پتوس

نام علمی پتوس Scindapsus aureus Syn Epipremunmreum aureum، است، این گیاه دارای برگ های زینتی و از خانواده ی شیپوریان است. این گیاه بالا رونده و دارای انواع گوناگونی است.
این گیاه بر اساس نوع برگ هایش به دو دسته تقسیم میشود:
پتوس برگ معمولی
پتوس برگ ابلق

معرفی انواع پتوس

مطالعه ی مقاله ی (گازانیا) را به شما پیشنهاد میدهیم.

پتوس مرمری:

پتوس مرمری یا ملکه مرمری با نام انگلیسی «Marble Queen Devil’s Ivy» در خانواده ی Araceae قرار دارد و بومی مناطق گرمسیری است. این گیاه یکی از انواع پتوس است که به دلیل جذابیت ظاهری افراد زیادی تمایل دارند که از آن برای زیباسازی محیط خانه و حتی محل کارشان استفاده کنند.

نگهداری از پتوس مرمری:

دمای و رطوبت مناسب:

دمای مناسب پتوس مرمری بین 15 الی 25 درجه سانتی گراد است.

در صورتی که این گیاه را خارج از منزل نگهداری می کنید بهتر است آن را در زمستان ها به خانه منتقل کنید اما آن را نزدیک به وسایل گرمایشی قرار ندهید.

این گیاه به رطوبت محیطی نیاز داشته و شما می توانید برای تامین رطوبت برگ های این گیاه از روش های تامین رطوبت (اسپری آب، بخور سرد و …) استفاده کنید. اما از براق کننده های شیمیایی استفاده نکنید.

نور مناسب پتوس مرمری:

پتوس مرمری به نور زیاد و غیرمستقیم نیاز دارد تا گیاهی سرزنده و زیبا باشد. بهترین مکان برای آویزان کردن یک گیاه پتوس ابلق مرمری، نزدیک پنجره رو به شرق است.

همچنین می‌توانید گلدان این گیاه را را روی طاقچه بگذارید. نور زیاد برگ ها را می سوزاند و ممکن است بیشتر رنگ های سبز را از برگ های قلبی شکل از دست بدهید.

آبیاری:

این گیاه را در تابستان هر 4 الی 5 روز یکبار و در زمستان هر 7 الی 8 روز یکبار آبیاری کنید.
آبیاری زیاد این گیاه باعث پوسیدگی آن می شود پس بین دو آبیاری گیاه به خاک آن اجازه دهید تا به طور کامل خشک شود.

تعویض گلدان پتوس مرمری:

رشد ریشه پتوس مرمری زیاد نیست به همین خاطر به تعویض گلدان مداوم نیازی ندارد و نباید در گلدان های خیلی بزرگ کاشته شود. هر زمان که ریشه ها از انتهای گلدان بیرون آمدند نسبت به تعویض گلدان اقدام کنید. بهترین زمان برای تعویض گلدان، فصل بهار است که گیاه در خواب نیست.

خاک مناسب:

بهترین محیط برای رشد پتوس مرمری ترکیبی از 50% پیت ماس، 30% پرلیت درشت و20% کوکوپیت است. با ترکیب ذکر شده مناسب ترین خاک برای رشد پتوس را رقم میزنید، همچنین توجه داشته باشید که پتوس به خاکی با زهکشی مناسب نیازمند است زیرا در غیر این صورت ریشه های آن می گندد.

کوددهی مورد نیاز:

در فصل رشد (بهار و تابستان) بهتر است هر دو هفته یک مرتبه به گل پتوس کود مخصوص گیاهان آپارتمانی یا کودهای 15-15-15 داده شود. اما کودهی این گیاه را به مقدار زیاد انجام ندهید زیرا گیاهتان از بین می رود.

تکثیر کردن:

تکثیر پتوس مرمری را به روش خواباندن ساقه یا ساقه و قلمه در آب انجام دهید.

برای تکثیر در روش اول، شاخه مورد نیاز را انتخاب کنید.

شاخه را به وسیله ی تیغ استریل شده ببرید.

برای قلمه زدن از ساقه های کوتاه و تک برگ استفاده کنید.

انتهای برگ و یا ساقه را به صورت مورب برش بزنید و آن را درون آب قرار دهید، سپس ظرف قلمه ها را به یک محل گرم و روشن منتقل کنید و اجازه دهید تا ریشه بزنند.

