نام علمی کالیسیا، Callisia و از خانواده ی Commelinaceae (برگ بیدیان) است. این گیاه بومی آمریکای جنوبی، مرکزی، مکزیک و مناطق گرمسیری میباشد.
گیاه کالیسیا گلبرگ های مقابل به هم دارد، رنگ ان سبز است . برگ های آن تر و تازه هستند و گاهی اوقات خطوط بنفش هم در آن ها دیده می شود. این گیاهان در انتهای فصل پاییز برگ های خود را به رنگ بنفش پررنگ در می آورند و کم کم باید در این فصل ها آب دادن را برای این گیاه کم کنید. گیاه کاسیلیا، یک گیاه سوکولنت محسوب می شود که شکوفه های زیبایی دارد. معمولا این گیاه در معرض نور مناسب خورشید دوام می آورند و ترجیح می دهند که در یک محیط مرطوب قرار بگیرند.
نگهداری گیاه کالیسیا دشوار نیست و در صورتی که این گیاه فضای کافی داشته باشد میتواند تا سه متر در ارتفاع و عرض رشد کند.
این میزان رشد ممکن است بین 3 تا 6 سال طول بکشد. سرعت رشد این گیاه تقریبا متوسط و گاهی زیاد است و برخی انواع آن میتواند تا 50 سانتیمتر در سال رشد کند.
نگهداری از کالیسیا
نور مورد نیاز:
کالیسیا را باید در جایی نگه دارید که نور زیاد ولی غیر مستقیم دریافت کند. آن را در نزدیک پنجره بگذارید ولی از قرار دادن آن در برابر نور مستقیم خورشید به شدت بپرهیزید. نور مستقیم باعث توقف رشد، شکنندگی برگ ها و پژمردگی گیاه می شود.
کالیسیا میتواند در سایه نیز زندگی کند ولی کمبود نور به مدت زیاد، موجب کاهش فتوسنتز گیاه و مرطوب ماندن زیاد از حد خاک می شود که در نهایت منجر به ضعف گیاه یا حتی پوسیدگی ریشه می شود.
آبیاری مناسب کالیسیا:
این گیاه معمولا محیط های مرطوب را دوست دارد اما از آبیاری بیش از اندازه و خیس نگه داشتن خاک گیاه متنفر است. در واقع آبیاری بیش از اندازه باعث زرد شدن برگ ها و ضعیف شدن ساقه و پوسیدن آن به ویژه از ناحیه نزدیک به سطح خاک گلدان خواهد شد. به همین خاطر تنها زمانی باید اقدام به آبیاری گیاه کنید که سطح خاک تا حدودی رطوبت خود را از دست داده باشد.
خاک و کوددهی:
ترکیبی از یک قسمت شن، یک قسمت خاک برگ، یک قسمت کوکوپیت و پرلیت با زهکشی بالا می تواند بستر خوبی برای رشد کالیسیا باشد. استفاده کردن کوکوپیت و پرلیت در این ترکیب، برای حفظ رطوبت خاک بسیار کمک کننده است. استفاده کردن آن ها در این ترکیب موجب می شود میزان آبدهی کمتر شود و احتمال پوسیدگی گیاه کاهش یابد.
کود های مایع از نوع 3-3-3 گزینه مناسبی برای گیاه کالیسیا هستند، ولی دقت کنید نیتروژن زیاد به این گیاه ندهید، در صورت تغذیه با نیتروژن زیاد گیاه گل افشان نخواهد شد و بیشتر رشد علفی خواهد داشت.
مطالعه ی مقاله ی (داوودی) را به شما پیشنهاد میدهیم.
دمای مناسب کالیسیا:
بهترین دما برای نگهداری کالیسیا دمایی حدود 10 الی 30 درجه سانتی گراد می باشد. در فصل تابستان می توانید این گیاه را در بیرون از محیط خانه و در حیاط نگهداری کنید. البته دقت کنید از نور مستقیم خورشید دور باشد و هوا برایش سرد نباشد. زمانی که گیاه را خارج از خانه نگه می دارید مراقب آفات و حشرات نیز باشد.
هرس کردن:
برای هرس کردن باید برگ های زرد و مرده را از کالیسیا جدا کنید تا گیاه راحت تر نفس بکشد و رشد بهتری داشته باشد. در بریدن برگ ها بسیار دقت کنید، چون ناقص بریدن برگ های زرد می تواند باعث گسترش بیماری در گیاه شود. همچنین بریدن غیر اصولی برگ ها میتواند موجب وارد شدن شوک به گیاه شود. برای هرس کردن همیشه از چاقویی تیز و استریل استفاده کنید.
تکثیر کالیسیا:
برای تکثیر کالیسیا از گیاه مادری ساقه هایی را جدا کنید. برگ های پایینی قلمه ها را جدا کنید. در خاکی متشکل از ترکیبات کوکوپیت٬ پرلیت و پیت ماس بکارید. به آن ها آب بدهید و در مکان روشن قرارشان بدهید و روی آن ها را پلاستیک شفاف بکشید. روزانه به مدت یک ساعت پلاستیک را از روی گیاه بردارید تا هوای زیر پلاستیک تهویه شود.
بیماری های کالیسیا
این گیاه نگهداری آسانی دارد اما گاهی ممکن است بیماری های کالیسیا را مشاهده کنید، بنابریان بهتر است بیماری ها و راه درمان آن ها را فرا بگیرید.
علت خشک شدن کالیسیا:
عواملی مانند کمبود نور، کم آبی یا آبیاری بیش از حد، آفات و بیماری ها می توانند دلیل مرگ این گیاه باشند.
قرمز شدن یا بنفش شدن برگ ها:
نور زیاد یا سرمای شدید ممکن است رنگ سبز برگها را تغییر دهد که یک اتفاق طبیعی است.
خشک شدن برگ های پایینی:
دمای بالا، کمبود نور و خشکی بستر گیاه می توانند عامل بروز این مشکل باشند.
سبز شدن برگ های صورتی کالیسیا:
در صورتی که گیاه در معرض کم آبی و کمبود نور قرار بگیرد برگ های صورتی آن به رنگ سبز تغییر می کنند.
پوسیدگی ریشه و ساقه ها:
خاک نامناسب، کمبود نور و آبیاری بیش از حد می توانند از عوامل ایجاد این مشکل باشند. پس از مشاهده این بیماری، تنها راه، جدا کردن قلمههای سالم از سرشاخه ها و کاشت آنها در بستر کاشت مناسب است.
رنگ پریدگی برگ های کالیسیا:
عوامل بسیاری، چون نور زیاد، آبیاری کم، آبیاری زیاد و پوسیدگی ریشه در این مشکل دخیل هستند.
قهوه ای شدن لبه برگ های گیاه:
گرمای شدید، سرما همراه با باد کولر یا پنکه و نبود رطوبت کافی در هوا از علتهای اصلی این عارضه است.
رشد علفی و دراز شدن ساقه ها:
کمبود نور باعث می شود گیاه رشد علفی پیدا کند و فاصله ی برگ های آن زیاد شوند. گیاه کالیسیا گیاهی نور دوست است. برای حل این مشکل نباید به طور ناگهانی گیاه را در معرض نور مستقیم قرار دهید. این کار شوک به گیاه وارد میکند و برگهای آن را میسوزاند. این گیاه را در طول یک هفته به آرامی به نور نزدیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!