گل فیکوس از خانواده موراسه (تیره انجیر) هستند. زادگاه اصلی آن ها جنگل های استوایی قاره ی آسیا و آمریکای شمالی و استرالیا می باشد. این گیاهان دسته ی بزرگ گیاهی اند که بیش از 600 گونه دارند.
معرفی انواع فیکوس
فیکوس آفریقایی:
فیکوس آفریقایی با نام علمی FICUS LYRATA متعلق به خانواده ی MORACEAE (موراسه) بوده و بومی غرب آفریقا و مناطق گرمسیری است.
این گیاه دارای برگ هایی پهن همراه با رگبرگ های روشن و خاص است که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند. برگ های پنج ضلعی و چرم گونه ی این گیاه زیبایی آن را چندین برابر کرده. برگ های فیکوس آفریقایی تا 30 الی 50 سانتی متر رشد می کنند. ارتفاع این گیاه در زادگاه خود به 12 متر می رسد اما رشد آن در خانه و ادارات کندتر است و نهایتا تا 2 متر رشد می کند.
نگهداری از فیکوس آفریقایی:
نور مورد نیاز:
این گیاه برای رشد مناسب و حفظ زیبایی خود به نور غیر مستقیم و زیاد آفتاب نیاز دارد.
توجه داشته باشید که نور مستقیم خورشید به خصوص در بعد از ظهر ها باعث سوختن برگ های و نور کم نیز باعث متوقف شدن رشد فیکوس می شود.
آبیاری مناسب:
فیکوس آفریقایی در برابر تشنگی مقاوم است اما بهتر است همیشه رطوبت خاک را چک کنید و آن را مرطوب نگه دارید. البته آبیاری بیش از حد گیاه و غرقابی کردن آن باعث زرد شدن، ریزش و پژمردگی برگ های گیاه می شود. همچنین آبیاری کم نیز باعث قهوه ای شدن و ریزش برگ ها می شود. به طور کلی هنگامی که سطح خاک خشک شد گیاه را آبیاری کنید. این مقدار را در فصول پاییز و زمستان کاهش دهید.
دما و رطوبت مورد نیاز گیاه فیکوس آفریقایی:
این گیاه برای رشد مناسب به دما 16 الی 25 درجه ی سانتی گراد نیاز دارد. توجه داشته باشید که تغییرات دمایی باعث ریزش برگ های گیاه می شود.
این گیاه همانطور که گفته شد بومی غرب آفریقا است و به همین دلیل علاقه ی زیادی به رطوبت دارد. رطوبت این گیاه را بهتر است از راه جزیره یا غبارپاشی روزانه انجام دهید.
غبارپاشی را با آبی جوشیده و سرد شده و بدون املاح انجام دهید تا از به وجود آمدن لکه های سفید از روی برگ ها جلوگیری شود.
خاک مناسب فیکوس آفریقایی:
این گیاه به خاکی سبک و دارای زهکشی بالا و مواد مغذی نیاز دارد. حتما در ترکیب خاک این گیاه از پرلیت و پیت ماس استفاده کنید. زهکشی بالا برای این گیاه بسیار مهم و حیاتی است به همین دلیل حتمی از وجود زهکش مناسب مطمئن شوید.
خاک مناسب فیکوس آفریقایی:
این گیاه به خاکی سبک و دارای زهکشی بالا و مواد مغذی نیاز دارد. حتما در ترکیب خاک این گیاه از پرلیت و پیت ماس استفاده کنید. زهکشی بالا برای این گیاه بسیار مهم و حیاتی است به همین دلیل حتمی از وجود زهکش مناسب مطمئن شوید.
کوددهی مناسب:
در فصول رشد گیاه را همراه با کودهای حاوی نیتروژن و مطابق دستورالعمل روی بسته تقویت کنید.
کوددهی را در فصل زمستان متوقف کنید.
تعویض گلدان:
ریشه های گیاه فیکوس آفریقایی بسیار زیاد و بزرگ هستند به همین دلیل باید هر سال گلدان ان را با گلدانی که سایز آن از گلدان فعلی آن بزرگ تر است تعویض کنید. حتما از پرلیت سایز درست یا ماسه در گلدان استفاده کنید تا زهکشی گیاه به خوبی انجام شود.
مطالعه ی مقاله ی (یاسمن) را به شما پیشنهاد میدهیم.
فیکوس بلک:
فیکوس دارای گونه های متنوعی است که برخی از آن ها مانند فیکوس الاستیک، بنجامین، شرابی شرایط نگهداری یکسانی دارند. فیکوس بلک شرایط نگهداری ثابت و متعادل را دوست دارد. یعنی باید در تمام شرایط و فصول سال، نور و آبیاری یکسانی داشته باشد. برای مثال در زمستان ها نباید کم نوری بکشد یا در تابستان ها در معرض نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد.
نام علمی فیکوس بلک Ficus elastic و متعلق به خانواده ی Moraceae است و بومی کشور مکزیک می باشد. این گیاه در دسته ی درختچه ها قرار دارد و جز گیاهان زمینی طبقه بندی می شود. این گل زیبا تا ارتفاع 50 الی 60 متر می تواند رشد کند.
نگهداری از فیکوس بلک:
دمای مورد نیاز فیکوس بلک:
دمای محیط برای نگهداری از این گیاه بسیار مناسب است، به عبارت دیگر دمای 16 الی 24 درجه ی سانتی گراد برای این گیاه مناسب است.
توجه کنید که در زمستان ها باید این گیاه را در محیط گرم و سرپوشیده قرار دهید زیرا هوای سرد باعث قهوه ای شدن و ریزش برگ ها می شود.
نور مناسب فیکوس بلک:
نور مناسب فیکوس بلک، نور غیرمستقیم آفتاب است. این گیاه در صورتی که در معرض نور مستقیم قرار بگیرد از بین می رود.
آبیاری فیکوس بلک:
این گیاه به خشکی مقاوم است اما آبیاری منظمی نیاز دارد.
این گیاه رطوبت دوست است اما نباید خاک آن غرقابی شود زیرا پس از مدتی برگ های زیرین آن زرد شده و میریزند. به همین دلیلی بین دو آبیاری باید به خاک گیاه اجازه خشک شدن بدهید.
وقتی که دمای محیط از 24 درجه بیشتر شود باید گیاه را غبارپاشی کنید. توجه کنید که غبارپاشی را نباید در نور مستقیم آفتاب انجام دهید زیرا برگ ها می سوزند و لکه های قهوه ای روی آن ها پدید می آید.