به یاد داشته باشید که آب درون ظرف را هر چند روز یک بار دور بریزید و آب تازه را جایگزین آن کنید، علت این کار این است که آب پس از مدتی اکسیژن و مواد مورد نیاز را از دست می دهد.

پس از اینکه قلمه های ریشه ای در حدود 5 سانتی متر زدند می توانید آن ها را خارج کنید و در خاکی با ترکیبات مناسب (در قسمت خاک مناسب) ذکر شده بکارید.

پتوس نئون:

پتوس نئون با نام انگلیسی Epipremnum aureum Neon جز خانواده ی Araceae است. این گیاه بومی جزایر سلیمان و مناطق گرمسیری می باشد.

واریته های متفاوت پتوس را به وسیله ی برگ های سبز و قلبی شکل و همچنین رشد بالا و رونده می شناسند.

برگهای جوانتر و جوانه زده ی پتوس نئون رنگ روشن تری دارند، در حالی که در برگهای پیر تر، رنگ نئونی عمیق مشخص می باشد.

نگهداری از پتوس نئون:

نور مورد نیاز:

پتوس نئون به طور کلی زیر درختان در جنگل رشد می کنند و می توانند با نور بسیار کم نیز به زندگی خود ادامه دهند. نور غیرمستقیم روشن برای زنده نگه داشتن برگ ها و جلوگیری از رشد علفی و بلند شدن بیش ا حد میانگره ­های ساقه بهترین نور است.

آبیاری مناسب:

برای آبیاری این گیاه، خاک گلدان را چک کنید و در صورت خشک بودن خاک، آبیاری را انجام دهید.
به گیاه به اندازه کافی آب بدهید تا از زهکش خارج شود. سپس آب جمع شده در زیرگلدانی را خارج کنید.
به همین دلیل میزان آبیاری پتوس به دمای محیط، نوع و اندازه ی گلدان بستگی دارد.
پتوس نئونی در معرض پوسیدگی ریشه قرار دارد. پس از آبیاری بیش از حد خوداری کنید.

دما و رطوبت مورد نیاز گیاه پتوس نئون:

دمای مورد نیاز پتوس نئون برای رشد، دمایی متعادل بین 18 تا 25 درجه سانتی گراد است. توجه داشته باشید که این گیاه نسبت به دما بسیار حساس است به طوری که نمی تواند دمای کمتر از 15 درجه سانتی گراد را تحمل کند به همین دلیل بهتر است گیاهان را برای رشد بیشتر در محیط های گرم و مرطوب قرار دهید.

ساخت جزیره راحت ترین روش برای تامین رطوبت گیاه می باشد، اما شما می توانید هفته ای دو یا سه بار با غبارپاشی کردن یا اسپری روی برگ های گیاه رطوبت مورد نیاز را برای آن تامین کنید.

برای ساخت جزیره باید سینی زیر گلدانی را پر از سنگ کنید و روی آن را آب بریزید و گلدان را روی سنگ ها قرار دهید اما مراقب باشید کف گلدان با آب در تماس نباشد.

خاک و کوددهی مناسب پتوس نئون:

ترکیبی از خاک برگ، باغچه و ماسه میتواند برای این گیاه مناسب باشد. البته خاک کاکتوس هم برای این گیاه بسیار کاربردی است. زهکشی در نگهداری از پتوس نئون بسیار مهم و حیاتی است زیرا زهکشی آب های اضافی را از گلدان خارج میکند و اجازه ی غرقابی شدن را به گیاه نمیدهد.
خوب است که در فصل رشد یعنی بهار و تابستان گیاه را توسط کودها تقویت کنید. زمانی که متوجه شدید پتوس رشد کمی پیدا کرده است لازم است که آن را توسط کود ها تغذیه کنید تا مواد آلی و معدنی خاک افزایش یابد و گیاه شما رشد بهتری داشته باشد.

تعویض گلدان:

پتوس نئون به دلیل ریشه های هوایی که دارد نیاز چندانی به تعویض گلدان ندارد اما بهتر است که خاک آن را هر 6 ماه یکبار تعویض کنید یا مقداری خاک به آن اضافه کنید.

