:

در زمان گل دهی آدنیوم بهتر است از آبیاری گیاه غافل نشوید و به آن خشکی ندهید در غیر این صورت رشد آدنیوم، کند یا حتی متوقف می‌ شود.  آبیاری آدنیوم در روزهای گرم تابستان می تواند به صورت روزانه باشد. در فاصله دو آبیاری اجازه دهید خاک خشک شود.  برای مراقبت بهتر، آدنیوم های جوان را بیشتر آبیاری کرده و هرچه گیاه بزرگتر می‌ شود میزان آبرسانی  را کمتر کنید. بهتر است برای نگهداری از آدنیوم در پاییز و زمستان که فصل خواب گیاه است، آبیاری را کمتر کنید (ترجیحا هر 20 روز یکبار آبیاری شود. ) تا ریشه نسوزد و بعد از بیداری گل دهد.

دمای مورد نیاز:

گونه‌ های مختلف این گیاه می‌ توانند در دماهای مختلفی رشد کنند؛ اما به طور کلی دمایی بین 10 الی 48 درجه سانتی‌ گراد برای این گیاه قابل تحمل است. گونه‌ هایی از آدنبوم که گل آن‌ ها قرمز است، نسبت به دمای بالا مقاومت بیشتری از خود نشان می‌ دهند. آدنیوم به هوای سرد اصلا علاقه‌ ای ندارد و در دمای زیر 6 درجه سانتی‌ گراد آسیب جدی می‌بیند. البته در دماهای بالای 32 درجه سانتی‌ گراد هم احتمال از بین رفتن این گیاه زیاد می‌ شود.

بهتر است این گیاه را در فصل‌ هایی مثل بهار و پاییز که هوا خیلی گرم یا سرد نیست، در فضای بالکن قرار دهید. زمانی که گیاه به خواب زمستانی فرو می‌ رود هم آن را در جایی گرم و پر نور نگهداری کنید. دقت کنید که این محیط در طول شب دمای بیشتر از 10 درجه سانتی‌ گراد داشته باشد.

رطوبت مورد نیاز:

آدنیوم ترجیح می‌دهد در محیط‌های مرطوب قرار بگیرد. رطوبت بالای 70 درصد فضایی مناسب برای رشد این گیاه فراهم می‌کند و ضمانت بزرگی برای شادابی آن است.

خاک مناسب آدنیوم:

از آن‌ جایی که ریشه این گیاه نباید در معرض رطوبت و آبیاری زیاد قرار بگیرد، بهتر است که از خاک‌ های سبک برای پر کردن گلدان آن استفاده شود. ترکیبی از خاک‌های کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت به نسبت 2-1-1 می‌ تواند یکی از بهترین گزینه‌ها برای این گیاه باشد.

اما دو ترکیب دیگر از خاک یعنی مخلوط پرلیت، ماسه، پیت ماس یا ماسه، پیت ماس و ورمی کولیت می‌تواند گزینه خوبی برای این کار باشد.

زهکشی گلدانی که خانه گیاه آدنیوم می‌شود باید آنقدر خوب باشد که بتواند آب را به راحتی از خود عبور دهد. به این ترتیب ریشه در بهترین حالت خود قرار می‌گیرد و گیاه بهتر از همیشه رشد می‌کند.

مطالعه ی مقاله ی (سینگونیوم) را به شما پیشنهاد میدهیم.

کوددهی مناسب:

در طول فصل رشد (بهار و تابستان) می‌توان به این گیاه کودی محلول در آب یا کود گرانوله داد. آدنیوم در بهار از خواب زمستانه بیدار می‌شود. در این زمان می‌توان هر دو هفته یک‌بار کودی رقیق شده را به گیاه داد اما در تابستان فاصله کوددهی را ماهی یک‌بار کنید وبه محض رسیدن سرما کوددهی را متوقف کنید و اجازه دهید تا گیاه دوباره استراحت کند.

هرس کردن:

آدنیوم گیاهی است که می‌ تواند بیش از حد رشد کند به همین خاطر گاهی نیاز به هرس کردن دارد تا بتواند در اندازه قابل قبول بماند. بهتر است این هرس کردن در فصل رشد گیاه باشد.
اگر گیاه‌ را در بیرون از خانه نگهداری می‌ کنید بهتر است هرس کردن را در پایان فصل رشد و قبل از آغاز سرما و آوردن گیاه به داخل خانه انجام دهید.