لوله ای شدن و آویزان شدن برگ های نشانه ی کم آبی است. در صورت مشاهده ی چنین شرایطی گیاه را درون تشت آب به مدت زمان 15 دقیقه قرار دهید.
خاک مناسب فیکوس بلک:
خاک گلدانی با مخلوطی از پرلیت + کوکوپیت مناسب است. برای خروج آب اضافی، خاک باید زهکشی مناسبی داشته باشد.
کوددهی مورد نیاز فیکوس بلک:
نیاز زیاد این گیاه به مواد مغذی ایجاب می کند هنگام مراقبت از پتوس در آپارتمان، از کودهای شمیایی برای تقویت آن استفاده کنید. بهترین کود نیز برای آن، کود کامل سه بیست است. ماهی یکبار کوددهی برای یک گلدان متوسط کافی است. اما در صورتی که گلدان شما کوچک تر است کوددهی را بیشتر کنید.
در زمستان ها که گیاه به خواب می رود کوددهی را به طور کامل قطع کنید.
فیکوس آلتیسیما:
نام علمی فیکوس آلتیسیما Ficus altissima و از خانواده ی Moraceae ( موراسه) است. این گیاه بومی شرق آسیا و مناطق گرمسیری میباشد.
فیکوس آلتیسیما، گیاهی بزرگ، همیشه سبز و همی اپی فیت است که در طبیعت، معمولا در شاخههای یک نوع درخت دیگر شروع به رشد می کند. به سرعت ریشه های هوایی و شاخ و برگ فراوان ایجاد می کند تا درخت میزبان را نابود کند.
این گیاه میتواند خیلی سریع به ارتفاع حدود 12 متر با تاجی در حدود 9 متر برسد. این نوع از فیکوس به دلیل داشتن برگ های با چند رنگ متضاد و رنگهای سبز تیره و سبز مایل به زرد بسیار زیبا است.
نور مورد نیاز:
اگرچه این گیاه در سایه هم میتواند خود را زنده نگهدارد اما رشد آن مطلوب نمی باشد از معرض نور مستقیم آفتاب در امان نگهدارید. به عبارتی این گیاه به نور کامل نیاز دارد.
آبیاری مناسب فیکوس التیسیما:
برای آبیاری این گیاه باید توجه کنید که خاک آن کاملا خشک شده باشد. سپس وقت آن است که گیاه را آبیاری کنید. توجه کنید، در صورتی گیاه را به مقدار زیاد آبیاری کنید برگ های آن می ریزد. همچنین کمبود آب نیز باعث جمع شدن و پژمردگی برگ های آن می شود. اگر برگ های آن را به صورت لوله مانند مشاهده کردید، به دلیل تشنگی و کم آبی گل فیکوس التیسیما می باشد. در این صورت نیز باید گل را در یک ظرف بزرگ آب به مدت 15 دقیقه قرار دهید، روز بعد گیاه تان شاداب و سرحال می شود.
دما و رطوبت مورد نیاز فیکوس آلتیسیما:
دمای ایدهآل برای نگهداری فیکوس التیسیما در آپارتمان درجه حرارت بین 15 تا 30 درجه سانتی گراد است. اما بهترین دما برای رشد فیکوس التیسیما 20 تا 25 درجه سانتی گراد است. بهتر است بدانید که تغییرات ناگهانی دمای محیط، موجب ریزش برگ های این گیاه خواهد شد.
به طور کلی، این گیاه محیط مرطوب را ترجیح می دهند. اما رطوبت بیش از حد هم باعث به وجود آمدن فضایی برای رشد قارچ ها و دیگر بیماری های گیاهان می شود. فیکوس را در کنار بقیه گیاهان رطوبت دوستتان قرار بدهید. تعرق از برگ های بسیاری از گیاهان به طور طبیعی سطح خوبی از رطوبت را حفظ می کند.
خاک و کوددهی:
خاک مناسب برای رشد و تغذیه این گیاه باید شامل خاک برگ، کود دام پوسیده و کمی ماسه باشد. همچنین توجه کنید که خاک این گل باید زهکشی خوبی داشته باشد. زیرا باید آب اضافی به راحتی از ته گلدان خارج شود. در صورتی که آب زیادی در خاک جمع شود، باعث پوسیده شدن ریشه میشود. در نهایت نیز گیاه خشک می شود.
فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای کود دهی به این گل می باشد. توجه کنید تغذیه این گیاه برای رشد بسیار مهم است، به همین دلیل کود دهی آن را در زمان مناسب انجام دهید.
تعویض گلدان:
هنگامی که رشد گیاه متوقف شده باشد، وقت آن است که گلدان آن را تعویض نمایید. در غیر این صورت تا زمانی که رشد خوبی دارد، نباید گلدان گیاه تعویض شود. در صورتی که در هنگام رشد گیاه، گلدان آن را تغییر دهید زیرا گیاه قهر میکند و باعث توقف رشد آن میشود.
فیکوس آمستل:
نام علمی فیکوس آمستل Ficus binnendijkii و از خانواده ی Moraceae (موراسه) است. این گیاه بومی هلند و مناطق گرمسیری میباشد.
نام های دیگر این گیاه عبارتند از: فیکوس برگ باریک، فیکوس برگ دراز ،آمستل کینگ، فیکوس آمریکایی، فیکوس آمرست و یا فیکوس عالی یا علی شناخته می شود.
ارتفاع فیکوس آمستل در فضای خارج از منزل به 20 متر هم میرسد. اما زمانی که به عنوان گیاه خانگی نگهداری شوند تا ارتفاع 3 تا 4 متر میتوانند رشد کنند.
این گیاه دارای شاخه های قوسی و برگهای سبز براق و باریک هستند که نوک برگ ها تیز و طول آن به 25 سانتی متر هم می رسد.
از گیاهان مناسب برای نگهداری در آپارتمان ها و دفاتر کار محسوب می شوند که اگر شرایط دمایی و رطوبتی آن فراهم باشد، دوام بسیار بالایی دارند.
نگهداری از فیکوس آمستل:
نور مورد نیاز:
فیکوس آمستل به نور زیاد و غیرمستقیم نیاز دارد و اگر چه نسبت به سایر فیکوس ها نور کم تری میخواهد اما نور کم و جای سایه باعث ریزش برگ هایش می شود. بهترین جا برای فیکوس آمستل، پشت پنجره های جنوبی منزل است.
فیکوس معمولا به سمت نور خم می شود. پس هرچند وقت یک بار گلدان فیکوس را بچرخانید تا به شکل متعادل رشد کند.