تکثیر کردن گیاه پتوس نئون:

سه روش برای تکثیر کردن پتوس نئون وجود دارد:

  1. قلمه ساقه
  2. خواباندن ساقه
  3. قلمه داخل آب
  • برای تکثیر گیاه به روش قلمه در آب لازم است ساقه هایی از گیاه را انتخاب کنید و به وسیله ی تیغی تمیز آن را ببرید. بهتر است برای قلمه زدن ساقه، از ساقه هایی که کوتاه و یا تک برگ هستند استفاده کنید.
  • انتهای برگ و یا ساقه را به صورت مورب برش بزنید و آن را درون آب قرار دهید، سپس ظرف قلمه ها را به یک محل گرم و روشن منتقل کنید و اجازه دهید تا ریشه بزنند.
  • به یاد داشته باشید که آب درون ظرف را هر چند روز یک بار دور بریزید و آب تازه را جایگزین آن کنید، علت این کار این است که آب پس از مدتی اکسیژن و مواد مورد نیاز را از دست می دهد.
  • بعد از اینکه قلمه ها به اندازه ی پنج سانتی متر ریشه زدند آن ها را خارج کنید و در خاکی با ترکیب مورد نیاز پتوس بکارید.
  • برای تکثیر به روش قلمه زدن ساقه هم می توانید ساقه ای را از گیاهتان جدا کنید و بعد از آغشته کردن آن در هورمون ریشه زا آن را در خاکی مناسب بکارید و در شرایط مطلوب قرار دهید.

پتوس حصیری:

نام علمی پتوس حصیری Monstera adansonii (به معنی پنیر سوئیسی) و از خانواده ی Araceae است. این گیاه بومی شمال آمریکا و مناطق گرمسیری می باشد.

پتوس حصیری گیاهی رونده است که سازگاری زیادی با محیط دارد و در هر شرایطی رشد می کند.

این گیاه می تواند فضای محیط را با رنگ و بافت زیبایش تغییر دهد و رتبه بالایی در لیست گیاهانی است که به تصفیه هوا کمک می کنند.

نگهداری از پتوس حصیری:

نور مورد نیاز:

تمام زیبایی این گیاه به حفره‌های برگ های آن می باشد، نور کم باعث بسته شدن و از بین رفتن حفره‌ های گیاه می‌شود. بنابراین گلدان این گیاه را در جایی قرار دهید که در معرض نور غیرمستقیم آفتاب باشد. توجه داشته باشید که نور زیاد باعث قهوه ای شدن و سوختن برگ های گیاه می شود. بنابراین سایه و نیم‌سایه بهترین مکان برای نگهداری از گلدان پتوس شما است.

آبیاری مناسب:

میزان آبیاری به شرایط نگهداری از گیاه، میزان تابش نور خورشید و دمای هوا بستگی دارد و نمی توان زمان دقیقی را تعیین کرد. برای آبیاری مجدد، خشکی خاک گلدان را بسنجید. اگر چند سانت از خاک خشک شده است گیاه را آبیاری نمایید در غیر این صورت گیاه را آبیاری نکنید. آبیاری بیش از اندازه موجب پوسیدگی ریشه، زرد شدن برگ ها و از بین رفتن کامل گیاه می شود. لازم است تعادل را آبیاری این گیاه رعایت کنید زیرا کم آبی موجب بی حال و قهوه ای شدن گیاه می شود.

دما و رطوبت مورد نیاز گیاه پتوس حصیری:

دمای مناسب و ایده آل برای نگهداری این گیاه همیشه سبز بین 13 تا 24 درجه سانتی گراد می باشد. گیاه پتوس حصیری توانایی مواجهه با دمای زیر 10 درجه سانتی گراد را در فصول سرد و دمای بالای 30 درجه سانتی گراد را در فصول گرم سال ندارد و در دمای بسیار بالا یا پایین از بین میرود.

غبارپاشی یکی از روش‌های مناسب برای سرعت بخشیدن به رشد گیاه و فراهم کردن رطوبت مورد نیاز گل پتوس حصیری است. برای تامین رطوبت کامل برای این گیاه، آن را هفته ای یکبار توسط دستمالی نمدار تمیز کنید. لازم به ذکر است که اسفنج را با آبی نم‌دار کنید یا از آبی برای اسپری کردن استفاده کنید، که آن را از قبل جوشانده باشید. املاح آب می‌تواند باعث آسیب رساندن به گل‌ شما شود. دستگاه رطوبت‌ساز برای تاین رطوبت گیاه بسیار مناسب می باشد..

خاک مناسب پتوس حصیری:

بهترین خاک برای نگهداری از پتوس حصیری، خاکی با زهکشی بالا و سبک است. توجه داشته باشید که در طورت کاشتن این گیاه در خاک های سنگین و رسی، احتمال از بین رفتن گیاهتان بسیار بالا است.
ترکیبی از پرلیت، پیت ماس و ورمی کمپوست یا ترکیب خاک برگ، خاک باغچه و کود برای این گیاه بسیار مناسب می باشد.

