نام علمی آزالیا، Azalea و از خانواده ی Arecaceae میباشد. این گیاه بومی امریکا، ژاپن و هند و همچنین مناطق معتدل است.
آزالیا هوای کمی خنک را دوست دارد و این هوا به گلدهی سریعتر آن کمک می کند.
برگ های آزالیا سبز تیره، باریک و بیضی است و معمولا درختچه های کوچکی هستند که اندازه های آنها به ندرت به 50 سانتی متر می رسد. این گیاه به صورت درختچه یا درختهای نسبتاً کوچک است.
رنگ گلها به رنگ سفید، سرخابی و صورتی است. بهتر است این گل زیبا هر روز آبیاری شود و نور زیاد دریافت کند.
این گیاه در اصل گیاه خانگی نیست،گل فضای باز است. اگر می خواهید در خانه گل آزالیا نگه دارید بهتر است حتی در طول شب هم پنجره را باز نگه دارید.
نگهداری از آزالیا
نور مورد نیاز:
گیاه آزالیا از آن دسته از گیاهانی است که به نور زیاد ولی غیر مستقیم برای رشد و پرورش نیاز دارد توجه داشته باشید که آن را از نور مستقیم دور نگهدارید. در پاییز و زمستان حتما در نور زیاد باشد تا شکوفه بدهد اما در تابستان میتوانید در سایه نگهداری کنید.
آبیاری مناسب آزالیا:
بستر کاشت آزالیا باید هواره مرطوب باشد حتی در زمستان خشکی کشیدن گیاه موجب ریزش برگها میشود. در صورتی که بستر کاشت خشک شود برگ های سبز و جوان هم شروع به ریزش میکند براي آبياري از آب بدون املاح همانند آب باران يا آب جوشيده سرد شده استفاده كنيد.
خاک و کوددهی:
گل آزالیا دوستدار خاک اسیدی است و در آن بهترین رشد را دارد. مخلوطی از پیت ماس، شن و خاک برگ نیز برای این گیاه مفید است. برای ساخت یک خاک اسیدی در منزل راه های گوناگونی وجود دارد اما ساده ترین راه آن استفاده از تفاله چای در خاک گلدان است. تفاله چای علاوه بر اسیدی کردن خاک، به تقویت آن نیز میپردازد.
این گیاه نیاز زیادی به کود ندارد. در فصل بهار بعد از شکوفه دادن، هر ماه یکبار کود گیاهی بدهید، در اواخر تابستان یا اوایل پاییز که روی ساقهها جوانه می زند، باز هم ماهی یکبار اما این بار نصف مقدار کود دهید. در زمستان اصلاً کود ندهید.
دما و رطوبت مورد نیاز آزالیا:
بهتر است در تمام سال به جز زمستان گیاه را در محیط باز و در سایه نگهداری کنید تا تبادل هوا برای آن اتفاق بیافتد. اما در زمستان سرمای شدید آن را از بین می برد و بدین منظور حتما داخل یک راه پله و یا گلخانه پلاستیکی نگهداری شود. برای شروع گلدهی در اوایل بهار، تجربه ی اندکی سرما (حدود 14 الی 15 درجه سانتی گراد) در پاییز یا زمستان لازم است. باید بدانید که در صورت گرم بودن هوای نگهداری آزالیا در زمستان، عدم گلدهی آن در بهار وجود دارد.
این گیاه در تمام سال به غبار پاشی روزانه نیاز دارد. این گیاه زیبا عاشق رطوبت است و شما برای تامین رطوبت مورد نیاز آن، می توانید یک زیر گلدانی حاوی سنگ ریزه برای آن تهیه کنید و یا آن را غبار پاشی نمائید.
مطالعه ی مقاله ی (بونسای شفلرا) را به شما پیشنهاد میدهیم.
تعویض گلدان:
بهتر است هر 2 یا 3 سال یکبار در اواخر تابستان و شروع پاییز گلدان گیاه را تعویض کنید. به دلیل نیاز رطوبتی بالا در آزالیا، بهترین نوع گلدان برای آن، استفاده از گلدان سفالی است تا رطوبت را در خود حفظ کند.