آبیاری مناسب فیکوس آمستل:
طبق دمای هوای منزل شما، اجازه دهید خاک خشک شود سپس آبیاری کنید که اینگونه تقریبا هفته ای 2 بار سیراب میشود.
خاک و کوددهی:
بهترین خاکی که می تواند به رشد گیاه شما کمک کند، استفاده از مخلوطی همچون 1 پیمانه پیت ماس و 2 پیمانه پرلیت و در آخر 1 پیمانه خاک باغچه که با هم مخلوط کرده و در گلدان گیاه بریزید.
فصل رشد این گیاه، بهار و تابستان می باشد که باید ماهی 2 الی 3 بار از کود کامل به گیاه دهید تا رشد خوبی را داشته باشد.
دما و رطوبت مناسب:
بهترین دما برای فیکوس آمستل دمای بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد است. در برابر دمای زیر 10 درجه سانتی گراد مقاومت نمی کند.
به طور کلی بنجامین آمستل گیاه سرما دوستی نیست و در صورت قرار گیری در دمای بالاتر از 25 درجه، افزایش رطوبت محیط ضروری است.
بنجامین بدلیل زادگاه بومی خود که مناطق گرمسیری و مرطوب بوده است نیاز رطوبتی بالایی دارد.
رطوبت بین 70 تا 80 درصد برای این گیاه مناسب است.
از روش های تامین رطوبت فیکوس آمستل غبار پاشی سطح برگ می باشد. در صورت مشاهده لکه های قهوه ای در سطح برگ غبارپاشی را متوقف کنید. هرگز غبارپاشی در معرض نور مستقیم خورشید انجام نشود.
تعویض گلدان:
در مواقع لزوم با رشد ریشه گیاه می توانید گلدان را تعویض کنید و به گلدانی با یک سایز بزرگتر منتقل کنید. بهترین زمان برای تعویض گلدان اوایل فصل بهار است.
فیکوس ها رشد کمی دارند و هر ساله نیاز به تعویض گلدان ندارند. از گلدانی با سوراخ های زهکش مناسب استفاده کنید که امکان عبور آب را از خاک گلدان بدهد.
هرس کردن:
بلندی این گیاه زیبا در محیط خانه می تواند به سه متر هم برسد اما می توانید برای شکل دادن و مرتب کردن شاخه ها، آن را هرس کنید.
تکثیر فیکوس آمستل:
اگر از این گیاه در منزل خود نگهداری کنید، حتما زیبایی های این گیاه شما را به تکثیر آن تشویق می کند. وسوسه تکثیر فیکوس زمانی زیاد می شود که بدانید راه سختی پیش روی شما قرار ندارد. به منظور پرورش این گیاه تنها باید قلمه هایی از ساقه آن تهیه کنید. در واقع امکان جدا کردن شاخه هایی از این درختچه برای شما وجود دارد. شاخه هایی را که به عنوان قلمه جدا کرده اید، باید در ظرفی از آب قرار دهید. پس از مدتی شاهد جوش های کوچکی بر ساقه گیاه خواهید بود. در این زمان باید قلمه را به گلدانی منتقل کرده و هر هفته آن را آبیاری کنید. توجه داشته باشید که نور در رشد گیاه جوان شما تاثیر بسزایی خواهد داشت. از این رو گلدان را در مکانی با نور کافی قرار دهید.
فیکوس هندی:
نام علمی فیکوس هندی Ficus benghalensis و از خانواده ی Moraceae است. این گیاه بومی هندوستان، پاکستان و مناطق گرمسیری میباشد.
فیکوس هندی گیاهی چوبی با تنه ای محکم است که با افزایش گیاه سن ضخیم و تنومند می شود. برگ های بیضی شکل این درخت سبز رنگ، ضخیم، چرمی شکل با رگه های برجسته و روشن است.
عرض این برگ ها در گیاهان بالغ تقریبا به 7/5 سانتی متر است. درخت فیکوس هندی یکی از بزرگترین انواع فیکوس است که در طبیعت می تواند تا ارتفاع بیش از 25 متر رشد کند و تا 30 متر نیز گسترش یابد. از ویژگی های این درخت، برگ های بزرگ، پهن و زیبای آن است.
با شروع رشد گیاه، ریشه های هوایی آن به سمت زمین فرستاده می شوند. این ریشه ها به سرعت رشد می کنند و ضخیم می شوند. فیکوس هندی درختی بادوام و مقاوم به شرایط سخت است.
نگهداری از فیکوس هندی:
نور مورد نیاز:
فیکوس هندی به محیطی با نور زیاد علاقه دارد. این گیاه ترجیح می دهد در محیطی نورگیر با نور غیرمستقیم و از آفتاب مستقیم خورشید در امان باشد. چراکه نور شدید و مستقیم می تواند باعث سوختن برگ های آن شود. همچنین نور کم و تاریک نیز باعث ضعیف شدن گیاه و کند شدن سرعت رشد آن می شود.
در طول نگهداری از فیکوس هندی بهتر است گاهی گیاه خود را بچرخانید تا نور به تمام قسمت های گیاه برسد و رشد منظمی داشته باشد. در این صورت تمام برگ های گیاه میتوانند به خوبی فتوسنتز را انجام دهند.
آبیاری مناسب فیکوس هندی:
بهتر است در طول فصل رشد و نگهداری از فیکوس هندی یک آبیاری مدیریت شده و متوسط برای آن داشته باشید. به طوری که هر زمان سطح بالایی خاک گیاه کاملا خشک شد، مجددا آن را آبیاری کنید.
البته باید در این باره حسابی مراقب باشید چون اگر خاک گیاه بیش از حد خشک شود برگ های آن می ریزد و اگر خاک گیاه بیش از حد خیس باشد نیز باعث پوسیدگی ریشه های آن خواهد شد.
در طول زمستان نیز بهتر است میزان آبیاری فیکوس هندی خیلی کمتر شود، چرا که گیاه در حال استراحت است و به آب چندانی احتیاج ندارد.
خاک و کوددهی:
این گیاه خاکی با زهکس بالا که بتواند رطوبت را در خود حفظ کند نیاز دارد. در صورت کمبود مواد غذایی برگهای گیاه بد شکل و رنگ پریده میشود به منظور تغذیه مصنوعی میتوان از کودهایی با فرمول 10-10-10 هر دو هفته یکبار و یا فرمول 20-20-20 هر پنج هفته یکبار استفاده کرد.