کوددهی مناسب:

برای تغذیه پتوس حصیری از کودهای مخصوص گل های آپارتمانی مثل کود 20-20-20 استفاده نمایید. کوددهی مخصوص فصل بهار و تابستان است پس از تغذیه گیاه در فصل پاییز و زمستان خودداری نمایید. کوددهی بیش از اندازه موجب آسیب دیدن گیاه می شود پس هر 2 هفته یک بار گیاه را کوددهی نمایید. بهتر است کوددهی بعد از آبیاری گیاه و زمانی که خاک گلدان آن خیس است صورت بگیرد تا ریشه ها آسیبی نبینند. روش دیگر برای تغذیه پتوس حصیری، استفاده از خاک های مرغوب و باکیفیت است تا گیاه عناصر مورد نیاز خود را از خاک دریافت کند.

تکثیر کردن گیاه پتوس حصیری:

بهترین زمان برای تکثیر این گیاه به روش قلمه زنی اواسط بهار تا اوایل تابستان است. برای تکثیر با روش قلمه زنی مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

  1. یک شاخه مناسب برای قلمه زنی انتخاب کنید.
  2. شاخه ای را انتخاب کنید که ضخیم باشد و دچار آفت زدگی نشده باشد.
  3. سپس سر شاخه با 2 یا 3 برگ بالغ را با استفاده از یک چاقوی تیز جدا كنید.
  4. قلمه هارا در گلدانی با خاک كمپوست بذر بکارید.
  5. برای ریشه زایی بهتر باید برش ساقه به صورت اریب باشد.
  6. قلمه ها را با فاصله و به طوری كه جوانه انتهایی كاملا بیرون از خاک باقی بماند بکارید.
  7. یک میله چوبی را با نخ یا سیم به قلمه محكم كنید و تكیه گاهی را برای قلمه ایجاد كنید. در غیر اینصورت ممكن است قلمه بیفتد.
  8. قلمه ها را در دمای 21 درجه سانتیگراد و نور مناسب و كافی نگاه دارید.
  9. برای حفظ رطوبت یک پلاستیک شفاف روی گلدان بکشید. برای جریان هوا چند سوراخ روی آن ایجاد کنید.
  10. بعد از یک ماه ریشه میدهد و وقتی ریشه ها به اندازه ای حدود ده سانتی متر رسید در گلدان جدید بکارید.

پتوس ارتشی:

نام انگلیسی پتوس ارتشی pothos n joy و از خانواده ی Araceae است.
این گیاه به دلیل رنگ سبز و سفیدی که دارد در زبان فارسی به نام پتوس ارتشی معروف است.
از جمله نام های دیگر این گیاه عبارتند از: پتوس یخی، پتوس سفید، پتوس شاد و ملکه برفی.
این گونه نیز مانند دیگر گونه های پتوس، پیاهی رونده است و بهترین مکان برای نکهداری از آن روی طاقچه و قسمت های بالاتر از زمین است تا به مرور زمان به سمت پایین رشد کند و زیبایی چشم نوازی را به محیط بدهد.
توجه کنید که پتوس ارتشی گیاهی سمی است و باید دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار گیرد. جویده شدن برگ های این گیاه باعث تحریک معده و به وجود امدن مشکلات دیگر می شود.

نگهداری از پوس ارتشی:

نور مورد نیاز:

پتوس سفید به نور مستقیم خورشید نیاز ندارد و دریافت نور مستقیم خورشید باعث بروز سوختگی و تاول روی برگ ها می شود.
به همین دلیل بهترین مکان برای نگهداری از این گیاه پشت پنجره های جنوبی است.

آبیاری مناسب:

پتوس ارتشی به آبیاری زیادی نیاز ندارد و در تابستان ها هر هفته یکبار و در زمستان ها 10 الی 15 روز آبیاری برای این گیاه مناسب است.
تکنه ی قابل توجه این است که این گیاه آب زیاد و خاک قلیایی را نمیپسندد و آب زیاد و خاک قلیایی موجب قهوه ای شدن برگ های پتوس یا ایجاد لکه های سیاه یا زرد روی آن ها می شود.
نکته ی دیگر این است که مرطوب نگه داشتن ریشه ی گیاه باعث کندی و گاهی توقف رشد آن می شود.