تکثیر آزالیا:
این گیاه از طریق بذر، خوابانیدن شاخه، قلمه و یا پیوند قابل تکثیر است. ولی تکثیر آزالیا بیشتر از طریق ریشه دار نمودن قلمه چوبی یا نیمه چوبی ساقه در بهار و تابستان صورت میگیرد.
هرس کردن:
پس از تمام شدن دوره گلدهی آزالیا در فصل بهار آزالیا را هرس نمایید و با هرس آزالیا خود را آرایش نمایید. هرس آزالیا محدود به دوره زمانی خاصی نمی شود و حداکثر تا اوایل تیر ماه میتوان آن را هرس نمود و اگر بعد از این تاریخ آن را هرس نمایید زمان کافی برای تشکیل غنچه نخواهد بود و آزالیای شما تولید شاخ و برگ بدون گل می نماید.
بیماری های آزالیا
این گیاه بسیار مقاوم است اما گاهی در معرض بیماری ها قرار می گیرد. به همین دلیل لازم است بیماری های آزالیا را بشناسید و راه درمان آن ها را بیاموزید.
گال آزالیا:
این بیماری معمولا در ابتدای بهار و روز برگ های جدید به وجود می آید. برگ ها پیچ خورده، گوشتی و سبز کم رنگ تا سفید می شوند.برگ هایی که دچار این مشکل می شوند به مرور زمان قهوه ای شده و از بین می رود به عبارتی دیگر باید آن ها را ببرید.
بیماری سفیدک پودری آزالیا:
این بیماری به دلایلی مانند نور کم، شب های سرد و روز های گرم و تهویه ی ضعیف به وجود می آید و روی برگ ها پودری سفید رنگ را به وجود می آورد، برگ ها زرد و قهوه ای شده و در نهایت می ریزند.
پوسیدگی ریشه:
قارچ پیتوم عامل وجود آورنده ی این بیماری است که در صورت ابتلای این گیاه به این بیماری انتهای ساقه ها چروک شده و بد رنگ می شوند و همچنین باعث سیاه شدن و پوسیدگی ریشه نیز می شود. استفاده از خاک های ضد عفونی شده به همراه زهکشی مناسب و عدم آبیاری بیش از اندازه راه های جلو گیری از این بیماری است.
سیاه شدن برگ های آزالیا:
سرمای زیاد باعث تیره و سیاه شدن برگ های این گیاه می شود. به این موضوع نیز توجه کنید که آزالیا سرما دوست است اما سرمای زیاد برای آن مناسب نیست. پس در این حالت باید گیاه را به مکانی گرم تر منتقل کنید.
زرد شدن برگ ها و تار عنکبوت:
ظاهر شدن این علائم یعنی گیاهتان درگیر کنه شده است. برای از بین بردن این بیماری استفاده از سموم و کنه کش و همچنین تامین رطوبت پیشنهاد می شود.
بیماری لکه ی برگی:
هنگامی که لکه های قهوه ای روی برگ های گیاهتان مشاهده کردید، یعنی براق کننده شیمیایی استفاده کردید که نباید می کردید. برای جبران خسارات وارده به گیاه باید مصرف این براق کننده های شیمیایی را متوقف کنید.
خشک شدن برگ ها:
گاهی پیش می آید برگ های آزالیای زیبایتان شروع به خشک شدن و از بین رفتن می کند. کاهش و افزایش آبیاری یا هوای گرم و خشک می تواند از دلایل این مشکل باشند. در صورتی که فضای گیاه گرم یا خشک بود، آن را به محیطی خنک تر منتقل کنید و خاک آن را نیز آبیاری نمایید. اگر مشکل مربوط به آبیاری بیش از اندازه بود، قبل آبیاری مجدد، اجازه دهید سطح خاک خشک شود.
باز نشدن غنچه ها:
این مشکل می تواند به دلیل آبیاری زیاد یا دمای بسیار پایین باشد. شرایط را تحت نظر داشته باشید. در صورت گرمی هوا، گیاه را به محل خنک تری منتقل نموده و در غیر این صورت اجازه دهید سطح خاک در فاصله دو آبیاری خشک شود، سپس آبیاری کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!