دما و رطوبت مورد نیاز فیکوس هندی:
فیکوس هندی گیاهی رطوبت دوست است و محیطی با رطوبت متوسط را می پسندد. در طول تابستان برای فراهم کردن رطوبت مورد نیاز در طول نگهداری از فیکوس هندی می توانید این گیاه را با اسپری آب خوشحال کنید تا هم سطح رطوبت محیط بالاتر رفته و هم برگ های آن تمیز بمانند.
توجه به سطح رطوبت می تواند باعث شود که گیاه برگ هایی بزرگ تر و سالم تری داشته باشد. ضمن اینکه قرار دادن این گیاه در نزدیکی وسایل گرمایشی نیز می تواند باعث آسیب به آن شود، چرا که وسایل گرمایشی باعث کاهش رطوبت محیط خواهند شد.
هرس کردن:
فیکوس هندی در طول نگهداری به ندرت نیاز به هرس پیدا میکند اما می توانید تاج این گیاه را برای شکل دادن یا پر پشت تر کردن آن هرس کنید.
حتی می توانید ساقه های بریده شده و هرس شده را بهعنوان قلمه برای تکثیر گیاه خود استفاده کرده و تعداد فیکوس هندی های خود را افزایش دهید. ضمن اینکه شما می توانید برگ های مرده یا ضعیف شده را نیز از روی گیاه هرس کنید. این کار نه تنها به آن صدمه ای نمی زند بلکه باعث تقویت رشد گیاه و جلوگیری از هدر رفت انرژی آن نیز خواهد شد.
تعویض گلدان:
فیکوس هندی نیاز خاصی به تعویض گلدان ندارد، زیرا این گیاه کمی متراکم شدن در گلدان را دوست دارد. اما اگر احساس می کنید که زمان تعویض گلدان گیاه رسیده بهتر است این کار را در فصل بهار انجام دهید. به این علت که گیاه در این فصل در قویترین حالت رشد خود است و آسیب کمتری میبیند.
برای این منظور گلدانی را انتخاب کنید که حدودا یک سایز بزرگتر باشد و از انتقال گیاه به گلدانی بسیار بزرگ خودداری کنید، چرا که گلدان های بسیار بزرگ آب بیشتری می خواهند و در نتیجه دیرتر هم خشک میشوند و این برای گیاه شما خوب نیست و میتواند باعث پوسیدگی ریشه های آن شود.
تکثیر فیکوس هندی:
رایج ترین روش برای تکثیر این گیاه قلمه زدن است. به این منظور در فصل بهار تا اوایل تابستان قلمه هایی به طول 15 سانتیمتر از گیاه جدا می شود، پس از خارج شدن شیره گیاه، قلمه در خاک مناسب کاشته می شود تا ریشه زنی انجام شود.
(با استفاده از هورمون ریشه زایی می توان احتمال تشکیل ریشه در قلمه را افزایش داد.)
فیکوس برگ ویولونی:
نام علمی فیکوس برگ ویولونی Ficus lyrata و از خانواده ی Moraceae (موراسه) است. این گیاه بومی غرب آفریقا و مناطق گرمسیری و مرطوب است.
فیکوس برگ ویولونی دارای برگ های پنج ضلعی، پهن و سبز رنگ است در موطن اصلی خود بعنوان درخت است و تا دو متر هم رشد میکند ولی در ایران بعنوان یک گیاه آپارتمانی نگهداری می شود. بهترین مکان برای نگهداری فیکوس لیراتا (برگ ویولونی) کنار پنجره های جنوبی می باشد که از نور خوبی برخوردار باشد.
آنها را در گلدنی قرار دهید که به گیاه اجازه می دهد حداقل تا 1/82 متر رشد کند. (قد اکثر نمونه های داخلی به 3 متر می رسد.) آنها بسیار سریع پرورش می یابند و در هر نقطه از سال قابلیت گلدانی شدن دارند.
نگهداری از فیکوس ویولونی:
نور مورد نیاز:
برای رشد و به نظر رسیدن به بهترین شکل به نور صاف و تصفیه شده ای نیاز دارد. نور مستقیم خورشید می تواند باعث سوختگی برگها شود، (به ویژه در معرض آفتاب گرم بعد از ظهر). و گیاهانی که در شرایط نوری بسیار کمی نگهداری می شوند، به سرعت رشد نخواهند کرد.
آبیاری مناسب فیکوس برگ ویولونی:
برای آبیاری این گیاه بهتر است که خاک آن را همیشه بررسی کنید و اگر سطح آن خشک شده بود سپس آبیاری کنید. تقریبا هفته ای یک بار کافی است، ولی باز به دمای محیط بستگی دارد. بهترین روش این است که انگشت خود را در خاک گدان فرو کنید اگر هنوز خیس بود دو روز بعد دوباره چک کنید و اگر خشک شده بود اقدام به ابیاری کنید.
خاک و کوددهی:
هر نوع مخلوط گلدان گیاهی در محیط داخلی باید برای برگ ویولونی مناسب باشد. اطمینان حاصل کنید که خاک به خوبی تخلیه می شود.
در طول فصل رشد، با رعایت دستورالعمل های برچسب، با یک غذای گیاهی پر ازت کود دهید. کودهایی وجود دارد که مخصوص میوه برگ ویولونی ساخته شده اند. به طور کلی در زمستان مجبور به تغذیه گیاه خود نخواهید بود.
دما و رطوبت مناسب:
انجیر برگ ویولونی نوسانات شدید دما را دوست ندارد. اتاقی که بین 15 تا 30 درجه سانتیگراد است. معمولا خوب است، اگرچه باید گیاه را دور از مناطق دارای پیش نویس های سرد و گرم همچنین منافذ تهویه مطبوع و گرمایش قرار دهید. این می تواند باعث تغییر ناگهانی دما شود.
سطح رطوبت بین 30 تا 65 درصد را دنبال کنید. در صورت نیاز به تکمیل رطوبت، گیاه خود را روزانه با آب تمیز در بطری اسپری غبارآلود کنید. یا می توانید آن را روی سینی سنگریزه های پر از آب قرار دهید، به شرطی که ته گلدان آب را لمس نکند. بعلاوه، برگ ویولونی می تواند از بودن در یک اتاق با یک رطوبت ساز بهره مند شود.
تکثیر برگ ویولونی:
تکثیر این گیاه برای مبتدی ها کار راحتی نیست زیرا قلمه های انتهایی گیاه به خاطر سطح تبخیر بالا ریشه دار نمیشوند. بنابراین باید برگ ها را تا حد ممکن هرس کرد و 2 برگ روی قلمه بماند سپس سطح آن دو برگ را با چاقو ببرید و کم کنید. و در یک محیط مرطوب قرار دهید. یا می توانید از تکنیک های افکندن هوایی استفاده کنید.این گیاه در سطح تجاری به صورت قلمه و خوابانیدن هوایی تکثیر می شود.