دما و رطوبت مورد نیاز گیاه پتوس ارتشی:

بهترین دما برای نگهداری از این گیاه دمای بین 18 تا 24 درجه ی سانتی گراد است.
این گیاه به رطوبت متعادل نیاز دارد و نیازی به ابزار ها و جزیره برای تامین رطوبت ندارد. اما اگر مشاهده کردید که گیاهتان دچار رنگ پریدگی شده است می توانید برای مدت کوتاهی آن را به داخل حمام انتقال دهید و رطوبت آن را تامین کنید.

خاک مناسب پتوس ارتشی:

بهترین ترکیب برای نگهداری از این گیاه ترکیبی از کوکوپیت، پرلیت و کمی پیت ماس یا خاک آماده گیاهان آپارتمانی است.

کوددهی مناسب:

اگر برای نگهداری از این گیاه یک خاک مرغوب استفاده کنید نیاز چندانی به کوددهی نیست.
برای رشد بهتر گیاه می توانید آن را با کودهای مخصوص گل های آپارتمانی به صورت ماهانه تقویت کنید.
کوددهی را در فصول پاییز و زمستان متوقف کنید.

تعویض گلدان پتوس ارتشی:

پتوس ارتشی گلدان کوچک را دوست دارد به همین دلیل زمانی که ریشه ها از زیر گلدان خارج شدند اقدام به تعویض گلدان کنید.
این امر را از طریق زهکش گلدان بررسی کنید و در صورتی که ریشه ها از گلدان خارج شده بودند و برگ های گیاه بی حال بودند (با وجود شرایط نگهداری مناسب) زمان تعویض گلدان فرا رسیده است.

بیماری های پتوس

پتوس گیاهی محبوب است که امروز در بسیاری از منازل نگهداری می شود. شرایط نگهداری پتوس بسیار آسان است و در عین مقاومت بالا، ممکن است به دلیل عدم توجه، به بیماری های پتوس مبتلا شود.

چروک و قهوه ی شدن برگ ها:

این مشکل می تواند به دلیل سرد بود هوا و یخ زدگی گیاه به وجود بیاید. برای جلوگیری از بروز این مشکل گلدان پتوس را در فصل های سرد نزدیک پنجره ها قرار ندهید.

یکی از بیماری های پتوس، ریزش برگ ها به طور یکدفعه:

اگر به صورت همزمان چند برگ با یکديگر شروع به ریزش کنند به احتمال زیاد، زیاده روی در آبیاری و یا برعکس این موضوع، خشکی دادن به گیاه عامل این موضوع خواهد بود. اگر برگ ها را بررسی کردید و متوجه سفت بودن برگ ها و خشک بودن حاشیه ی برگ ها شدید علت ریزش برگ ها آبیاری کم است. اما اگر برگ ها پژمرده يا پوسيده هستند آبياري بيش از حد دليل مشکل است. توجه داشته باشید که هم به علت آبیاری زیاد و هم به علت خشکی بیش از حد زرد شدن برگ پتوس و ریزش آن اتفاق خواهد افتاد.

تار عنکبوت زیر برگ های پتوس:

وجود کنه ی قرمز ریز که نوعی بیماری است باعث به وجود آمدن تار عنکبوت زیر برگ ها می شود. تنها راه درمان کنه ریز، استفاده از سم کنه کش است. ذکر این نکته ضروری است غبارپاشی گیاه می تواند در حدود زیادی از ابتلا انواع پتوس به بیماری کنه قرمز ریز جلوگیری می کند.

پوسیدگی ریشه یکی از بیماری های پتوس:

این مشکل می تواند به دلیل آبیاری بیش از حد گیاه یا زه کشی نامناسب گیاه باشد. در این مرحله باید آبیاری را تنظیم و زه کشی را چک کنید. در این حالت برگ‌ ها در حالی که سرحال هستند زرد می شوند.

توقف و رشد کم پتوس:

کمبود مواد مغذی در خاک باعث رشد کند گیاه می شود. برای درمان این مشکل باید گیاه را کوددهی کنید.

بی حال شدن پتوس:

آبیاری بیش از حد باعث بی حال شدن برگ های پتوس می شود. برای حل این مشکل باید آبیاری را به صورتی انجام دهید که بین دو آبیاری سطح بالایی خاک به اندازه ی یک بند انگشت خشک شود.

مقالات مشابه

شیپوری-smartpot.ir
دیفن کاملیا-smartpot.ir
فیل گوش
سینگونیوم
فیلودندرون
آنتوریوم
اسپاتی فیلوم
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 − پنج =