این کار باعث می‌ شود تا گیاه بتواند استراحت مفیدتری داشته باشد و همچنین نگهداری گیاه کوچک‌ تر در داخل خانه ساده‌ تر است.
قبل از انتقال مجدد گیاه به بیرون از خانه در پایان فصل استراحت نیز می‌ توانید شاخه‌ های مرده یا آسیب دیده را هرس کنید. جدا کردن شاخه‌ های پراکنده نیز اقدام مفیدی است و شما می‌ توانید از این شاخه‌ ها به عنوان قلمه برای تکثیر گیاه استفاده کنید.

تکثیر آدنیوم:

بذر های گیاه آدنیوم را به صورت پراکنده روی خاکی مخلوط از خاک کوکوپیت و ماسه بریزید و بذر هارا با یک لایه ماسه بپوشانید. سپس گلدان را در محلی با نور ملایم قرارداده و به کمک یک اسپری هر چند روز یکبار سطح خاک را مرطوب کنید.

بعد از گذشت 3 الی 7 روز جوانه های گیاه سر از خاک بیرون می آورند. مرطوب کردن خاک را تا زمانی که بذر ها تبدیل به نهال شوند ادامه دهید.

در بالا شرایط نگهداری گیاه آدنیوم را با هم بررسی کردیم و به نکات مهمی در رابطه با نگهداری گیاه آدنیوم پی بردیم. در ادامه برخی از مشکلات و بیماری هایی که ممکن است برای این گیاه زیبا بوجود بیاید را برای شما دوستان به همراه راه مقابله با آنها آورده ایم.

بیماری های آدنیوم

در صورتی که شرایط مناسب را برای این گیاه فراهم نکنید ممکن است دچار آفت ها و بیماری های آدنیوم شود.

لکه روی برگ ها:

ساس یکی از آفات این گیاه است که در آب و هوای گرم بیشتر دیده می شود. درمان نکردن به موقع این آفت می تواند باعث آسیب به ریشه و ساقه ی گیاه بشود.

همین طور اگر لکه ها زرد رنگ به نظر می رسند، عامل آن به کنه عنکبوتی مربوط می شود. در صورتی که به موقع برای درمان و رفع کنه ها اقدام نکنید، برگ ها کاملا زرد شده، پوسیده و خشک می شوند.

درمان: در صورت مشاهده ی لکه های ریز روشن باید سریعا از حشره کش های مخصوص ساس استفاده کنید و تا از بین رفتن کامل آفت سم پاشی را ادامه دهید.

پژمرده شدن آدنیوم:

هوای گرم و خشک می تواند عالم بروز این مشکل باشد. برای حل این مشکل، گیاه را به محل سایه آفتاب منتقل کرده و در صورت نیاز گلدان را کاملا آبیاری نمایید.

علت عدم رشد گیاه:

این مشکل می تواند به دلیل وجود قارچ یا آفت در ریشه ی گیاه باشد. در این صورت، خاک گیاهتان را عوض کرده و ریشه را در محلول سم شست و شو دهید و سپس گیاه را داخل گلدان جدید با خاک نو بکارید.

علاوه بر این عدم رشد گیاه می تواند به دلیل کمبود مواد مغذی در خاک باشد. به همین دلیل قبل از تعویض خاک بهتر است کوددهی گیاه را انجام دهید.

ریزش برگ های آدنیوم:

این امر به دلیل قرار گرفتن گیاه در معرض هوای سرد رخ می دهد. برای حل این مشکل گیاهتان را به محل گرم تری منتقل نمایید.

بیماری پوسیدگی ریشه آدنیوم:

اگر برگ های گیاه زرد شدند و با ضربه نیز نریختند باید ریشه ی گیاه را مورد بررسی قرار دهید. ممکن است ریشه دچار پوسیدگی قارچی شده و یا بیش از حد در خود پیچیده باشد.
اگر بخش های سفید رنگ کرکی مانند بر روی ریشه پیدا کردید، باید بدانید که این اولین نشانه های پوسیدگی ریشه یا تنه (کاودکس) است.

  • به منظور رفع این مشکل گیاه را کاملا از خاک خارج کنید.
  • بخش های نرم، لزج و آسیب دیده ریشه را به کمک یک قیچی یا چاقوی تیز ببرید.
  • سپس آن را تحت نور خورشید خشک کنید.
  • اجازه دهید برای 7 الی 14 روز استراحت کند. بعد از این مدت، آدنیوم را در خاکی تازه بکارید تا خود را ترمیم کند.

مقالات مشابه

هویا-smartpot.ir
خرزهره
دیپلادنیا
آدنیوم
نخل ماداگاسکار
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 1 =