فیکوس برگ ریز:
نام علمی گیاه فیکوس برگ ریز یا جنگلی F.pumila_minima و از خانواده ی Moraceae است. این گیاه بومی استرالیا، آمریکای جنوبی و مناطق استوایی است.
فیکوس برگ ریز مانند دیگر اعضای خانواده خود نگهداری آسانی دارد و می توان در محل کار و یا شرکت ها نیزاز آن ها نگهداری کرد.
برگ های فیکوس ها، همیشه سبز هستند و به صورت درختی، درختچه و بالا رونده دیده می شود. رنگ برگ های فیکوس جنگلی سبز و گاهی ابلق به صورت پهن، براق، چرمی، نوک تیز می باشد که به صورت متناوب در طول ساقه می رویند.
برگ های این گیاه دارای شیره ای مخصوص است که با زخمی شدن پوست آن جاری می گردد. سرعت رشد این گیاه در اواخر فصل بهار و تابستان افزایش می یابد برعکس گیاهان خانگی که رشد حداکثری دارند. گیاه فیکوس جنگلی جزو گیاهان برگ ریز می باشد که در فصل پاییز تعدادی ازبرگ های خود را از دست می دهد.
نگهداری از فیکوس برگ ریز:
نور مورد نیاز:
این گیاه در نور متوسط تا زیاد، به خوبی رشد و نمو می کنند.
به طوری که این گیاهان در جنگل ها، در سایه ی درختان دیگر به خوبی رشد و نمو می کنند. در منازل هم، نور کم و حرارت متغیر اتاق ها را تحمل می نمایند. البته بهتر است برای انواع درختی، محل پر نور ساختمان و برای سایر انواع، محل سایه را انتخاب کنید.
آبیاری مناسب فیکوس برگ ریز:
این گیاه نسبتا در برابر تشنگی مقاوم است، اما سعی کنید همیشه خاک گیاه را مرطوب نگهدارید. از آبیاری بیش از حد و لجنی شدن خاک اجتناب کنید. این گیاه در فصل پاییز و زمستان به آب کمتری احتیاج دارد.
خاک و کوددهی:
گیاه فیکوس، در خاک غنی از مواد آلی و کود پوسیده دامی، سریعا رشد و نمو می کنند. برای تهیه خاک مناسب، باید ترکیب خاک، شامل یک سوم خاک باغچه+ یک سوم خاکبرگ پوسیده+ یک سوم کود پوسیده دامی باشد.
شما موظفید هر 2 سال یکبار، خاک گلدانتان را، در فصل بهار، عوض نمایید.
البته بعد از اینکه گیاهتان تنومند شد، دیگر نیازی به تعویض گلدان نخواهید داشت.
بلکه فقط هر چند ماه یکبار، یک مرتبه، خاک سطحی گلدان را سیخک زده و با کود شیمیایی کامل آن را تقویت کنید.
دما و رطوبت مورد نیاز فیکوس برگ ریز:
فیکوس در گرمای معتدل به خوبی رشد می کند و دمای ایده آل آن ها بین 17 تا 27 درجه ی سانتی گراد است. حداقل درجه حرارت در زمستان 15 درجه سانتی گراد و حداکثر آن در تابستان 30 درجه سانتی گراد است. توجه کنید در زمستان باید آن را از سرما حفظ کرد. سرمای شدید باعث از بین رفتن این گیاه میشود. بهتر است بدانید که تغییرات ناگهانی دمای محیط، موجب ریزش برگ های فیکوس خواهد شد.
فیکوس برگ ریز نیاز به رطوبت نسبی بالایی دارد. این گیاه به رطوبت نسبی 25 تا 50 درصد نیاز دارند. حداقل هفته ای یک بار غبار پاشی را برای گیاه انجام دهید، با گرم شدن هوا و بالا رفتن درجه حرارت در تابستان غبارپاشی را بیشتر کنید. توجه داشته باشید که غبار پاشی در زیر نور مستقیم آفتاب موجب ایجاد لکه های سوخت بر روی برگ های گیاه می شود پس از انجام این کار خودداری کنید. همچنین می توان با تمیز کردن برگ ها با اسفنج مرطوب ضمن تمیز و براق نمودن برگ های گیاهتان، رطوبت نسبی مورد نیاز آن را نیز تامین کنید.
تعویض گلدان:
اگر گیاه سریع رشد می کند تا جایی که امکان دارد هر ساله و در ابتدای بهار باید گلدان آن را عوض کرد و گلدانی انتخاب کرد که حداکثر حدود 5 سانتیمتر در قطر و همچنین در ارتفاع بدنه از گلدان قبلی بلندتر باشد و گلدان را خیلی بزرگ تر از گلدان قبلی انتخاب نکنید.
اگر گیاه بیش از اندازه بزرگ شده است که عوض کردن گلدان سخت است، خاک سطحی و رویین را با خاک تازه و غنی از مواد غذایی عوض کنید.
تکثیر فیکوس برگ ریز:
گیاه فیکوس جنگلی از طریق قلمه تکثیر می شود، اما قلمه زدن گیاه نیاز به دما و رطوبت کنترل شده و شرایط گلخانه این دارد.
فیکوس میکروکارپا:
نام علمی فیکوس میکروکارپا Ficus microcarpa و از خانواده ی Moraceae است. این گیاه بومی سریلانکا، هند، جنوب چین و مناطق گرمسیری میباشد.
فیکوس میکروکارپا بونسای در اصل از کوه های چین و در زیر صخره های این منطقه رشد می کند. علی رغم اینکه بسیار کوچک در عرض و ارتفاع هستند آنها هم میوه و هم گل در فصول و سنین مختلف می دهند.
تنه گیاه فیکوس پهن و عریض است و تا 2 متر قطر خواهد داشت. ریشه های هوایی که در خاک دارد برای پشتیبانی کردن شاخه های سنگین می باشد. برگ های بیضی شکل آن براق هستند و اندازه طول آن ها 10 الی 35 سانتی متر است و عرض آن ها 5 تا 15 سانتی متر می باشد. بزرگ ترین برگی که این گیاهان می توانند داشته باشند گاهی به 45 سانتی متر هم میرسد.
نگهداری از فیکوس میکروکارپا:
نور مورد نیاز:
فیکوس میکروکارپا به نور غیر مستقیم و فراوان خورشید نیاز دارد. در فصل سرما دریافت نور مستقیم و ملایم خورشید برای گیاه مفید است. اما به طور کلی گیاه باید از نور مستقیم خورشید محافظت شود مگر اینکه با آن سازگار شود. گلدان فیکوس میکروکارپا نباید مدام تغییر مکان دهد، بنابراین بهتر است از ابتدا در یک مکان مناسب قرار داده شود.
آبیاری مناسب فیکوس میکروکارپا:
این گیاه را باید مرتباً مرطوب نگه دارید، اما اجازه ندهید که در آب بنشیند در غیر اینصورت باعث ریزش برگ ها و پوسیدگی ریشه می شود. در محیط بومی خود، گیاهان به طور معمول در آغاز فصل خشک برگ می ریزند، که باعث می شود آنها به شدت به تغییر رطوبت حساس شوند. اطمینان حاصل کنید که برنامه آبیاری شما سازگار است.
خاک و کوددهی:
فیکوس میکروکارپا می تواند در طیف وسیعی از خاک ها با زهکشی مناسب رشد کند. باید دقت داشت که خاک این درخت نباید دچار آب گرفتگی شود. مخلوطی از خاکبرگ، پیت، هوموس، شن، ماسه و خاک معمولی برای فیکوس میکروکارپا توصیه می شود. در طی فصل رشد می توان با استفاده از کودهای مناسب خاک را تغذیه کرد.
این گیاهان فیدرهای سنگینی هستند و در تمام طول فصل رشد به کود زیادی احتیاج دارند. در ابتدای فصل رشد با استفاده از گلوله های آهسته رهش خود را تغذیه کنید. آنها سریع تولید می کنند و از لقاح ماهیانه در بهار و تابستان و هر دو ماه یک بار در پاییز و زمستان بهره مند می شوند.
دما و رطوبت مناسب:
فیکوس بومی مناطق گرمسیر است و باید در پاییز و زمستان از سرما محافظت شود.حداقل دمای مناسب برای فیکوس ۱۵ درجه است و کمتر از ۱۰ درجه نشود. دمای ایده آل برای نگهداری از فیکوس همان دمای اتاق نشیمن شما است. این گیاه را نباید در نزدیکی منبع گرما (مثل بخاری و سوفاژ و..) و یا در مقابل باد سرد (مثل باد کولر) قرار داد.
فیکوس قادر به تحمل خشکی هوا است. اما توصیه می شود برای شادابی بونسای روزانه آن را غبارپاشی (اسپری آب) کنید. در این کار زیاده روی نکنید. افزایش زیاد رطوبت باعث ایجاد مشکلات قارچی می شود. در صورتی در مناطق با آب و هوای خشک هستید برای ایجاد رطوبت مناسب از سینی سنگ ریزه استفاده کنید، یا یک ظرف آب کنار بونسای خود قرار دهید.
هرس کردن:
برای حفظ شکل درخت هرس منظم لازم است. هرس شاخه را در تمام طول سال میتوان انجام داد، اما بهتر است هرس سنگین در بهار و تابستان انجام شود. پس از رویش 6 تا 8 برگ در هر شاخه میتوان آنها را به 2 برگ کاهش داد. برای قطور شدن شاخه، یک یا دو سال اجازه رشد آزادانه به آن بدهید.
تکثیر فیکوس میکروکارپا:
فیکوس را از طریق قلمه شاخه در هر زمان از سال می توان تکثیر کرد، در صورت قطور بود شاخه می توان از تکنیک ریشه هوایی نیز استفاده کرد. قلمه ها را در محیطی مرطوب قرار دهید اما مراقب باشید رطوب بالا باعث هجوم قارچ ها و از بین رفتن قلمه ها نشود. امکان ریشه دار کردن قلمه فیکوس در آب وجود دارد.
فیکوس بنجامین:
نام علمی فیکوس بنجامین، Ficus Benjamina و از خانواده ی Moraceae است. این گیاه بومی جنوب و جنوب شرقی آسیا و استرالیا و مناطق گرمسیری است.
نام های دیگر این گیاه عبارتند از: Fig Tree ,Weeping Fig, Benjamin Tree, Java Fig.
بنجامین یا برگ انجیری ریز گیاهی بسیار پر طرفدار برای نگهداری در خانه ها و شرکت ها است.
این گیاه دارای ساقه هایی چوبی و برگ هایی آویزان، برگ هایی بیضی شکل و نوک تیز به رنگ سبز روشن و تیره می باشد.
بنجامین ابلق نیز دارای برگ هایی به رنگ کرم و سبز است. طول برگ های براق آن نیز بین 6 تا 13 سانتی متر می باشد.
نگهداری از فیکوس بنجامین:
نور مورد نیاز:
گیاه بنجامین به نور زیاد غیر مستقیم نیاز دارد. بهتر است این گیاه را در محیط دارای نور زیاد مانند پشت پنجره شرقی یا جنوبی قرار دهید تا کمبود نور باعث ریزش برگ ها نشود. دقت کنید که نور مستقیم آفتاب باعث سوختگی و از بین رفتن برگ ها می شود.
آبیاری مناسب فیکوس بنجامین:
در هر بار آبیاری حتما خاک گلدان خشک شده باشد، زیر این گیاه نسبت به آبیاری زیاد حساس است و آسیب می بیند. برگ های فیکوس بنجامین به کلر، فلوئور و دیگر مواد شیمیایی که در آب یافت می شود، حساس هستند بنابراین برای آبیاری آن ها باید از آب مقطر و بدون مواد شیمیایی استفاده کرد.
خاک و کوددهی:
هر نوع خاک گلدان خوب دارای زهکشی برای بنجامین مناسب است. این گل آپارتمانی نیاز به خاکی که غنی از مواد مغذی و یا مواد آلی باشد، ندارد. اگر به فکر تعویض گلدان بنجامین ابلق هستید، لازم است برای زهکشی بهتر از خاک پایه حاوی پرلیت، شن و ورمیکولیت استفاده کنید.
در فصل های بهار و تابستان ماهیانه یکبار از کود گیاهان زینتی برای این گیاه استفاده کنید . توصیه می شود غلظت کود نصف باشد. در فصل زمستان نیز نیازی به کوددهی نیست.
دمای و رطوبت مناسب:
بهترین حالت دما برای بنجامین دمایی بین 18 تا 21 درجه ی سانتی گراد در شب و 23 تا 30 درجه ی سانتی گراد در روز است. در روزهای تابستانی هم بهتر است از تهویه ی مطبوع سنگین استفاده نکنید زیرا کاهش دما به زیر 21 درجه ی سانتی گراد می تواند این گیاه را دچار مشکل کند.
از آنجایی که بنجامین بومی مناطق گرمسیری است، رطوبت بالا را ترجیح میدهد. اگر محیط اطراف این گیاه بیش از اندازه خشک باشد ممکن است برگ های آن بریزد. برای تنظیم رطوبت محیط می توانید از دستگاه بخور استفاده کنید. بعلاوه می توانید خاک اطراف پایه ی بنجامین را مرطوب نگه دارید و برای جلوگیری از خشک شدن گیاه، گاهی اوقات برگ های آن را مرطوب کنید.
فیکوس آلاستیکا:
نام انگلیسی فیکوس الاستیکا Rubber plant و نام علمی آن Ficus elastica و همچنین از خانواده ی Moraceae است. این گیاه بومی هند و اندونزی و مناطق مرطوب میباشد. نام های دیگر فیکوس الاستیکا، گیاه لاستیکی، درخت لاستیکی، گیاه درختی لاستیک است. این گیاه به دلیل برگ های واکسی و بزرگ خود به یک گیاه آپارتمانی محبوب تبدیل شده اند.
این گیاهان میتوانند تا بیش از 30 متر در زیست بوم خود یعنی جنوب شرقی آسیا رشد کنند. اما به عنوان یک گیاه آپارتمانی، فیکوس الاستیکا بین 1 تا 3 متر در هر مکانی ارتفاع میگیرد.
دلیل نام گذاری این گیاه شیره ی آن است که از آن برای ساخت لاستیک استفاده میکنند. اما توجه داشته باشید از درخت لاستیک (Para rubber tree) با نام علمی Hevea brasiliensis و از خانواده ی Euphorbiaceae به شکل تجاری برای ساخت لاستیک استفاده می کنند.
نگهداری از فیکوس آلاستیکا:
نور مورد نیاز:
گیاه فیکوس نور غیر مستقیمی که گرم نباشد را ترجیح میدهد. نور مستقیم خورشید میتواند منجر به سوخته شدن برگهای آن بشود. میتوانید این گیاه را نزدیک به پنجره با پرده نگهدارید تا مقدار درستی از نور به گیاه برسد.
گونه های برگ رنگی این گیاه نیاز به نور بیشتر دارند تا رنگ برگ های آنها به وجود آید، پس اطمینان حاصل کنید گیاه شما نور کافی دریافت میکند.
آبیاری فیکوس الاستیکا:
این گیاه رطوبت را ترجیح می دهد اما به خشکی هم مقاوم است. بهتر است صبر کنید تا در فاصله ی بین دو آبیاری خاک خشک شود. توجه داشته یاشید که خاک گیاه نباید خیس و غرقابی باشد چرا که به تدریج موجب پوسیدگی ریشه گیاه می شود و برگ های پایین گیاه زرد شده و می ریزند و به مرور زمان گیاه از بین می رود. تشنگی شدید گیاه موجب لوله شدن برگها و آویزان شدن آن ها میشود که برای رفع این مشکل می توانید به مدت 15 دقیقه گیاه را در تشت پر از آب قرار دهید.
دمای مناسب:
گیاه فیکوس الاستیکا به طور کلی دماهای بین 15 تا 23 درجه سانتی گراد را ترجیح میدهد. اما میتواند در زمستان در دماهای پایین تا 10 درجه سانتی گراد هم زنده بماند. یک دمای خوب متعادل برای رشد این گیاه ایده آل است و هوای شرجی و مرطوب را میپسندد چون مثل هوای خاستگاه آن است، اما در دماهای پایین شرجی هم میتواند زنده بماند. فیکوس الاستیکا به تغییرات دمایی حساس است و ترجیح میدهد در مناطق با دما و رطوبت ثابت زندگی کند.
خاک و کوددهی:
حتما از خاک گلدان ارگانیک برای این گیاه استفاده کنید و همچنین زهکشی این خاک نیز باید عالی باشد. مواد و اجزای تشکیل دهنده این خاک باید با کیفیت بسیار بالایی باشند.
جهت رشد بهتر گیاه فیکوس می توانید از کود مخصوص فیکوس ها طبق دستور العمل استفاده کنید. البته نباید در مصرف کود زیادهروی کنید. زیرا باعث سوختن گیاه می شود.
رطوبت مورد نیاز:
برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه بهتر است یک ظرف آب در کنار آن قرار دهید و یا هفته ای یک تا دو بار اقدام به غبارپاشی کنید. توجه داشته باشید که غبار پاشی در زیر نور مستقیم آفتاب باعث ایجاد لکه های سوخته بر روی برگ های گیاه می شود. پس از انجام این کار خودداری کنید.
هرس کردن فیکوس الاستیکا:
برای بهبود رشد فیکوس الاستیکا، رشد شاخه های جدید و کنترل سایز آن، به طوری که بیش از حد رشد نکند نیاز به هرس این گیاه دارید. بهترین زمان هرس گیاه فیکوس الاستیکا بهار است، و در زمستان اصلا هرس نکنید و هشیار باشید که شاخه های بریده شده شیره گیاهی را آزاد میکنند که باید با دستکش این کار را انجام دهید.
تعویض گلدان:
شما باید گلدان فیکوس الاستیکا را تعویض کنید تا رشد کند. ممکن است هر چند سال یک بار یا هر سال نیاز به تعویض گلدان باشد که بستگی به میزان بزرگی گلدان و رشد گیاه دارد. اگر میخواهید گیاه شما در سایز فعلی بماند گلدان آن را عوض نکنید.
فیکوس لیراتا:
نام دیگر فیکوس لیراتا، فیکوس برگ ویلونی و نام علمی آن Ficus lyrata از خانواده ی Moraceae و بومی غرب آفریقا و مناطق گرمسیری است.
این گیاه همیشه سبز با برگ های براق به شکل پنج ضلعی یا شبیه به یک ویلون و چرم مانند با حاشیه مواج دارد که زیبایی خاصی را به گل میدهد و در میان افراد بسیار محبوب شده است.
رنگ برگ ها سبز تیره با رگبرگ روشن هستند. اندازه آن ها از 30 الی 50 سانتی متر بوده و باعث زیبایی آن شده است.
فیکوس لیراتا در محل اصلی خود درخت بزرگی است که ارتفاع آن به 12 متر هم میرسد ولی در آپارتمان ارتفاع آن تا 2 متر یا بیشتر میرسد.
نگهداری از فیکوس لیراتا:
نور مورد نیاز:
این گیاه جذاب به نور زیاد و غیرمستقیم نیاز دارد. آن را نزدیک پنجره ای آفتاب گیر بگذارید تا در طول روز بتواند نور کافی را جذب کند. آفتاب نباید مستقیما به گیاه بتابد. نور مستقیم باعث سوختن و قهوه ای و خشک شدن لبه های برگ ها می شود. هر چند ماه یک بار گیاه خود را بچرخانید تا نور به صورت مساوی به تمامی برگ های گیاه برسد. و از کج شدن آن جلوگیری کنید.
نکته مهم:
هفتهای یک بارپشت و روی برگهای آن را با دستمال مرطوب و نرم به آرامی تمیز کنید تا گرد و غبار روی برگهای آن ننشیند و جذب نور تا حدممکن زیاد شود. این نکتهی مهمی است چون برگهای بزرگ این گیاه گرد و غبار را به راحتی به خودش جذب میکند.
آبیاری مناسب لیراتا:
بهترین زمان آبیاری، بعد از چک کردن خاک و مطمئن شدن از خشکی آن است.
با توجه به اینکه فیکوس لیراتا برگ های پهنی دارد، پس آب بیشتری را تبخیر میکند و این یعنی نیاز آبی این گیاه متوسط رو به زیاد است. توجه داشته باشید که هم آبیاری زیاد و هم آبیاری کم هر دو سبب ریزش برگ ها خواهند شد و بنابراین حتما قبل از آبیاری خاک را چک کنید.
همچنین دقت کنید که زهکش گلدان باز باشد تا آب اضافی بتواند به راحتی از آن خارج شود چرا که این گیاه به قارچ بسیار حساس است و ممکن است به سادگی دچار پوسیدگی ریشه و ساقه شود.
دمای مناسب:
فیکوس لیراتا بومی مناطق گرمسیری است و برای رشد به محیطی گرم و مرطوب نیاز دارد. دمایی بین 16 الی 25 درجه برای نگهداری این گیاه مناسب است.
دمای محیط نگهداری لیراتا را همیشه ثابت نگه دارید، زیرا این گیاه نسبت به تغییرات دما بسیار حساس است و بلافاصله دچار ریزش برگ می شود. آن را دور از باد و وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار دهید. هرچه رطوبت اطراف فیکوس لیراتا بیشتر باشد رشد آن سرعت بهتری خواهد داشت.
رطوبت مناسب فیکوس لیراتا:
این گیاه بومی مناطق گرم و مرطوب است به رطوبت بالایی نیاز دارد و می توانید از راه های متنوع تامین رطوبت گیاهان برای این گیاه استفاده کنید. یکی از بهترین راه ها برای افزایش رطوبت ایجاد جزیره و غبار پاشی روزانه است. توجه داشته باشید که غبار پاشی را با آب جوشیده ی سرد شده و یا آب بدون املاحی که برای مدتی در جایی ساکن بوده است انجام دهید تا از ایجاد لکه های سفید و کثیف شدن برگ های گیاه جلوگیری شود.
خاک و کوددهی:
این گیاه به خاکی سبک با زهکشی بالا و مواد مغذی فراوان نیاز دارد. ترکیب پیت ماس و پرلیت برای داشتن گیاهی سبز و سالم نیاز است. توجه داشته باشید که خاک حتما زهکشی بالایی داشته باشد.
در فصول رشد یعنی بهار و تابستان ماهی یک مرتبه از کود های شیمیایی مایع برای تقویت گیاه استفاده کنید. دقت کنید که در صورت دادن کود زیاد ممکن است برگ ها و ریشه گیاه بسوزد و گیاه به طور کامل نابود شود.
هرس کردن فیکوس لیراتا:
هرس کردن و بریدن برگ ها باعث میشود رشد گیاه بهبود پیدا کند. گاهی لازم است که برگ های آسیبدیده و خراب گیاه را با قیچی جدا کنید تا گیاه انرژی خودش را صرف رشد بیش تر و غذارسانی به برگهای سالم کند.
اگر شاخههای فرعی گیاه هم جلوی رفت و آمد را گرفته است یا فضای محل زندگی تان را بیش از حد شلوغ کرده است، می توانید آن را قیچی کنید. دقت کنید که شاخه ی فرعی را از جایی برش بزنید که حداقل 3 سانتی متر با شاخه ی اصلی فاصله داشته باشد تا آسیبی به شاخه ی اصلی گیاه نرسد.
تعویض گلدان:
هنگامی که گیاه جوان و تازه است هر ساله بهار گلدان آن را تعویض نمایید. هنگامی که گیاه شما بالغ شد فقط در هر سال در فصل بهار خاک سطح رویی گلدان آن را تعویض نمایید. تعویض گلدان های مکرر و بد موقع میتواند به گیاه استرس وارد کرده و باعث آسیب به آن شود.
تکثیر فیکوس لیراتا:
اگرچه رشد گیاه جدید کمی زمان بر است، اما باز هم تکثیر فیکوس زیبا اقدامی کاملا درست و تقریبا آسان است. رایج ترین روش، کاشت قلمه ساقه یا برگ این گیاه است. قلمه زدن روشی مطمئن است و میتوانید آن را به سادگی در منزل انجام دهید.
- یک گلدان کوچک و خاک چند منظوره فراهم کنید، سپس آن را آبیاری کنید تا خاک کاملا مرطوب شود. همچنین می توانید یک شیشه تمیز کوچک (مانند شیشه مربا) را هم تا نیمه از آب پر کرده و آن را به عنوان گلدانی برای تکثیر گیاه استفاده کنید.
- با یک تیغ تیز و تمیز، یک برگ را از نزدیک ترین جایی که به ساقه متصل است جدا کنید. اگر قصد دارید قلمههای متعددی از یک شاخه بریده شده جدا کنید، به آسانی شاخه را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید. هر بخش باید یک یا دو برگ روی خود داشته باشد.
- پایین قلمه را در خاک مرطوب شده بکارید. میتوانید دو قلمه را با هم در یک گلدان قرار دهید. روی قلمهها یک کیسه پلاستیکی قرار داده و برای جلوگیری از تماس آن با برگها، چند سیخ چوبی در خاک فرو کنید. سپس لبه پلاستیک را دور گلدان فرو کنید.
- قلمههای خود را در کنار یک پنجره نورگیر قرار دهید و همواره ریشه آنها را از نظر فاسد شدن چک کنید. ریشه باید تقریبا 6 تا8 هفته بعد از تکثیر ظاهر شود.
- قلمههای ریشه زده را در گلدان نهایی بکارید و مانند سایر گیاهان از آنها نگهداری کنید. تا زمانی که گیاه جوان است، افزایش رطوبت محیط برای آن بسیار مفید خواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!